Новини

Една от най-зловещите тайни на Хитлер

Зверствата, извършени в рамките на тази акция, са потресаващи

Публикувана: 27 Август, 2019 17:00
36 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 20406
Една от най-зловещите тайни на Хитлер
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 29 гласа.
 
Източник:
Deutsche Welle

Една от най-добре пазените тайни на „Третия Райх" - така германските медии наричат „Акция 1005", която през втората половина на Втората световна война има за цел да унищожи доказателствата за геноцида и масовите убийства, извършвани от нацистите в окупираните територии. В навечерието на 80-годишнината от началото на войната хамбургският историк Андрей Ангрик издаде двутомно проучване по темата, озаглавено „Акция 1005: унищожаване на следите от престъпленията на нацистите 1942-1945". Книгата има обем от близо 1 400 страници и получи блестящи рецензии от специализираната критика. Издателство „Валщайн" я представя така:

По заповед на Химлер

„Зад кодовото наименование „Акция 1005" се крие една от най-ужасните и същевременно най-тайни операции в „Третия Райх": през 1942 година на ръководството на Имперската служба за сигурност е наредено да заличи всички масови гробове на териториите, окупирани от Германия. Съгласно заповедта, тези гробове трябва да бъдат открити, труповете да се ексхумират и изгорят, а накрая мястото да се камуфлира. Самата работа са принудени да вършат евреи от гетата, военнопленници и затворници. Освен това трябвало да се унищожат наличните документи и други информации, имащи връзка с избиването на европейските евреи и на съветски военнопленници, с унищожаването на роми и с екзекуциите на полски националисти. В резултат от дългогодишните си проучвания Андрей Ангрик успява в максимална степен да реконструира мащабите на операцията и да посочи извършителите и участващите подразделения."

От обширни публикации в „Зюддойче Цайтунг” и „Ди Цайт" научаваме още подробности. Заповедта за операцията издава самият Хайнрих Химлер, а с осъществяването ѝ е натоварен офицерът от SS Паул Блобел. Мотивите са очевидни. След поражението на Вермахта край Москва в началото на 1942 година Хитлер и неговите военни осъзнават, че Съветският съюз не може да бъде превзет с „блицкриг", както стана с Полша и Франция. В същото време правителствата в изгнание на окупираните европейски страни приемат декларация, в която предупреждават, че германските военни престъпления ще бъдат наказани. За масовите разстрели, извършвани от германците по време на похода им на изток, вече се говори от доста време. Нацисткото ръководство е обезпокоено, че пропагандното разпространяване на подобни „ужасяващи съобщения" може да подрони лоялността на народа, да снижи бойната готовност на войниците и да подкопае устоите на режима. Съвестта на населението не бива да се натоварва със сведенията за масовите убийства, извършвани планомерно от окупационните сили, смятат лидерите на режима, които обаче сами добре знаят за престъпленията. Ето защо още на един съвсем ранен етап е забранено да се заснемат екзекуциите. По-късно Химлер нарежда да бъдат унищожени всички налични снимки и филмов материал, заедно с негативите. След което на дневен ред излиза и „Акция 1005". Впрочем, думата "акция" е сред най-любимите в речника на националсоциалистите - и неслучайно тази безпримерно зловеща операция получава тъкмо това име.

В началото целта била да се осигури „безпрепятствено функциониране" на лагерите на смъртта. Хиляди трупове от тези лагери трябвало да бъдат унищожени колкото е възможно по-бързо и без остатък, включително и поради опасността от замърсяване на подпочвените води. Когато обаче през 1943 германската армия минава в отстъпление, на преден план излиза необходимостта да се заличат и масовите гробове в окупираните територии. Хамбургският историк Андрей Ангрик с основание твърди, че унищожаването на милиони трупове и камуфлирането на масовите гробове изисква почти непосилна логистична организация.

"Технологията" на Блобел

В общия случай операциите протичали така: районът първо се изолирал с ограда срещу външни погледи, след което затворниците разкопавали масовите гробове и измъквали труповете с голи ръце или с помощта на инструменти. Паул Блобел дълго време „усъвършенствал" системата и в крайна сметка се получило нещо примитивно, но ефикасно: труповете били напластявани върху "скари" от релси, където били изгаряни. Преди това обаче ги преброявали и събирали наличните ценности (най-вече зъболекарско злато), които „по надлежния ред" отивали в Райхсбанк. Замисълът бил труповете да бъдат изгорени без остатък, но когато се налагало, пленниците смилали останалите кости с подръчни средства и изсипвали смляното в реките или в изоставени мини. По време на изгарянето върху "скарите" огънят бил подсилван с човешки мазнини, изчегъртани от масовите гробове. Труповете се напластявали върху релсите винаги с главите навън. И когато понякога главите се откъсвали от телата, пленниците имали задачата да ги събират и да ги хвърлят отново върху кладата. Според германския историк, има и документирани случаи на канибализъм - поради това, че пленниците почти умирали от глад.

