Last news in Fakti

10 Юли, 2012 08:02 648 0

Жан-Клод Юнкер остава начело на Еврогрупата

  • еврогрупа-
  • еврозона-
  • жан-клод юнкер
Жан-Клод Юнкер остава начело на Еврогрупата - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жан-Клод Юнкер по всяка вероятност ще остане начело на Еврогрупата за още един мандат със срок 2,5 г., предаде АФП.

Юнкер, който е и премиер на Люксембург, трябваше да напусне поста си на 17 юли. От него е било поискано да продължи да ръководи групата на финансовите министри на Еврозоната за още един мандат. Засега Юнкер е приел да остане на поста за още 6 месеца.

Премиерът на Люксембург е считан за един от основателите на Еврозоната и е председател на Еврогрупата от 2005 г.

Намирането на негов наследник се оказа трудна работа, като основен фаворит за поста бе немският финансов министър Волфганг Шойбле. Той обаче няма важната подкрепа на Франция. По-рано френският финансов министър Пиер Московиси, който също имаше аспирации за поста, подчерта, че Юнкер трябва да остане начело на Еврогрупата, докато "се намери дълготрайно разрешение" на дълговата криза.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: