Last news in Fakti

9 Ноември, 2019 20:19 3 106 9

Шест от ЕС подхващат прането на пари

  • ес-
  • ек-
  • пране на пари

Нова инициатива на Брюксел

Шест от ЕС подхващат прането на пари - 1
Снимка: БГНЕС

Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия и Латвия призоваха за централен надзорен орган на равнището на ЕС, който да се занимава с въпроса за прането на пари, който разтърси банковия сектор на Общността през последната година в поредица от скандали, включващи някои от основните кредитори в Европа.

Това съобщи АП.

Според подписалите декларацията това би довело и до комбиниране на съществуващите правила в единен законодателен акт, прилаган за всички членове, за разлика от действащата система, която им позволява да адаптират правилата за целия ЕС към националното си законодателство.

"Когато са застрашени големи финансови интереси, съществува риск националните надзорни органи да бъдат пряко или косвено повлияни от контролирани институции или групи по интереси", се казва в съвместно изявление.

Шестте държави отбелязаха, че ролята може да бъде възложена на изцяло нов орган или на настоящия надзорен орган на ЕС - Европейския банков орган, на когото бяха предоставени по-широки правомощия да се справи с емитирането на пари преди месеци при реформа, инициирана от еврокомисаря по финансите, която беше бързо описана от някои наблюдатели като недостатъчна.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    24 4 Отговор
    За този орган имаме силна кандидатура-Цветан Василев.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хаха

    21 2 Отговор
    Тука ще има да нищят и да нищят, че накрая тях ще ги разнищи местната мафия.
  • 4 Б.Б.

    17 1 Отговор
    Латвия, пак ни изпревари. Щяхме да го предложим в понеделник.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 В България

    7 1 Отговор
    мръсни пари няма всичките се приемат от магазините, чиновници и политици. Явно тази статия не ни касае, но е добре да знаеме какво става по света.
  • 7 Хелиос

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Делян ПЕЕВСКИ и Други от задкулисието Пак кьор дюфишек Прах в очите на хората те евро чиновниците по нищо не се различават от наще Ще дойде време ЕВРО СЪЮЗА и НАТО ще представляват грохнали старци пропити от корупция и кражби Вижте как защитават наще крадци даже ги боготворят така им изнася те са като тях
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Е да попитам

    2 0 Отговор
    БГ то че влезе ли в тоз списък за разнищване на корупцията или джендърите само си праят ветър с голи приказки?
    Или при нас всичко е ок.и нема за оти да се занимават с нас?
Новини по държави: