20 Септември, 2019 22:00 4 885 18

Шокиращо: какви реплики чуват жените на работното място

  • жени-
  • работа-
  • работно място-
  • реплики-
  • германия-
  • шокиращо

Стотици жени в Германия чуват подобни реплики на работното си място

Шокиращо: какви реплики чуват жените на работното място - 1
Снимка: Shutterstock

„Шефът ми каза: „При мен повишения се дават само срещу сексуални услуги. Кажи ми, когато искаш да бъдеш повишена."

Това разказва пред германския седмичник „Ди Цайт" една 43-годишна германка. Вестникът е провел представително допитване сред 1 346 читателки на тема „Дискриминация на работното място". 40% от тях твърдят, че получават по-ниски заплати от мъжете - за една и съща работа. 37% са били дискриминирани заради бременност или отпуск по майчинство, а 31 на сто са станали жертва на сексуален тормоз. Част от цитатите, публикувани на цяла вестникарска страница, звучат направо шокиращо:

"Без да ми пуснеш - нищо не става"

„Знам, че си добра, една от най-добрите. Но това не играе никаква роля. Без да ми пуснеш - нищо не става." (Реплика на шеф към 40-годишна журналистка на свободна практика в германски всекидневник)

„Жените нямат нужда от нищо друго, освен от добър гълтателен рефлекс." (Коментар на колега по адрес на 23-годишна служителка)

„Пипали са ме по дупето и по гърдите, целували са ме, непрекъснато чувам подмятания за моите „яки цици". Пред един практикант ме представиха така: „Това е еди-коя си, която тук духа на всички". Колегата, който го каза, сега е шеф на „Човешки ресурси"." (34-годишна служителка в логистична фирма)

Две години след началото на кампанията срещу сексуалните посегателства, станала известна като #MeToo, все още е рано за равносметка. Едно обаче вече е ясно, казва пред германския „Зюддойче Цайтунг" американската професорка по мениджмънт Лийни Атуотър, която вече е провела две допитвания по темата: „Повечето мъже знаят много добре какво е сексуален тормоз и какво не е. Твърдението, че мъжете нямали представа кога поведението им е неправилно, а жените били прекалено чувствителни, просто не отговаря на истината."

Като косвено потвърждение на този извод звучат следните цитати от анкетата на „Ди Цайт":

„В края на работния ден шефът винаги ме питаше дали наистина искам да си ходя. Смяташе, че можем да правим секс." (26-годишна специалистка по маркетинг)

"Шефът по продажбите ме хвана за дупето и каза, че винаги е харесвал моя задник и затова просто нямало как да не посегне." (32-годишна IT-специалистка)

В първото допитване, проведено от професор Атуотър, почти 60% от мъжете и около 45% от жените изказали надеждата, че сексуалните посегателства на работното място ще намалеят в резултат от кампанията #MeToo. При второто допитване обаче оптимизмът спаднал и в двете групи с по около 15 на сто. На въпроса дали мъжете на ръководни позиции все още упражняват сексуален тормоз над жени на работното място, с „да" отговарят 69,3% от мъжете и 72,6% от жените.

С други думи: мъжете, които злоупотребяват с ръководната си позиция, очевидно не са изчезнали, обобщава „Зюддойче Цайтунг" и цитира германската социоложка Паула-Ирене Вила, която казва: „Онези, които смятат, че #MeToo не ги засяга и не го взимат на сериозно, са част от проблема. А другите, които се интересуват, които се информират и взимат конструктивно участие в дебата - те са част от решението."

"Отлично решение, шефе!"

