18 Септември, 2019 20:12 10 106 40

Гюрултия, злато и изцепки: турските сватби в Германия

  • германия-
  • турци-
  • сватби-
  • гюрултия-
  • изцепки

Изстрели, пукотевица, блокирани магистрали и мостове: в Германия зачестяват инцидентите по време на турски сватби

Гюрултия, злато и изцепки: турските сватби в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

„Когато турските сватби ескалират", „Стрелба на турска сватба", „Бурните сватби се превръщат в проблем", „Защо полицията не забрани сватбената пукотевица?" - това само няколко заглавия от германски вестници през последните седмици. Повод за тази тревога дават зачестилите инциденти, свързани с турски сватби в Германия. Само в края на миналата седмица полицията беше принудена на три пъти да се намесва заради празнични стрелби (отчасти много интензивни) по време на сватби, съобщава вестник „Ди Велт".

"Не толерираме присвояването на улици или цели квартали"

Според списание „Шпигел", анадолските сватби постепенно се превръщат едва ли не в политически проблем. Списанието припомня, че турските сватбари често пъти образуват големи автомобилни кавалкади, които блокират цялото движение по улици и дори по магистрали. Някои особено сърцати сватбари изпълняват с автомобилите си истински номера на пътя, а това не само пречи на движението, но и създава сериозна опасност. „Шпигел" дава пример с един автомобилен „джигит", който с открития си „Мустанг" въртял с пушещи гуми осморки по асфалта на магистрала №3, докато другите сватбари блокирали движението.

През последните седмици полицията трябваше да се намесва по сигнали на граждани в градовете Кил, Хамбург, Мьорс и Лудвигсбург. Хората се оплаквали, че сватбарите гърмят със сигнални оръжия и пречат на движението. „Шпигел" припомня, че наскоро сватбена кавалкада блокира един от най-важните мостове над Рейн в Кьолн, за да могат младоженците и техните гости да си направят снимки на съответния живописен фон. А на магистрала 45 край Хаген сватбарската кавалкада с включени мигачи и натиснати клаксони принудила всички други участници в движението да карат с 30 километра в час.

„Само от април насам полицията в Северен Рейн-Вестфалия се е намесвала 278 пъти на сватбени тържества, които прекрачват границата на допустимото. Преброени са 119 сватбарски автомобилни шествия, в 32 случая е имало стрелба със сигнални пистолети, а в 30 случая е била използвана пиротехника. В специален план за действие на Вътрешното министерство се казва, че полицията не толерира „присвояването на улици или цели квартали". В бъдеще автомобилните кавалкади при нужда ще бъдат контролирани дори с хеликоптери", пише "Шпигел".

Впрочем, много сватбари прекаляват не само на турските сватби. Автомобилни кавалкади, фойерверки и масови фото-инсценировки край популярни пейзажи можете да видите и на руски, албански или ливански сватби в Германия. Но сватбарите от турски произход сякаш най-силно се набиват на очи. Защо?

Как се прави турска сватба

Отговор на този въпрос търси турската журналистка Алев Доган, която на страниците на вестниците „Генерал Анцайгер" и „Райнише Пост" предлага едно много интересно описание на турската сватба. Авторката обяснява, че турската сватба по много белези напомня на типичната европейска венчавка: булчинска рокля и воал, шаферки, официални костюми. В същото време обаче тя е и подмолно надцакване между двете семейства: кой ще даде повече, кой ще надмине другите по щедрост и любезност, кой ще направи най-силно впечатление. Защото турската сватба свързва не само младоженците, но и целите им фамилии - а това си е истинско минно поле, пише Алев Доган.