„Технологията" на Блобел позволявала на една клада да се изгарят до 1 000 трупа. Хората, които били принудени да вършат тази чудовищна работа, Блобел цинично нарича „фигури" или „мъртъвци във ваканция". В края на всяка операция техните надзиратели ги убивали, обикновено с изстрел в тила. Или просто ги хвърляли живи на кладата.

Престъпление без наказание

През август 1944 Блобел на практика прекратява „акцията", защото вижда, че губи надпреварата с времето. Неговото специално подразделение е преместено в Словения, където се включва в преследванията срещу партизаните. През последните месеци от войната трупове систематично се изгарят единствено в концентрационните лагери.

Участниците в „Акция 1005" старателно се подготвят и за следвоенните времена - под фалшива идентичност те се опитват да се укрият. Само малцина са изправени пред съда след 1945 година, като част от тях се отървават без присъди. Паул Блобел е осъден в Нюрнберг на смърт, макар и не заради „Акция 1005". Обесен е през юни 1951 година.

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 29 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Хохи
1 Отговор
Неам думи.
Нема ли за какво друго да пишете?

Коментиран от #5


Оценка:
-14 +50

681
2 Отговор
Историята я пишат победителите. Но "един ден светът ще разбере, че съм бил прав" - А.Х.

Коментиран от #7, #31


Оценка:
-21 +124

Имам мечта
3 Отговор
Дано някога черните гета в България бъдат превърнати в масови гробове и паразитите в тях изпепелени.Тогава милата родина ще стане земен рай.

Коментиран от #20, #27


Оценка:
-16 +141

Анонимен
4 Отговор
Слава на Бойко Борисов

Оценка:
-69 +18

Можеше за хриси и светланка😂😂😂
5 Отговор

До коментар #1 от "Хохи":


Как пърдят в дубаи уморени от охолния живот в бегето 😂😂😂😂

Оценка:
-1 +20

Аз бих меткал труповете у океана
6 Отговор
Така нема да има останки и рибите ше са нахранени

Оценка:
-2 +23

копи пейст
7 Отговор

До коментар #2 от "681":


. Хитлер освобождава Германия от Международните банкови картели. Когато Хитлер става канцлер на Германия, германският народ няма работа, няма пари и гладува. Един варел пълен със сто милиарда марки не може да купи, дори един хляб по това време. Много германци живеят в бараки, тъй като безброй домове и ферми са били иззети от банките на Ротшилд/Рокфелер. В книгата си, „Магията на парите“ от 1967 г., президентът на Райхсбанк, Д-р Ялмар Хорас Грийли Шахт разкрива голямата тайна: „Драматичното обезценяване на марката започва скоро след „приватизирането“ на Райхсбанк, или оставянето и в ръцете на частни инвеститори.“ С други думи, отговорност за следвоенната хиперинфлация поема не правителството на Германия, а по-скоро частната централна банка в Германия, която има монопол върху създаването на парите. Немската икономика бива разбита и опустошена от банкери…, до пристигането на Хитлер. След като бива избран, Хитлер отказва да играе по свирката на Рокфелер/Ротшилд и едно от първите неща, които прави е да оправи корумпираната, базирана на дългове финансова система. Това станало, чрез емитиране на собствени пари. Новите пари не били обезпечени със злато или друга чужда валута, тъй като всичко това било в ръцете на световните банкери, а били обезпечени с труда на самите немци. Правителството плащало на работниците със сертификати, а с тях работниците плащали за другите стоки и услуги, като по този начин се създавали и допълнителни работни места. В отговор на новата

Коментиран от #8


Оценка:
-10 +96

копи пейст
8 Отговор

До коментар #7 от "копи пейст":


Правителството плащало на работниците със сертификати, а с тях работниците плащали за другите стоки и услуги, като по този начин се създавали и допълнителни работни места. В отговор на новата банкова система на Германия, еврейското световно господство обявява война на Германия чрез бойкот на германски стоки. За две години безработицата в Германия изчезва, а за пет години от най-бедната страна, Германия става най-богата страна в Европа.

Оценка:
-10 +90

Обикновен човек
9 Отговор
Я виж ти нацистката медия Дойче Веле пише за престъпленията на нацистите? Все едно масов убиец да се самоарестува и да се самонакаже?

Коментиран от #11, #12


Оценка:
-37 +19

Анти милиционер
10 Отговор
Вярваме ти Соросе, хахахха

Оценка:
-9 +27

Лош матриал
11 Отговор

До коментар #9 от "Обикновен човек":


Не е нацистка, а еврвйска медия.

Оценка:
-5 +48

ИМПЕРИАЛИСТ
12 Отговор

До коментар #9 от "Обикновен човек":


Техниката на вербуване е стара колкото света и е доведена до съвършенство в съвременния свят.

Оценка:
-2 +16

13
Този коментар е премахнат от модератор
7374738281
14 Отговор
Големата тайна на деди Итлер, беше да завладее света с парите на англоговорящите и сега няма и помен от чистата нация на дойчетата, даже и помен няма, много пари им взе и ся си плащат за тая глупост на деди Итлер!

Оценка:
-18 +8

ВолфенщайнБлазковиц
15 Отговор
В Уикипедия - на английски, на български няма версия за Акцион 1005 - има и актова снимка!

