4 Август, 2019 10:10 1 398 9

САЩ приветства спирането на огъня в Идлиб

  • сирия-
  • идлиб-
  • примирие

Напрежение в Сирия

САЩ приветства спирането на огъня в Идлиб - 1

САЩ вярват, че сирийският конфликт не може да бъде решен с военни средства и че единствено политическо решение може да гарантира стабилно и сигурно бъдеще за всички сирийци.

Това заяви в специално комюнике Държавният департамент. Изказването идва дни, след като подкрепяните от Русия и Иран правителствени сирийски милиции и бунтовниците постигнаха споразумение за спиране на огъня.

Приветстваме усилията на Турция и Русия, които работиха заедно за установяването на режим на спиране на огъня", добави Държавният департамент.

В четвъртък вечерта правителството на Башар Асад обяви прекратяване на огъня в района на Идлиб.

Според военен източник Сирия е приела прекратяването на огъня при условие, че споразумението за деескалация, сключено през септември между Русия и Турция, се приложи. Новината бе незабавно приветствана от Москва и от руския специален пратеник на преговорите за Сирия в Нур Султан Александър Лаврентиев.

От три месеца сирийските сили, подкрепяни от руската бойна авиация, обстрелват непрекъснато Идлиб, в която преобладават джихадистите от движението "Хаят аш Шам", бивш сирийски клон на "Ал Кайда". Миналата година през септември Анкара и Москва се споразумяха за създаване на демилитаризирана зона в Идлиб, която трябваше да послужи за буфер между територии на бунтовниците и тези под контрола на режима. Това споразумение засега попречи да се избегне голяма операция на силите на режима, но то се спазва частично, тъй като джихадистите отказаха да се изтеглят от тази зона.

Близо 400 000 души бяха принудени да напуснат домовете си в Идлиб заради тримесечния обстрел в провинцията, в която са се приютили 3 милиона жители.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционери

    4 8 Отговор
    Т.е. "израел" приветства спирането на огъня.....

    КОЛКО ИЗВЪНЗЕМНО допотопни са руските милиционери, така слабоумно да отстъпват на Синагогата и да й се натискат и слагат с и без повод.... МИЛИЦИОНЕРИ.
  • 2 Те Израел да махне Асад

    4 1 Отговор
    "CAЩ вярвaт, чe cирийcкият кoнфликт нe мoжe дa бъдe рeшeн c вoeнни cрeдcтвa и чe eдинcтвeнo пoлитичecкo рeшeниe мoжe дa гaрaнтирa cтaбилнo и cигурнo бъдeщe зa вcички cирийци."
  • 3 Анти милиционер

    4 2 Отговор
    90% от тълпата даже не са бавноразвиващи, а тотално лоботомирани полу-примати.
  • 4 град козлодуй

    4 1 Отговор
    светьт се правлява от психопати
  • 5 веселяк

    7 1 Отговор
    И там е бъкано с идилци, идилки и идилчета!
  • 6 Лицемер

    10 2 Отговор
    Ами тогава вземете политическо решвние да не точите повече сирийския нефт и газ и да не снабдявате джихадистите с оръжия и готово, конфликта е решен.
  • 7 Дориан

    6 1 Отговор
    Кой здравомислещ човек би останал да живее на територия под контрола на бесни главорези? Всъщност това са три милиона...

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бай хой

    2 0 Отговор
    А га сащ ще приветстват спирането на огъня в собствената си кочина? Само през последното денонощие десетки убити.