По-нататък журналистката разказва за традиционните церемонии, на които е подложена булката в навечерието на сватбата, както и за жестовете, които се очакват от младоженеца. Той трябва например да „почерпи" бъдещата си тъща, сестрите, братовчедките и приятелките на булката с посещение в салон за красота. В самия ден на сватбата, заедно с верни другари, всички качени на скъпи автомобили, женихът взима булката от дома ѝ, като трябва да плати нещо като входна такса, достигаща до 500 евро. Всичко това се случва с музикален съпровод от тъпан и зурни. За разлика от германските сватби, където има маса за подаръци, на турската сватба булката се кичи с гердани от пари и злато, пише Алев Доган. В края на церемонията булката като нищо може да се окаже накичена с банкноти и благородни метали за 20 000 евро, научаваме от статията.

Всичко това изглежда отчасти архаично и кичозно, но е в реда нещата. Проблемите започват, когато се стигне до нарушаване на обществения ред: стрелби и неразрешени фойерверки, блокиране на движението, опасни маневри по пътя. Министерството на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия вече е издало специална брошура, където са посочени и мерките, които се взимат в такива случаи - чак до конфискация на автомобили и присъди лишаване от свобода. „Шпигел" пише, че депутатите в провинциалния парламент подкрепяли строгите санкции.

"Повечето турски сватби преминават съвсем миролюбиво"

„Спор няма, че полицията трябва да възпира онези, които блокират цялата магистрала, само за да заснемат за Ютюб някое смайващо видео. Или пък когато плашат минувачите с огнестрелно оръжие. Но дали сватбарите наистина се държат толкова диво, че да създават и опасност?" - пита списанието и цитира ръководителя на Центъра за турски изследвания в Есен Хаджи-Халил Узлуджан. Той апелира да се проявява повече търпимост и обяснява, че изцепките на сватбарите не са нито провокация срещу германското общество, нито някаква демонстрация на сила: „Онези, които по такъв начин дават воля на радостта си, не го вършат непременно за да навредят на другите", обяснява той и припомня, че повечето турски сватби преминават съвсем миролюбиво.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Яша ве брат ми

    78 2 Отговор
    Нашите цигани какви ли сватби правят там?

    Коментиран от #4

  • 3 Киро

    72 15 Отговор
    Ей затва ни мразят всички чужденци.Затва на мен в Англия като чуят че съм българин ми викат fuck you dirty animal gipsy.

    Коментиран от #17, #18, #20

  • 4 боцмана

    40 4 Отговор

    До коментар #2 от "Яша ве брат ми":

    Цигански!
  • 5 Миро

    43 1 Отговор
    Пускай газтааа
  • 6 Рико брадавицата

    17 17 Отговор
    Аз на моята сватба с новата ми 18г булКа стрелях с РПГ.
  • 7 гост

    20 9 Отговор
    Дреме ме за дойчовци...
  • 8 анонимен

    15 25 Отговор
    Бъдещето на злобните тъпи нацисти- антихристи
  • 9 NikNay

    24 4 Отговор
    Мултикулти, толерантност, либерализъм .....
  • 10 гост

    21 7 Отговор
    Атилла е трябвало да изчисти европа и сега щяхме да живеем мн. добре. След него 1 000 г. изпадат в тъмнината си.
  • 11 Хрониките на Евразия

    21 4 Отговор
    Защо да се насирам , като не могат да ме видят хората 😂
  • 12 Фен

    19 14 Отговор
    Значи, писано от Дойче веле. Явно, идеята е, че в Германия проблем са турците, които са там от десетилетия, а не на Меркел/Сорос гостите!? Да бе, да!
  • 13 Миризлив пор

    24 2 Отговор
    Малии а да обясняват че ние им пречим може а? А къде е Българския Хелзинкски комитет да обясни че това е национално самосъзнание и не трябва да им се пречи? И да вземе да прати адвокати на сватбарите.
  • 14 Циганизация ЕС

    44 5 Отговор
    Германистан, свиквайте ! Сами си ги натресохте и интеграцията е немислима, така че или вие тях или те вас !
  • 15 София

    12 11 Отговор
    Дойче Зеле ....
  • 16 Един път вдигат сватба!