Оценка:
-1 +10

Защо?
16 Отговор
А бе, нещо не се вързват нещата. Защо тези, които са изравяли труповете на концлагеристите и са им изкъртвали златните коронки са ЕВРЕИ - не поляци, не руснаци, а ЦИГАНИ И ЕВРЕИ. Защо само тези племена се съгласяват на такава работа? Защото са много трудолюбиви? Едва ли!

Оценка:
-4 +31

Бах
17 Отговор
Платени еврейски публикации.Да не би само евреи да е имало в лагерите.Глупости , глупости и някъкви измишльотини. Къде са доказателствата№

Оценка:
-6 +27

Аз...
18 Отговор
Това не е тайна народе.ЕВРЕЙСКИТЕ ЛЪЖИ немат край.Не се поддавайте на Еврейски Провикации.Борете се срещу Лъжите им.Ако сте умни ще си изтеглите всички спестявания от ТЯХНИТЕ банки и сами си ги управлявайте -купувайте си земя ия обработвайте,не работете заТЯХ(За ЕВРЕЙТЕ).Вижте истината за ТЯХ .

Оценка:
-6 +39

Простака
19 Отговор
Който си мисли че режима на Хитлер е бил добър е луд и извратен.
Затова БГ ще си остане пустиняк заради психопати на които не им стиска да си признаят че са нищонеставовци и се оправдават с цигани и евреи.

Оценка:
-35 +10

mustafa
20 Отговор

До коментар #3 от "Имам мечта":


Милата ти родина не се управлява от черните гета милата ти родина се управлява от българин и българи,то за това сте на това дередже.А когато останат в българия само българи то това е края на държавата,защото нищо не става от тоя народ

Оценка:
-33 +14

Виктор
21 Отговор
Преди 3 дни се върнх от Германия и през цялото време се питах : Къде е мустакатия???

Коментиран от #23


Оценка:
-4 +28

Иван
22 Отговор
И спокойно са си живеели в Пенсилвания,Мериленд,Ню Джърси,Ариэона,Ню Мексико.

Оценка:
-1 +7

Иван
23 Отговор

До коментар #21 от "Виктор":


Мустакатия е в пещерите на Антарктика.

Оценка:
-3 +7

Снайперист
24 Отговор
ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

Оценка:
-5 +28

Heil Hitler!
25 Отговор
ГЕРМАНИЯ - БЪЛГАРИЯ : стари Съюзници и стари бойни Другари ! ФЮРЕРЪТ - истински Съюзник и Приятел на БЪЛГАРИТЕ ....... !!! ЗИГ ХАЙЛ ........!!!

Оценка:
-5 +26

Калтенбрунер
26 Отговор
Ако Итлер бе спечелил, сега щеше да се пише как победените ингелизи и кравари са яли живи деца и са избили 100 милиона души!

Оценка:
-3 +18

Аз Варна
27 Отговор

До коментар #3 от "Имам мечта":


И аз така мисля.Трябвало още малко да поживее Хитлер.Сега нямаше да са толкова много от този етнос.Станали са многочислени,нагли и все нещо искат.Все едно някой им е длъжен.Прилага се геноцид прямо българския народ за сметка на циганите.Последната велика глупост на правителството по програма„десегрегация” е на всяко циганско дете да се дават по20 лева за тетрадки,моливи,боички и др. консумативи освен соц.помощи.Питам с какво едно циганче е по ценно от едно българче,още повече ,че и двете деца се водят български граждани.

Оценка:
-2 +36

Tate
28 Отговор
Свят човек ! Още трябваше да поработи !

Оценка:
-2 +22

шмоло
29 Отговор
Нима Сталин се различава по нещо от Хитлер,световни престъпници са двамката без разлика

Оценка:
-14 +8

Тони
30 Отговор
Ако нацистите бяха хвърлили всички усилия във военни действия, а не в изтребване, загробване, създаване и поддържане на концлагери, можеше и да спечелят тая война.

Оценка:
-6 +6

Патето яки
31 Отговор

До коментар #2 от "681":


твоят А.Х. гние в ада

Оценка:
-16 +3

333
32 Отговор
Не го ли е заповядал това Хайдрих. Нали той е двигателя на SS.

Оценка:
-2 +7

Адолф Гитлер
33 Отговор
Е все пак наред с всичко лошо Хитлер е направил и много добро

Оценка:
-2 +9

батко мафи
34 Отговор
а,геноцида над българите??!?!?!?!

Оценка:
-1 +4

filo
35 Отговор
Жалко, че Хитлер не спечели. Това вече е ясно за повечето хора, факт. Хитлер си остава вечен приятел на България.

Оценка:
-3 +7

HHHHHHH
36 Отговор
ПОРЕДНИТЕ ГЛУПОСТИ НА ЕДНА ПРОПАГАНДА НА КОЯТО ГЬОБЕЛС
СЪС СИГУРНОСТ БИ ЗАВИДЯЛ.

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Методи Андреев
Методи Андреев коментира ситуацията в България
Българската демокрация се изражда в режим, щом говорим за подслушване"

Още бисери