Last news in Fakti

9 Септември, 2019 23:00 11 472 18

Убийство на момиче променя телефон 112

  • 112-
  • убийство-
  • момиче-
  • телефон-
  • спешен-
  • локализация-
  • литва-
  • съд-
  • люксембург

Решението на съда е следствие от трагичната смърт на една девойка

Убийство на момиче променя телефон 112 - 1
Снимка: Shutterstock

Наскоро Върховният съд на Европейския съюз постанови, че мобилните оператори трябва да могат да засичат местоположението на лицата, които се обаждат до международния номер за спешни случаи 112. Полицията, Бърза помощ и пожарната трябва да имат възможност да проследяват къде точно се намира обаждащият се, независимо дали в мобилния му телефон има SIM карта или не.

Смъртта на едно отвлечено момиче в Литва

Съдът на Европейския съюз в Люксембург взе решение да задължи мобилните оператори да ползват специална проследяваща система след един фатален случай от 2013 година, при който бе отвлечена литовска девойка, а след това изнасилена и убита. 17-годишното момиче звъняло 10 пъти на спешния телефон 112, молейки отчаяно за помощ.

В централата за спешни повиквания обаче не се виждал номера на използвания мобилен телефон, което попречило да се установи местоположението на девойката. Младото момиче, отвлечено от литовския град Паневежис, било изнасилено и изгорено живо в багажника на автомобил.

По-късно семейството на момичето завежда иск срещу литовската държава за неспазване на правилата на ЕС, съгласно които страните-членки трябва да гарантират, че след всяко обаждане на телефон 112 местоположението на обаждащия се може да бъде засечено. По-късно случаят бе отнесен до Съда на ЕС.

Засега не е ясно дали телефонът на момичето е имал SIM карта или е имало някаква друга причина, която е възпрепятствала номерът ѝ да бъде проследен.

Според Европейската асоциация за спешните номера, осем от 28-те държави-членки на ЕС, в това число и Франция, понастоящем не дават възможност на телефони без SIM карта да извършват обаждания към телефон 112. Асоциацията обясни, че това ограничение съществува, за да се предотвратят случайните повиквания на деца, които си играят с телефона.

Има и други трагични случаи

Страните-членки на ЕС в момента формират мнозинството от държави, които използват единния номер за спешни случаи 112. Още няколко страни, сред които Австралия, Китай, Индия, Турция и САЩ са предприели стъпки, за да въведат услугата.

Сходен трагичен инцидент в Румъния предизвика многохилядни протести в Букурещ през лятото на тази година. 15-годишно момиче бе звъняло на полицията три пъти, за да съобщи, че е отвлечена от мъж, който я е изнасилил. Когато румънската полиция стига до нея цели 19 часа след обаждането, момичето е вече мъртво.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стойчо

    103 4 Отговор
    И тука така ,като звънеш и кажеш ,че искаш лекар и почват аналгинче ,амидофенче ,аспиринче ,изпиите ги и след около 2 часа ако не сте умрели може пак да ни се обадите

    Коментиран от #6, #15, #18

  • 2 Еми

    11 8 Отговор
    Шанс

    Коментиран от #3, #17

  • 3 1234567890

    43 1 Отговор

    До коментар #2 от "Еми":

    На мен без сим ми пише само спешни обаждания и звъня на 112 и ми пише не е спешно обаждане
  • 4 112

    24 2 Отговор
    Е полезен преди всичко за тези които работят там и са категорийни! Вредна институция!

    Коментиран от #5

  • 5 Ааа не така

    40 2 Отговор

    До коментар #4 от "112":

    В 112 работят много кадърни телефонистки, завършили нац сигурност във Висше Училище по Сигурност и Икономика, на които още детската им мечта е била да работят на сигурна държавна работа!
  • 6 Jeep

    59 1 Отговор

    До коментар #1 от "стойчо":

    Абсолютно вярно! Звънял съм им за възрастен човек (разбирай над 80 години). След 4то позвънвване и уверение, че линейката пътува, отново се обадиха......, но след час и половина, да питат още ли чакам линейка. Явно трябваше да проверят коя линейка да пратят - реанимационната или трупната. Това са абсолютни боклуци и то не хората, работещи в екипите, а тези дето са им шефове. Дано и те някой ден да са в такава ситуация. От сърце им го пожелавам. Линейката, която караше баща ми, когато си отиваше аварира, ремонтната кола дойде преди друга линейка. Така и не стигна човека до болницата. Срам и позор. Дано не се налага на никой. Абсолютни боклуци са това.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кат пуснем тапата

    5 1 Отговор
    И ше ми приследите дедовия
  • 9 Нашият 112

    17 0 Отговор
    Е, гола вода званиш и чакаш да ти вдигнат. Това чакане може да трае повече от 5 мин. след като вдигнат като някакви секретари те прехвърлят на спешен център. От там почват да те питат и разпитват, и правят всичко възможно да не пратят екип да те лекуват по телефона. Ако все пак решът да пратят и чакаш от 20мин. до 2 часа.
  • 10 гост

    5 1 Отговор
    Много "пресен"случай,чаааааак от 2013!!!
  • 11 Бг мъдрост

    16 0 Отговор
    Бай бабо да не ме срещне мечка щото срещне ли ме ще ме изяде
  • 12 Има такива държави

    2 0 Отговор
    А пък аз да си помисля че тези неща стават само в България !!!! Дали и там някой казва "Е няма такава държава!"
  • 13 Спасител от слънчака

    7 1 Отговор
    Два пъти ми се е налагало да звъня на 112 и всичко беше скоростно и хипер кадърно! Първият път мислех че е инфаркт, но било сърдечна атака криза заради високо очно налягане и проблеми с ендокринната ми с-ма с жлезите и т.н. та дойдоха мно' бързо и ме откараха с линейката за кардио анализ. Обаче звънна майка и после искаха да ме чуят и мен, а аз едва говорех 'щото 30мин все едно слонче беше стъпило в/у мен - яка сърдечна болка и нямане на въздух зеех кат' шаран. Но съм от малък град, а това има значение. В големите сте прецакани - там сте мно' и онезличени - вие сте никои и едни от многото.
  • 14 Спасител от слънчака

    5 4 Отговор
    Вторият път закъсах на солниците в Бургас. Карай бясно пробето с 220 :) скъсаха се пистовите 2 ремъка. Бях зле с ваучера и не знаех номер на пътна помощ. 112 съдействаха на няколко пъти. Браво! Казах им пътната помощ да ме наберат, че аз не мога да набирам. Пътната дойде по-бързо и от линейка и пожарна взети на едно. Е, кинти ще направят и затова :) В сервиза скоростно смениха ремъците и дофтасах на слънчака. Т'ва беше преди време. М'но са си харни службите ни ам нас не ни бива :)
  • 15 Дъмбо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "стойчо":

    Може да искаш кебапчета но не и лекар
  • 16 Йосип Броз Тито

    3 0 Отговор
    Питам се, що за "човек" трябва да си, да отвлечеш невинно дете, да го изнасилиш и да го убиеш?!...
    Ако знам кой го е направил това нещо и ми го доведат, ще го съсипя от бой, ще го изнасиля с нагорещен винкел и ще го сложа на бавен огън да се пече...
  • 17 Иванка

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Еми":

    Шанса е че в бг не можеш да звъннеш не само без сим карта а със сим със спрян тел или без ваучер също ! Айде да видим кога съда ще ги задължи в България ,по е преди две години пробвах от Виваком не става .преди години от Теленор също не ставаше
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.