    35 3 Отговор
    Ако на сватбата не си покажат магарията, къде да я покажат, на погребението ли?
  • 17 Рашка с чашка

    36 11 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    Кирчо, аз много пъти съм бил в Лондон, където живеят най-малко 30 000 българи. Никога, никой не ме е наричал джипси, нито пък съм чувал други българи да се оплакват от това. Значи причината е в теб, като си джипси, нормално е да те наричат така.
  • 18 Гюнтер

    23 7 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    Ало, Хасане, тук става въпрос за турците в Германия, какво общо имат българските роми, към които принадлежиш? За това че турците правят цигании ли те наричат джипси, или за това че наистина си такъв.
  • 19 onq s konq

    12 1 Отговор
    За сватбите -ясно как протичат.А НЕЩО за РИТУАЛА при РАЗВОДИТЕ?
  • 20 Ако си ходил да се регистрираш

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    за помощи, нормално да те наричат така! Объркал си Англия с Анадола!
  • 21 Гьокан Огуз

    40 0 Отговор
    Така е и така ще бъде. След като всички цигани в Турция са официални турци, нали в Турция всички са турци. И българите от това си патят, зер всички в България са българи. Крайно време е в паспортите да се пише етноса, например, арабин, гражданин на Франция, нигериец, гражданин на Великобритания и така.

    Коментиран от #24

  • 22 Асан

    21 4 Отговор
    Жал ме е за тия хора. Същото иде и при нас в България. За тая зган трябва да се роди НОВИЯ ХИТЛЕР и мор.
  • 23 Skroutz

    25 2 Отговор
    Изгоне те ги и няма да имате проблеми. Обичам Германия, но на немците. Толерантност - глупости. Живееш в Германия,живеи като германец. В Турция, като турчин и т. н.!
  • 24 Това е против европейския съюз.

    5 13 Отговор

    До коментар #21 от "Гьокан Огуз":

    Няма право да се разделяме по етноси, също и статистиката не може да делим на етноси. Публично де, иначе правителството има право да следи, колко от новородените са цигани например и колко са българи. Само да не я казва публично. Иначе е расистко. Изостанала работа.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Да не забравя

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Към Факти.Бг":

    Некоректни коментари ще бъдат изтрити.
  • 27 Бай Тошо

    18 3 Отговор
    Тия от алчност да набират евтина работна ръка си съсипаха държавата, немците скоро ще са в историята
  • 28 Като гледам няма никаква разлика

    14 5 Отговор
    Между българска и турска сватба....
  • 29 gost

    5 7 Отговор
    povecheto turci sa prieli nemskite pravila i gi spazvat
  • 30 Анонимен

    6 6 Отговор
    На запад никой не го еня кой, кой. Дават ти един дълъг ред и цял ден наведе, а в бг спане по бюрата, отпочинали. Керпич им дай на българина и му глей сеира. Бай Хасан да гледа да си ги доведе, че майстори няма опа има, но от новите турци.. Повече сватби и при християмите, че неть деца, анадънму люде
  • 31 Дойче Зеле

    7 2 Отговор
    Благодаря за статията, аз ям, свинско със зеле! А за аркадашите! Си е техен проблем!
  • 32 Игор Додон

    12 1 Отговор
    Обогатяват генофонда на простите шваби.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Иво

    8 3 Отговор
    Циганска работа.Да им спрат помощите на тази сган мръсна.Плъзнаха навсякъде.
  • 35 Kur za

    5 3 Отговор
    Germania

    Коментиран от #36

  • 36 Личо

    5 4 Отговор

    До коментар #35 от "Kur za":

    Марш в анадола като не ти харесва Германия
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мюмюн АГА

    8 2 Отговор
    А туй хора ко изкат ?Многу ясну е че ши дигаме гюрунтия ,нашту обичай е панаир да има хората да играят хорото да са знай когату някой са жени булката трабва да не е употребявана ,като ни им харесва на гирманците има лесно да мигрират другаде с тях ли ша са собразяваме ади и само за дуган да глясувате да може наште да печелят исборите
  • 39 Зле

    4 2 Отговор
    Цигани.
  • 40 Чакай

    5 1 Отговор
    Още нищо не сте видяли.
Новини по държави: