Last news in Fakti

28 Юни, 2012 20:34 2 363 0

Ватикана ще обяви за блажен свещеник, убит от мафията

  • бенедикт xvi-
  • джузепе пулизи-
  • мафия

Папа Бенедикт XVI отвори пътя за беатификацията (обявяване за блажен) на сицилианския свещеник Джузепе Пулизи, убит от мафията през 1993 г., както и един прелат от Опус деи и 155 мъченици от испанската Гражданска война, съобщи днес Ватикана.

За беатифициране като "мъченик на вярата" не е необходимо чудо, което се изисква при обявяването на светци, достатъчно е да се признае, че дадено лице е извършило "героични подвизи".

Пулизи, известен като "Дон Пино", ще бъде обявен за блажен заради дейността му сред младежите в Сицилия за предпазването им от влиянието на мафията, която заради тези му усилия го е обявила за свой враг.

Неговият убиец, заловен по-късно, признава, че когато опрял пистолета в тила му, свещеникът казал "Очаквах това". Като поръчители на убийството са осъдени на доживотен затвор мафиотските босове Филипо и Джузепе Гравиано. Беатификацията е етап, който предхожда канонизацията - обявяването за светец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: