21 Юни, 2012 15:49 1 172 1

Берлускони иска Рим вън от Еврозоната

  • силвио берлускони-
  • италия-
  • евро
Берлускони иска Рим вън от Еврозоната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия би трябвало да напусне Еврозоната, ако Германия не промени сегашната си доктрина и не „отстъпи“ полето за действие спрямо кризата на Европейската централна банка. Тази проекция на бъдещето очерта бившият премиер и настоящ подсъдим Силвио Берлускони, предаде ЕurActiv.

„Напускането на Еврозоната не е богохулство“, написа чаровният политик в профила си във Facebook. Така, той рязко смени позицията си, която по-рано бе, че отказът от единната европейска валута е равносилен на катастрофа.

Най-богатият човек в Италия е на мнение, че Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да инжектира повече пари в икономиката. Целта е ЕЦБ да стане гарант за държавния дълг на страните – членки от Еврозоната.

75-годишният медиен магнат счита, че и Италианската централна банка също трябва да започне да печата евро или лири, за да гарантира дълга.

Берлускони не изключва Германия да напусне Еврозоната, ако не спази сценария му. Той дори говорил с водещи немски експерти, които приемали този вариант.

Именно кризата и големия държавен дълг взе премиерския на Берлускони в края на миналата година. Парламентарното му мнозинство тогава се разцепи, а някои от депутатите му го предадоха в гласуването на антикризисните мерки. Така се стигна до служебния кабинет на Марио Монти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 333

    0 0 Отговор
    Римлянин-до край! Шапки-долу!
Новини по държави: