Last news in Fakti

8 Октомври, 2019 20:09 2 106 1

Република Китай създаде нов тест кит за диагностика на Японска речна треска

  • японска речна треска-
  • треска-
  • тайван-
  • тест кит-
  • диагностика-
  • заболяване-
  • цуцугамуши-
  • инфекция

Центровете за контрол на заболяванията (ЦКЗ) на Република Китай са разработили локален тест кит за бърза и ефективна диагностика на Японска речна треска (треска Цуцугамуши) – остро рикетсийно инфекциозно заболяване.

Според заместник-генералния директор на ЦКЗ Чуан Джен-хсиан новопроектираното устройство може да анализира 96 проби за четири часа, докато настоящата система за диагностика на подобна инфекция може да изследва само 60 проби за 4 часа и изисква висококвалифициран и добре обучен персонал за провеждане на теста и интерпретиране на резултатите от него.

„Този тест кит е приложим за откриване на най-широк спектър от щамове на Японската речна треска“, заяви Чуан.

„Устройството може не само да открива случаите на заболяването в Тайван, но може да се използва и за диагностиката му в Тайланд, Шри Ланка, Малайзия и Австралия“, казаха от ЦКЗ, като се позоваха на резултатите от изследванията на Американския военноморски здравен изследователски център, където устройството беше изпратено за тестване през юни.

Разработването на тест кита отне 3 години и на 30 юли тази година същият бе патентован.

От ЦКЗ съобщиха, че случаи на инфекциите на Японска речна треска са отчитани през цялата година в Тайван, но значително зачестяват в периода между май и октомври.

Само за тази година са потвърдени общо 270 случая, а през последните пет години са регистрирани между 350 и 500 случая годишно.

Треската Цуцугамуши е остро инфекциозно заболяване, предавано от ухапване на определен вид кърлежи, паразитиращи по мишки, плъхове, диви зайци и други гризачи. Сред основните симптоми са високата температура, треска, мускулни болки и силно главоболие. Без лечение смъртността от това заболяване може да достигне до 60%.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    2 0 Отговор
    Република Китай и Китайска Народна Република са две различни държави.Да не клъвнете.