Last news in Fakti

24 Декември, 2019 04:04 1 814 49

24 декември 1968 г. Коледното послание на „Аполо 8”

  • аполо 8-
  • луна-
  • земя-
  • послание

Франк Борман, Джеймс Ловел и Уилям Андерс осъществяват предаването

На 24 декември 1968 г. екипажът на „Аполо 8“ излъчва телевизионен сигнал на живо на Бъдни вечер от Луната. Те се превръщат в първите хора, орбитиращи друго космическо тяло.

Франк Борман, Джеймс Ловел и Уилям Андерс осъществяват предаването, след като влизат в лунната орбита на 24 декември. Това до известна степен обяснява религиозното съдържание на посланието. След като обявяват настъпването на лунния изгрев, всеки астронавт чете пасаж от Битие.

За първи път членовете на „Апоро 8“ преминава границата на радиационния пояс на Земята и достигайки Луната преминават на орбита около друго космическо тяло. Франк Борман, Джеймс Ловел и Уилям Андерс са първите хора видели с очите си Обратната страна на Луната.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да да ама...

    22 8 Отговор
    Предават от снимачният павилион # 11 на Холивуд.Джеймс Ловел даже даде интервю след 35 годишно мълчание-и после рязко замълча завинаги.
  • 2 Абе те и и китайците

    10 4 Отговор
    така излязоха в открития космос. Наскоро гледах филма им, където издайнически въздушни мехурчета във водата на басейна казват: и ние сме като американците!
  • 3 Иван

    7 0 Отговор
    Аллах видяха ли го?
  • 4 Иван

    15 6 Отговор
    Руснаците ще бъдат първите,които ще кацнат на Луната.

    Коментиран от #9, #26, #30

  • 5 Електрошок

    9 11 Отговор
    Към "спецялистите",готвещи се да коментират:Пичове,един радиосигнал,идващ от Луната може с много голяма точност да се локализира,дори от съвременен радиолюбител!Номера със студиото и басейна не върви!Измислете други опорки,или по добре прочетете какво пишат руснаците,а ако предпочитате конспирациите,пишете да се посмеем.

    Коментиран от #15, #18

  • 6 Ссамо

    15 2 Отговор
    Ако може да ми обясни някой , каква технология са използвали да се кацне и излети от луната а , сега я нямат за да го направят пак ( кацането)

    Коментиран от #19

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    никой не е по знаещ от природата и по велик от БОГ
  • 8 Скептик

    15 4 Отговор
    Не че нещо,ама вчера са се опитали да изпратят капсула да се скачи с МКС,но дори не са успели да я изведат в орбита.Как успяха преди 50 години да отидат на Луната???

    Коментиран от #11

  • 9 SS14

    7 11 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Русия никога неможе да стигне до Луната.Дори и да го направят в някой друг паралелен свят,пай ше е с минимум 70 години закъсбение след САЩ..

    Коментиран от #40

  • 10 БАХ

    10 5 Отговор
    За да се докаже наистина кацането на луната , зажо не пратят апарат-луноход да пообиколи местата където евентуално са били Американците , нали са оставили безброй стъпки , някои предмети та и шибаното си знаме също.

    Коментиран от #21

  • 11 SS14

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "Скептик":

    Получават се грешки в изчисленията.Случва се.Руснаците също имаха такъв случай наскоро.Това беше капсулата на Бойнг които като частна компания разработват най-различни технологии.Не е нищо фрапиращо,а примера ти няма никакъв смисъл.Руснаците от 2010г. насам имат огромен процент провали при изстрелванията на ракети.Това означава ли,че незнаят как да направят една ракета,камо ли някога да стигнат до Луната ?

    Коментиран от #24

  • 12 SS14

    9 7 Отговор
    Какво значи да се докаже ? Кацанията са потвърдени от СССР,Китай,Индия и Япония.Това,че няколко неграмотни трола тук ги отричат без нито един аргумент не е критерий.Най-смешното е,че цялата тая конспирация тръгна от самите американци,защото винаги се съмняват в правителството си.Ако не бяха те,нямаше никога да си помислите за подобна глупост.

    Коментиран от #13

  • 13 БратО,

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "SS14":

    Ше те скъсат от минуси!

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ххх

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Електрошок":

    Понеже никак не разбирам от материята, я ни обясни по какъв начин съвременния радиолюбител ще локализира откъде идва сигнала ?
  • 16 Електрошок

    5 4 Отговор
    Това, което е любопитно за "Лонгчян 2", е че сигналът му не е кодиран, което ще рече, че всеки човек с радиолюбителска техника може да насочи антените си към Луната и да свали данни и снимки. Точно това направиха през последните няколко дни холандският астроном Сийс Баса и негови приятели. Те се похвалиха за това в Туитър.Текст от нета за китайски сателит.
  • 17 Електрошок

    6 3 Отговор
    Живеем в много интересни времена. По-рано през годината Китай изпрати в орбита около Луната спътник и днес всеки човек с нужната техника може да сваля снимки от него. Същевременно има и едни други хора - които не правят нищо друго, освен да се ровичкат в конспиративните клипове на Ютуб и да спамят форумите с абсурдните си твърдения, че космическите мисии са голяма конспирация и че Земята е плоска. Парадоксите на съвремието...Текст от нета.
  • 18 Ххх

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Електрошок":

    Пък дори да се приеме, че лунния им модул е достигнал и кръжал колко луната, той пак може да излъчва радиосигнал, нали ? А съвременния радиолюбител дали ще познае, как мислиш, от кацнал на луната лунен модул ли се излъчва сигнала, или от кръжащ около нея ?

    Коментиран от #28

  • 19 Ххх

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ссамо":

    То не е само лунния модул, те и ракетата носител все още я създават.

    Коментиран от #20

  • 20 да си знаеш

    2 5 Отговор

    До коментар #19 от "Ххх":

    САЩ не само,че имаха ракетата,ами руснаците се опитаха и да направят подобна,но понеже руската инжинерна мисъл никога не е била сила,ватниците с ограничените им мозъчета сложиха 42 двигателя на една ракета,която от 5 опита има 5 фала !

    Коментиран от #25

  • 21 Ххх

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "БАХ":

    Ами да ти кажа, предполагам че нещата спокойно могат да бъдат свършени и от апарат, кръжащ около луната. Предполагам съвременните технологии позволяват подобно заснемане, което достатъчно ясно да подвърди наличието на предмети от сорта на знаме и стъпки на лунната повърхност. Все пак се знае, в кой точно район са се приземили, ако е имало приземяване или по точно прилуняване.

    Коментиран от #27

  • 22 Ххх

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "SS14":

    Ще се оплачеш на арменския поп. Или в БХК, там задължително ще проявят разбиране по проблема ти.
  • 23 След няколко години

    3 0 Отговор
    Американците пак ще ходят там. Тогава ще има кадри в изобилие и ще сравняваме. Дали смешните подскоци на астронавтите са били истински или не.
  • 24 Скептик

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "SS14":

    Грешки можем да допускаме аз и ти...но да не можеш да изпратиш в орбита обикновен сателит или капсула е просто показателно за възможностите им.До ден днешен плащат на рашъните да им качват астронавтите горе.На фона на бюджета който имат,са един голям Провал.

    Коментиран от #29

  • 25 Ххх

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "да си знаеш":

    Дали ще си знам - не е лошо, от време на време и ти да понаучават по нещо. Ако Щатите не бяха пленили Вернер Фон Браун и екипа му със съответната техническа документация от немската ракетна програма, щях да те питам с каква ракета - носител щяха да разполагат американците тогава.
  • 26 Borislav Popov

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Оффф, те тойти руслямци един космодрум не можаха да построят, че на Луната ще кацат, Божеееее...)
  • 27 да си знаеш

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "Ххх":

    "Първата лунна мисия на Индия е заснела изображения на площадката за кацане на апарата Аполо 15, развенчавайки теориите, че мисията на САЩ е била измама, съобщи държавната космическа агенция на страната в сряда.ISRO."
    Японския лунен орбитален апарат SELENE също потвърди кацанията през 2008г.Китайския Chang'e 2 също потвърди следите от кацанията.Твойте господари от СССР също го потвърджават по това време и то във време в което се е следяло всичко изкъсо.
    Има безспорни аргументи,че САЩ са кацали на Луната и нито едно достоверно доказателство което да сочи обратното.Само догатки и то на нискообразовани индивиди.
    В водещите космически държави имат апарати които орбитират Луната и правят 3D мапинг и абсолютно всичко съвпада с американските мисии и снимките.Meжду другото събрани са около 380кг. лунни проби и са раздадени из целия свят.Твойте руски господари също са получили такива проби.Никой,ама никой в сферата на учените не отрича кацанията.Това,че няколко русофилски трола го правят ,няма никакво значение.

    Коментиран от #31

  • 28 Електрошок

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ххх":

    А ти чувал ли си за Доплеровия ефект?Чрез него може да се определи даже траекторията на източника!
  • 29 да си знаеш

    4 5 Отговор

    До коментар #24 от "Скептик":

    САЩ са изкарали в космоса 3 пъти повече хора от колкото Русия.Руснаците са използвани за времнни таксита,защото САЩ спряха совалките и докато се разработят новите капсули след конкурсите на водещите космически фирми в САЩ.Въобще,трай си по-добре ,че ем си невежа ,ем си и нагъл.
  • 30 Алфа Вълкът

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Яко си подкарал водката рано сабалем. Вече си се качил на черешата, до обед си на луната, преди руснаците дори. После една следобедна дрямка и вечерта газ за Марс.
  • 31 Електрошок

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "да си знаеш":

    Не си губи времето.Това са чушкопеци от групата на плоската земя и "такова животно нема,защото не мое да бъде!"

    Коментиран от #33

  • 32 да си знаеш

    5 2 Отговор
    Мисиите до Луната са цели шест.Потвърдени са от всички водещи космически държави.В мисиите са похарчени около 200 милиарда долара,като екипа от учени работили по мисиите са над 2000 и то учени от цял свят ! Абсолютно невъзможно е това нещо да е останало в тайна толкова дълго време.Освен това през тези години фалшифицирането на подобно нещо е било почти невъзможно и ще бъде много по-скъпо да се направи.Целия процес на 6-те кацания е обяснен черно на бяло. И между другото за нискообразованите русофилски индивиди да кажа,че се оспорва само първото кацане,а не всичките 6 !

    Коментиран от #41

  • 33 да си знаеш

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Електрошок":

    И аз така си викам,ама като ги видиш колко нагли и невежи са и как да пропуснеш да коментираш ?!
  • 34 Електрошок

    2 2 Отговор
    Както предвидих в #5,племето на чушкопеците се активира!Смехът е гарантиран!Нема начин да не цитирам Митьо Пищова-"Обичам ва"!
  • 35 СССРБарета

    2 5 Отговор
    абсолютно нито една държава не признава кацането на луната! дори Путин преди четири години заяви че ще започнат проверка и разследване защото дълбоко се съмняват и няма никакви доказателства които неоспоримо да доказват кацането на луната! Стенли Кубрик и показал точно как стават нещата! Дори вчера гледах филм по National Geographic за Аполо където казват че 98% от оригиналните снимките били унищожени! И затова всички снимки които са на показвали били възстановка! оригиналните снимки според тях които все пак имало били толкова размазани че трябвало да имаш голямо въображение да разбереш какво става, но и дума не обелват че всичките са измишльотина просто не ги показват защото веднага ще се видят дефектите от снимачните площадки и то от не толкова големи специалисти просто тогава Хората още са били слабо развити в киноиндустрията елементарно

    Коментиран от #38

  • 36 ГосТ

    2 1 Отговор
    Аз само едно нещо не разбирам, защо са всички тези мисии и пръскане на пари ? Разбирам европейската и японски мисии за вземане на проби от комета и астероиди, разбирам и сондите и телескопите. Но не разбирам това пръскане на средства (от всякакъв вид) за абсолютно ненужното пращане на хора на места,където нямат никаква работа. Въпреки че харесвам алпинизма като изключителен спорт. Но там средствата са несравними и касаят най вече организаторите и участниците в експедициите, а не цялото човечество.

    Коментиран от #37

  • 37 п.п

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "ГосТ":

    И още нещо, представете си какви ресурси от всякакъв тип грабят краварите от двете световни войни за тези мисии и изобщо да се превърнат от един обор в световна сила. И като оставим настрана целият немски екип,който най нагло отвличат краварите, дори българин е работил по двигателите на един от модулите на мисиите.
  • 38 SS14

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "СССРБарета":

    Абсолютно всяка държава ги признава,а кремълския хобит се беше пошегувал за това нещо.Какви проверки какви пет лева бе малоумник.Няма нито едно доказателство което да сочи,че кацанията са фалшиви.Има само нелепи конспиративни догатки които могат да бъдат оборени за секунди.

    Коментиран от #44

  • 39 американец пита кое е ляво кое дясно

    2 1 Отговор
    Защо сега американците не могат да изстрелят ракета в космоса с космонавти а преди 60години разправят ,че били на луната.Всичко отдавна е доказано с факти ,че това е пълна измама.
  • 40 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "SS14":

    Ти би трябвало да энаеш,че америте никога не са кацали на Луната.
  • 41 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "да си знаеш":

    Боклук,чуй какво каэва бившия държавен секретар Лоурънс Ийгълбъргър,Доналд Ръмсфелд (министър на отбраната при маймуната Буш и съветник по сигурността при Ричард Никсън),генерал Александър Хейг (министър на отбраната при боклука Рейгън и съветник по сигурността при Ричард Никсън),френски генерал,който на другия ден след интервюто беше убит (ама не с новичок,а по-евтино -эадушен).
  • 42 Иван

    1 1 Отговор
    Лоурънс Ийгълбъргър-държавен секретар при еврейския терорист и мошеник Хилари Клинтън (първия еврейски ешкинаэки командир в Белия Дом) и съветник по сигурността при Ричард Никсън.
  • 43 Иван

    1 1 Отговор
    Кралица Елиэабет Цвай е "присъствала" на "кацането" на Луната.
  • 44 Електрошок

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "SS14":

    Шоуто продължава!Чушкопеците ми дават минуси за "доплеровия ефект".Е,верно нема такава държава!

    Коментиран от #45

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 БАХ

    3 1 Отговор
    То това ПЪРВОТО КАЦАНЕ Е НАЙ ВАЖНОТО ЗА ТОГАВА , за да са преди Руснаците , тъй като бяха станали за смях в космическата надпревара . За това „ първо ”кацане” най вече става въпрос което е снимано в павилион № 11 на холивуд !
  • 47 Електрошок

    1 3 Отговор
    Спомням си директното предаване по югославските радиостанции,свободна Европа ,Свобода и Дойче веле на руски.Тях ги слушах,защото не знаех други езици.Цял свят предаваше от командния център.Руснаците и народна република Ибрикстан мълчаха.На другия ден един от мойте преподаватели бе уволнен,защото беше изпратил поздравителна телеграма до американското посолство.Тогава имаше едно изключително съревнование между САЩ и СССР за завладяването на космоса.Загиналите космонавти и от двете страни не бяха малко,но руснаците винаги съобщаваха за полета след успешно излитане,а американците месеци преди това.Американците казваха,че са изстреляли военен сателит,а руснаците-сателит,който да следи за растежа на царевицата:)Като ненадмината форма на лицемерието е текста от химна на СССР-Аз друга такава страна не зная,където така свободно диша човек!Иначе имам приятели руснаци-не са дребнави като нас!Когато ме интересува нещо влизам в руски сайтове,защото те още не са усвоили западните "ценности".
  • 48 ронълд рейгън

    2 1 Отговор
    Поредната лъжа, никога не са стъпвали на луната,просто един неуспешен снимачен ден в Холивуд.
  • 49 незнайко

    1 1 Отговор
    (Публикувано във факти.бг: Франк Борман, Джеймс Ловел и Уилям Андерс са първите хора видели с очите си Обратната страна на Луната.) А защо никой от тях не казва какво е видял, ако наистина са били в орбита около Луната ?