16 Август, 2019 07:31 2 690 11

16 август 1960 г. Кипър получава независимост

  • кипър-
  • независимост

Окупираните територии са разделени чрез „зелена линия”

16 август 1960 г. Кипър получава независимост - 1

На 16 август 1960 г. Кипър получава независимост от Великобритания.

Първият президент на републиката е архиепископът Макариос III, който обединява църковната и светската власт. През 1963-1964 г. настъпват размирици, организирани от гръцки националисти. През 1964 г. в страната са разположени базите на умиротворителните войски на ООН, чиято мисия продължава до днес.

На 20 юли 1974 г. турските войски предприемат десант, след прогръцкия преврат, организиран от режима на полковниците с цел присъединяване към Гърция и така стъпват на северното крайбрежие на острова. Те завземат около една трета от острова и окупират северната му част.

През 1983 г. в окупираната от турците част на острова предводителят на турските кипърци Рауф Денкташ основава Севернокипърска турска република.

Окупираните територии са разделени чрез „зелена линия”, дълга 180 км и охранявана от войски на Организацията на обединените нации. Тази граница минава през столицата Никозия, която е последната разделена столица в света след падането на Берлинската стена.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 саксофон

    16 4 Отговор
    Разделяй, насъсквай едни срещу други и владей. Като Китай и Хонг Конг, Китай-Тайван, Индия-Пакистан, СК-ЮК, Русия-Украйна, България-Македония...

    Коментиран от #2, #5, #9

  • 2 Българин

    13 17 Отговор

    До коментар #1 от "саксофон":

    Руските саксофони нямате право да говорите за Македония!
  • 3 778

    21 12 Отговор
    Ами тогава турците са си прави за Северен Кипър.
  • 4 саксофон

    15 4 Отговор
    Ти що реши, че съм "руски", а не български, примерно.
    Или викаш "кой не скача, е "червен", пък кой не си затваря очите за наглостта и гадориите на наглосаксонците, е "руски". Правилно ли съм разбрал.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Кобрата

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "саксофон":

    Той Кубрат що е показвал снопа/"фашото" на синовете си. Тогава още.
  • 6 Българин

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "саксофон":

    Промит мозък, жертва на Путинската пропаганда и неговият слуга Сидеров.
  • 7 Българин

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "саксофон":

    По руски хибридни ноти свириш, затова.

    Коментиран от #8

  • 8 саксофон

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Разбрах - който не свири американския и английския химн, докато грабят, избиват и правят мръсотии, свири по "руски хибридни ноти".

    Дообре.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хасан

    6 5 Отговор
    Автора само забрави да каже че републиката е основана от кипърски гърци и кипърски турци ,но впоследствие гърците почват насилие срещу цивилното турско население ..ооожарени села ,убити жени и деца с цел етническата чистка на острова ...Англия ,Гърция и Турция са страни гарантьори на Киоър ..и основавайки се на международното право и правата си на гаратьор ,Турция ОСВОБОЖДАВА половината от военната хунта..и оттогава ще има мир за следващите 500г
  • 11 George Papastefanou

    4 0 Отговор
    Ей скапан мулла от къде знаеш че гърците са насилвали.А то Хасан много добре знаеш кой пали и кла в Батак 1876, и кой начело с Доган Ви кани 1985 на "голямата свадба" в България,за да убивате още и още.