Ето накрая още автентични съобщения на пострадали жени, публикувани в „Ди Цайт":

„Дръпна надолу блузата ми, за да стане деколтето по-дълбоко." (26-годишна научна работничка)

„Няколко колеги дойдоха да ми кажат колко хубаво било, че най-после са назначили колежка с такива големи гърди. После се обърнаха към началника ни с думите: „Отлично решение, шефе!"." (20-годишна служителка в търговския бранш)

„Някои колеги ме наричат „мишленце". Други подхвърлят, че съм била недо...на. А на интервюто за работа ми казаха: „Най-добре някой пак да Ви направи бебе, за да не Ви се налага да работите"." (30-годишна служителка в медийния бранш)


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче веле

    36 8 Отговор
    Манипулации... гейска им работа.
  • 2 Гошо

    56 3 Отговор
    Това са реплики дето искат да ги чуват ,ама намек няма дори Те жените станаха като негрите все дискриминация им се привижда
  • 3 Хареса му да е жена...!

    23 2 Отговор
    Тук чета, че възрастите на жените, които се оплакват и то на запад са в една приятна възраст, та дори и млади, при нас в БГ изпълняват тази функция като сами се предлагат на младите и привлекателни шефове, доста възрастни жени...! Пак сме ги минали в едно отношение или,, сношение,, други народи...! Климатът също играе роля...!
  • 4 секс

    33 2 Отговор
    Айде, айде.... винаги е имало и винаги ще го има това. Дали е правилно, не зная. Но навсякъде по света има намеци и директни изказвания и в двете посоки. Светът се движи от секса, не го ли разбрахте.
  • 5 Баби с долно поведение

    7 2 Отговор
    Въртят дръгливите си, нищо повече...! Това разбрахме и че са за болно заведение, тъй като са със съвсем млади шефове на възрастта на децата им...! Срам и позор, но такива нямат срам...!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Morgoth

    24 2 Отговор
    Шокиращо е какви реплики започват да чуват жените СЛЕД като вече ЗНАЯТ, че са дискриминирани. Иначе ако са те наели на работа за която очевидно не ставаш и са ти дали по-висока заплата от колегата, който върши всичката работа - ами очевидно е, че ще искат нещо, а и ти знаеш много добре, че именно заради това си назначена.
  • 8 1234

    26 1 Отговор
    А защо не направят проучване което да е анонимно сред дамите,колко от тях биха използвали секса за по бързо израстване в кариерата и домогване до по високи позиции.Вероятно много биха злоупотребили с това тъй като за някой така е по лесно.Сексуален тормоз има и срещу мъже.
  • 9 И хивни ли има тук...!?

    6 0 Отговор
    Боже опази и такива имат самочувствие...!
  • 10 Дойче Зеле

    26 0 Отговор
    Имаше едно проучване колко жени биха използвали сексапила си ( и не само) за да напреднат в кариерата. Спряхме го защото резултатите не бяха политически коректни.
  • 11 Алоу доволни ли сте...?!

    2 2 Отговор
    Пак вас отразяват...!
  • 12 Scout for funn

    17 2 Отговор
    ма чекай са силните жени немогат да понесат два смешни намека и шеги .ми такива шеги си правят и мъжете .само че освен намеци мъжете хиляди години са измирали във войни ,лов,изграждане на бентове ,пътища,релси.за да могат някой хора да си позволят да се пошегуват .аре малко уважение да си имаме .
  • 13 Радо

    9 0 Отговор
    Някои наистина са п***и заспали.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Аз съм беден

    3 2 Отговор
    Таз на снимката ако ми е шефка и ме изнасили за да ме повиши сигурно ще ме направи толкова богат и щастлив че направо няма да мога да си знам живота. Сиг живота ми ще бъде ненормално щастлив ако съм богат. Искам да имам много шефки на всички работи. И то тя да е секси и ние мъжете да сме нейните деца които ни храни с много пара , секс , любов. А от там ще се караме с нашите жени от които имаме деца и тн. Но ако и те са секси няма лошо да правят секс с шефа си. Така ще се чувствам още по богат. Пари от шефката и пари от на жена ми шефа идеално. Трупаме много кинти и пара. И така кърга от хора ми става голям. Такава оргия ще направим че направо си нямаш на идея.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: