Last news in Fakti

3 Януари, 2020 09:58 2 917 9

Още търсят телата на изчезналите българи

  • норвежко море-
  • стара планина

Спасителната операция в Норвежко море няма да бъде подновена, но плавателният съд остава на мястото с надеждата да открие телата

Още търсят телата на изчезналите българи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Спасителната операция по издирването на двамата български моряци, които паднаха зад борда на кораба "Стара планина" в Норвежко море, няма да бъде подновена, но плавателният съд остава на мястото с надеждата да открие телата на изчезналите.

След седем часа издирване с хеликоптери, норвежките екипи са спрели акцията, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Според норвежките спасители няма шанс двамата българи да оцелеят толкова дълго във водата заради неблагоприятните климатични условия.

Екипажът на кораба "Стара планина", който е собственост на Параходство „Български морски флот”, обаче продължава да издирва двамата моряци.

Плавателният съд остава в района до обяд, след което поема по курса си за Констанца, съобщи капитан Александър Калчев - изпълнителен директор на Параходството: “Норвежката брегова охрана е прекратила окончателно операцията и прехвърля случая към местната полиция за довършване на разследването поради изчерпване на реалните шансове за оцеляване в тези метеорологични условия. Нашият кораб ще бъде там до 12 часа UTC (14 часа българско време), тъй като остава в нас надеждата, че можем поне да намерим телата. Семействата са информирани за всички стъпки, които са предприети“.

Двама български моряци от екипажа на моторен кораб „Стара планина“, собственост на "Параходство Български морски флот“, изчезнаха вчера около обед, след като са били пометени от вълна по време на буря в Норвежко море. Това съобщи по-рано капитан Калчев.

Корабът се намира на 400 километра югозападно от град Будьо. Вчера беше проведена спасителна операция с два хеликоптера, но дейностите бяха силно затруднени поради лошото време - силен вятър и 8-метрови вълни.

Екипажът на кораб "Стара планина" е в състав 19 души - 18 българи и един гражданин на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 3 Отговор
    трудно биха оцелели мирна душите им
  • 6 боцмана

    8 0 Отговор
    Жалко за момчетата , мир на душите ви! Виновните започват от собственика надолу , и най вече капитана. Интересно как капитан Калчев ще обясни какво са правили на палубата по време на буря. Обикновено при такива условия се задрайва всичко и кораба следва курса си ако може , ако не , щормува и е забранено излизането на главна палуба.

    Коментиран от #7

  • 7 ХХХ

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "боцмана":

    МНОГО КАЧЕСТВЕН КОМЕНТАР ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТ!!! БРАВО!
    ВЕЧНА ПАМЕТ НА БЪЛГАРСКИТЕ МОРЯЦИ!!!
  • 8 ТОВА СИ Е ЧИСТО УБИИСТВО

    5 1 Отговор
    КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ ЗАПОЧНА ДА УБИВА МОРЯЦИТЕ ОТ АЛЧНОСТ ЧРЕЗ КАПИТАНИТЕ СИ. ТОЯ ИДИОТ КАПИТАН ПРАЩА МОРЯЦИ НА ПАЛУБАТА ПРИ БУРЯ. ПРИ НЕОТЛОЖНОСТ СЕ ПРАЩАТ НО ПРИВЪРЗАНИ С ВЪЖЕТА ОСИГУРОВКА. ПЪЛНИ ИДИОТИ УПРАВЛЯВАТ ПАРАХОДСТВОТО. СМЪРТА НА ДВАМАТА ДА ТЕЖИ НА КАРМАТА НА ДОМУСА. МОРЯЦИ ВИЕ ВЕЧЕ СТЕ РОБСКИ ОВЦЕ НА ДОМУСА. КАПИТАНА ЩЕ БЪДЕ ЛИ СЪДЕН+??? ПАРАХОДСТВОТО ЩЕ БЪДЕ ЛИ СЪДЕНО??? ДОМУСА ЩЕ БЪДЕ ЛИ СЪДЕН????
  • 9 Христова

    1 1 Отговор
    Защо всички други кораби са изчаквали да мине бурята, а само този е продължил. За това носи отговорност капитана и за заповедта момчетата да са на палубата в това време пак той е виновен, но сега всичко ще се потули и цялата помия ще се излее върху мъртвите. Защо не казват кои са момчетата?Какво крият?Еее като мълчат запазиха ли си тайната, и второто момиче знам кое е, това е много скъп за мен човек. Поклон!😥
Новини по държави: