Last news in Fakti

25 Ноември, 2019 18:50 2 228 11

Пребивани, насилвани, убивани: жертвите на домашно насилие в Германия

  • германия-
  • жени-
  • насилие-
  • пребивани-
  • домашно насилие

В Германия всеки ден жени стават жертва на брутално домашно насилие

Пребивани, насилвани, убивани: жертвите на домашно насилие в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Как ли би се стекъл животът на Касандра (името е променено от редакцията), ако през 2010 година не беше намерила подслон в дом за закрила на жени? След престоя си там младата и самоуверена жена създава семейство, ражда две деца, завършва успешно средното си образование и започва да следва. Дали всичко това щеше да е възможно без оказаната ѝ помощ? „Вероятно не“, казва с усмивка Касандра, която е родена в Сирия. „Изпитвам огромна благодарност".

Насилието над жени е често срещано явление в Германия - статистиката сочи, че всеки ден поне една жена става жертва на убийство или опит за убийство от своя настоящ или бивш партньор. В случая на Касандра насилникът бил собственият ѝ брат. Той редовно я пребивал най-брутално, защото не харесвал нейния начин на живот. Една нощ тя тайно избягала от семейството си, а полицията я посъветвала да търси помощ в дом за жени. Тогава тя била само на 19 години. „Не можех да остана и секунда повече при семейството си. Исках да избягам на свобода“, спомня си Касандра.

Домът за жени е първа стъпка към нов живот

Тя последвала съвета на полицията. Събрала последните си пари и след тричасово пътуване с влак пристигнала в дом, приютяващ жени, станали жертва на насилие. „Нямах нищичко - нито дрехи, нито храна, нищо“, казва тя. „Посрещна ме една от обитателките на дома – моя сестра по съдба, с която и до днес поддържам контакт. Никога няма да забравя този ден".

Касандра остава в дома за жени през следващите шест месеца. Там живеят заедно и жени и деца, тъй като много от обитателките са избягали заедно със синовете и дъщерите си. „За мен дори уредиха една допълнителна стаичка на тавана, за да мога да уча за училище“, спомня си Касандра. В началото на 2011 година с помощта на дома за жени тя си намира собствено жилище. Така започва новият ѝ живот.

Истории като тази на Касандра мотивират Маргарете Крамер и Улрике Гросе-Кроил да продължават своя ангажимент. От 30 години те работят в Дома за жени в Бон, срещат се с жертви, които посещават местния център за консултации, прибират пребити от бой момичета и жени от улиците, посредничат при решаването на конфликти между обитателките на дома.

„Повечето жени са на възраст между 25 и 35 години и са от всички социални прослойки“, разказва Гросе-Кроил, а Крамер добавя: „Имахме обаче и една 70-годишна тук. Тя ни каза, че ако преди е знаела за дома, е щяла да напусне мъжа си много по-рано“.

Германия не защитава достатъчно жените

Реалността е, че има твърде малко домове за жени, които се нуждаят от помощ - около 15 хиляди места липсват в цяла Германия. Само 44 са местата за търсещите закрила в 330- хилядния Бон. „Всеки ден трябва да отказваме на някоя жена, защото няма достатъчно места“, оплаква се Гросе-Кроил.

Съдбата на жените, решили да потърсят закрила в дом, понякога може да завърши и трагично: „И двете видяхме как един мъж застреля жена си пред очите ни и пред очите на собствените си деца“. Малко преди това той излъгал, че е съгласен с раздялата.

И това не е изключение. Общо четири жени са били убити, откакто Маргарете Крамер и Улрике Гросе-Кроил работят в Дома за жени в Бон. Винаги, когато се обади жена, нуждаеща се от помощ, съществува опасност рискът да не бъде преценен правилно.

Някои от жените, на които е оказана помощ, след това искат да се отблагодарят по някакъв начин. Касандра, например, сега помага на жените от Дома в Бон да си търсят собствено жилище. „Не съжалявам за избора си. Със сигурност бих постъпила по същия начин и днес“, казва студентката и добавя: „сега се чувствам много добре“.

Касандра вече няма контакт със семейството си - от доста години. Но и до днес изпитва странно чувство, когато види мъж, приличащ на брат ѝ: „Продължава да ме е страх всеки ден“, признава тя.

Всяка жена има право на закрила

Нейният апел към жените, които са жертва на домашно насилие: „Да имат смелостта да си тръгнат, вместо да таят надежда, че нещо може да се оправи, ако търпят. Дори и да е сам, човек пак може да успее да си изгради нов живот".

„Германската политика не бива да пести от парите за институции, които спасяват живот", казва Касандра: „Всяка, която се нуждае от закрила, би трябвало да я получава".

Автор: Оливер Пипер


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да ве

    16 1 Отговор
    Ах колко сълзлива статия за домашното насилие ма ни дума за това дека "бежанците" ги избиват и колят по площадите и им е.ат жените пак там за това не се пише най малко пък ще ги срещнете такива новини от Дойче зеле !
  • 2 Лабас

    12 1 Отговор
    Кавото си надробил ,това ще сърбаш .Аз ли ги поканих ??????
  • 3 Франкенщайн...!

    6 1 Отговор
    Като е Германия, че няма,, утайки,, ли и тя толкова,, шарена,, държава...!?
  • 4 Барчо

    6 0 Отговор
    Замененото име е много куцо. Би трябвало да е Сурие, Нурие или нещо подобно. Камиларите и на Марс да отидат, ще живеят по камиларските закони. Не пълнете ефира с буклучави тъпизми от този род, моля!!!
  • 5 Обективен

    7 0 Отговор
    Еййй ето сега лъсна същността на ДВеле.... Що не пишете какъв е процентът на муслиманите търсещи закрила!?... Сигурно е над 90%
  • 6 Евете си майката

    11 1 Отговор
    ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ НЯМА МЯСТО В БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #7

  • 7 Има

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "Евете си майката":

    Питай Азис той ще ти каже. И ъмм голяма работа. Такъв е животът. Жените са като боксова круша. Трябва да бъдат налагани яко. В България насилието над жени е позволено. Дали на семейни начала или брак тя е твоя. Ти си я спечелил и готов да я биеш. Жените са такива. Боксови круши. Бой с бохалката.
  • 8 ФАКТ

    2 5 Отговор
    Липсва възпитание у повечето мъже,независимо от националността !!! Жената не я имат за нищо !!! Училището е това,което трябва да подготви младите за живота!!! Не ВИНАГИ в семейството,мъжете се възпитават правилно !!!! Това вече е голям проблем в много държави и трябва да се обърне внимание на възпитанието на младежите !!!
  • 9 Сарматиан

    7 0 Отговор
    Въртят сучат пак ще вкарат " Истанбулската конвенция". Всичко се прави за да се унищожи бялата раса а за убииствата, побойщата и изнасилванията извършени от разни африкански и арабски принати мълчим. За тях тази конвенция няма да се прилага. Само революция ще оправи нещата!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИСТИНАТА

    1 0 Отговор
    А В ПЕРНИК НЯМА ВОДА!
Новини по държави: