Last news in Fakti

2 Декември, 2019 11:58 1 148 4

Зеленски: Тръмп не ме е шантажирал

  • украйна-
  • сащ-
  • володимир зеленски-
  • доналд тръмп

Украинският президент отново отрече да е имало услуга за услуга със стопанина на Белия дом

Зеленски: Тръмп не ме е шантажирал - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски отново отрече да е постигал с американския си колега Доналд Тръмп договорка за услуга срещу услуга относно отпускането на военна помощ за Украйна, предаде Франс прес.

"Не съм разговарял по този начин с американския президент Тръмп: аз ти давам това, ти ще ми дадеш онова", заяви Зеленски в интервю, публикувано или анонсирано за публикуване днес в изданията "Шпигел", "Тайм", "Монд" и "Газета виборча".

Зеленски изтъкна, че въобще не разбира обвиненията в шантаж срещу Тръмп в рамките на разследването за импийчмънт в Съединените щати и че "не иска да създава впечатлението, че ние сме просяци".

Скандалът, провокирал разследването за импийчмънт, започна заради телефонен разговор на Тръмп със Зеленски на 25 юли. Подозира се, че по време на разговора Тръмп е шантажирал Киев, обвързвайки предоставянето на военната помощ за Украйна със започването на разследване срещу бившия американски вицепрезидент Джо Байдън и сина му, заемал управленска позиция в украинска газова компания.

Постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд заяви, че е имало услуга за услуга съгласно исканията на президента Тръмп.

В интервюто Зеленски демонстрира умереност по отношение на планираната за 9 декември среща за Украйна в Париж, на която той ще се срещне за първи път с руския президент Владимир Путин. Според украинския лидер спирането на конфликта с проруските сепаратисти в Източна Украйна може да бъде обсъждано едва след преминаването през няколко предварителни етапа - размяна на затворници, истинско спиране на огъня и изтеглянето на всички въоръжени сили, за да бъдат организирани местни избори в конфликтната зона.

"Ако тези три въпроса бъдат решени, тогава ще видим дали всички искат да сложат край на войната. Що се отнася до нас, ние със сигурност го искаме, но ще видим дали Русия наистина също го иска", изтъкна Зеленски.

Предстоящата среща ще е първата в така наречения Нормандски формат (Русия, Украйна, Франция и Германия) от 2016 г. и ще има за цел постигане на прогрес в мирния процес в Източна Украйна, където войната отне живота на над 13 000 души.

Русия и Украйна са в конфликт от 2014 г., когато на власт в Киев дойдоха прозападни политици. Последва анексията на Крим.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    6 1 Отговор
    "услуга срещу услуга" - Само наш Боко дава пари за самолети в далечното бъдеще за никва услуга от США даже НЕ ми се вярва скоро да премахнат визите за США не че имам голямо желание да ходя при тези кравари! :\
  • 2 Бацето

    2 0 Отговор
    И мен не е
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван

    0 0 Отговор
    Кервана си върви кучетата го лаят
Новини по държави: