Last news in Fakti

10 Януари, 2020 09:26 3 838 31

Иран покани Боинг да разследва катастрофата

  • самолет-
  • украйна-
  • катастрофа-
  • боинг-
  • иран-
  • разследване-
  • канада

Иран отрича версията, че ракета е свалила самолета

Иран покани Боинг да разследва катастрофата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран ще разреши на експерти от Украйна и експерти на авиокомпанията Боинг да участват в разследването на авиокатастрофата с украински пътнически самолет, предаде AP.

Пътнически самолет със 176 души се разби малко след излитане от Техеран. Всички загинаха. Западни страни, сред които САЩ и Канада, смятат, че ракета е свалила самолета. Според тях ракетата е изстреляна по погрешка. Техеран до този момент отрича.

Разследването ще се ръководи от иранската авиационна служба. Техеран изрази готовност в него да участват и представители на страните, които са изгубили свои граждани в катастрофата. Сред 176-те жертви има граждани на Иран, Канада, Германия, Афганистан, Великобритания, Швеция и Украйна.

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, позовавайки се на разузнавателни източници, че е възможно ракета да е свалила самолета. Иран първоначално обяви, че няма да разреши на Боинг да се включи в разследването. Иранските власти в момента държат черните кутии на самолета, които са от ключово значение за разследването.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    18 32 Отговор
    Покани ги щото видя че няма мърдане вече под международния натиск … Сега ще отричат до последно но и на малките деца вече стана ясно че чалмите свалиха украинския самолет с "модерна" руска ракета …
    Жална им майка и нека Господ да ги съди !

    Коментиран от #3, #15, #23

  • 2 ЪРП

    19 16 Отговор
    СЕГА ЦЕЛИЯТ СВЯТ ЩЕ ЩЕ ВИДИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ,ЧЕ СВЕТОВНИТЕ ТРИБУКВЕНИ ТЕРОРЯГИ СА ИЗВЪРШИЛИ ТОВА ЗВЕРСТВО!!!!!!!
  • 3 Анти милиционер

    16 12 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    На теб всичко ти е ясно от пръв поглед, само като погледнеш еврейските новини в западните септики. Милиционер си, нали?

    Коментиран от #5

  • 4 Наблюдател

    23 14 Отговор
    Едно обаче трябва да им се признае на руснаците - безаналоговите им супер дупер модерни ракети са НАЙ-ДОБРИТЕ в свалянето на пътнически самолети ! Свалиха погрешка малайзийския самолет в Украйна и сега Украинския в Иран , както и еидн от собствените им руски изтребители в Сирия (за което обвиниха Израел) - но не са свалили още нито един "вражески" ! Евала и машалах за руската бойна безаналогова техника !

    Коментиран от #8, #14, #17, #19, #29

  • 5 ТтТ

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Анти милиционер":

    Бяга да спиш при мм! Ланго
  • 6 Сейв ал кюмюр

    4 3 Отговор
    Вари го печи го,!!!!!! гн. Циганина си е!!! Но това е положението, Няма дискриминаСия има интеграСия, ади че отивам да фърлям на стълба жисити!!!!! Вия бачкаити
  • 7 Behemoth

    4 4 Отговор
    Това си е класическа хибридна война ...ракета ,руска,Иран ....даже съдържанието няма нужда да се чете просто ключови думи ....нещо като лампата и кучето на Павлов...
  • 8 знаеш ли

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    веднъш ти написах отговор на коментарите ти-ти си просто един сляп "наблюдател" и освен да гледаш от къде ще ти дойдат парите,нищо друго не виждаш

    Коментиран от #9

  • 9 знаеш ли

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "знаеш ли":

    веднъж-просто механична грешка
  • 10 Гост4

    8 0 Отговор
    С всеки изминал ден новините стават все различни, не знам на какво се базират"експертите", но ме съмнява да гледат на боб или на кафе! Нека да оставим специалистите да си свършат работата, защото от мненията НИ нищо не зависи.
  • 11 Гост4

    4 0 Отговор
    С всеки изминал ден новините стават все различни, не знам на какво се базират"експертите", но ме съмнява да гледат на боб или на кафе! Нека да оставим специалистите да си свършат работата, защото от мненията НИ нищо не зависи.
  • 12 12345

    2 1 Отговор
    Съдейки по реакциите по света предполагам, че случаят ще бъде класифициран като случайна грешка и ще бъде потулен. Стават такива работи, когато наоколо се води война падат и коствени жертви. Питайте близките на хилядите загинали в кулите близнаци 2001г.

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Психолог

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Нали руските ракети бяха мултики, как така сега свалят самолети?! Нещастник, сорософренията ти е изпържила мозъка!
  • 15 Айде бе

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Много интересни изводи! Само напълно чалдисан индивид може да стигне до подобни заключения. Значи, ако "чалмите" са виновни за инцидента, трябва да са по-сбъркани от теб, за да допуснат заинтересованите от доказването на "надеждния" Боинг страни да участват в разследване. Ми нали ако има и най-малко съмнение в тяхната невинност, целия "цивилизован свят" ще скочи срещу тях? Е, колко трябва да са малоумни, за да допуснат такава ситуация и то точно в този момент?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Румяна Костова

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Когато украинците свалиха руския Ту 154 2001 година, тогавашният им президент Кучма призна този факт, но каза, че това със всеки можело да се случи. Така, че когато говорите за опит, защо ли не давате заслуженият професислизъм на украинците?Делото за малазийския самолет още не е приключило. Дори се привикват нови пидозреваеми. И за първи път следствието е нарочило и украинските власти за това, че са насочили самолета над зона с бойни действия.

    Коментиран от #18

  • 18 ⚡ Хрониките на Евразия

    2 7 Отговор

    До коментар #17 от "Румяна Костова":

    Румянче , теб не ли те плаши факта , че има страни , които свалят граждански самолети и отричат това , даже при наличието на железобетонни доказателства ?

    Коментиран от #22

  • 19 Я па ти

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Човече, прочети си бОзата... и се опитай да я осмислиш. Съмнявам се
  • 20 ⚡ Хрониките на Евразия

    7 3 Отговор
    Единственото което са се научили да правят руснаците до сега , това е са ракетите - " Земя - Боинг '
  • 21 Екстра

    3 4 Отговор
    Те и САЩисаните имат опит във свалянето на пътнически самолети, през 1988 те свалиха ирански самолет. Просто останалия свят е със 30 години след САЩанистите.

    Коментиран от #24, #25

  • 22 Румяна Костова

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Аз не съм плашлива по характер А пък железобетонните доказателства никак не ме стресират. На времето съм учила как се смятат железобетонни конструкции. А страните по принцип не свалят граждански самолети, заповеди се дават да се стори това, когато някой има някакъв интерес. В случая с украинския самолет интерес има единствено Световния полицай, за да затвърди картинката за руската и иранска агресивност. И да наложи санкции.

    Коментиран от #26

  • 23 123

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ще пододеш ли оставка като трол-всезнайко ,ако се окаже дефектирал двигател?
  • 24 до Екстра

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Екстра":

    Тука си безумно прав и съм 100% съгласен с теб че съвременното руско въоръжение е на новото на това на САЩ от преди 30 години и това е даже много оптимистично защото реално изоставането им е около 50 години !

    Коментиран от #27

  • 25 ⚡ Хрониките на Евразия

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Екстра":

    Вярно е свалиха , но веднага си признаха и платиха компенсации на семействата на загиналите ..

    А в момента на иранската ТВ се снима интервю с известният, испански диспечер Карлос.
    И с отчет на местната духовност и традиции , диспечера ще бъде с чалма и с фамилия Ал-Путини .
  • 26 ⚡ Хрониките на Евразия

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Румяна Костова":

    Знам , знам , строила си навремето Димитровград ..

    Коментиран от #30

  • 27 мими

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "до Екстра":

    Кой напред ,кой назад питай сърбите? С "Нева" С-125 от 1956г. форд -117!

    Коментиран от #28

  • 28 до мими

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "мими":

    Еее тука излъга вече ! И децата разбраха че тогава F-117 го свали сръбски ловец с пушка 12ти калибър и бренеке за глигани !
  • 29 Ххх

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Инцидентът с иранския полет 655 (IR655) е свалянето с американска ракета на пътнически самолет Airbus A300 на Iran Air над Персийския залив на 3 юли 1988 г., изпълнявал редовен полет между градовете Бандар Абас в Иран и Дубай, ОАЕ. Самолетът е свален от ракета, изстреляна от ракетния крайцер „Vincennes“ от състава на Военноморските сили на САЩ. Загиват всичките 290 души на борда на самолета, вкл. 16 членове на екипажа и 66 деца сред пътниците. По време на изстрелването на ракетата по самолета американският крайцер Vincennes се е намирал в ирански териториални води. Правителството на САЩ излиза със съобщение, че иранският самолет е бил погрешно идентифициран като F-14 на ВВС на Иран. Иранското правителство от своя страна обаче твърди, че Vincennes съзнателно е атакувал гражданския самолет. Причините за трагедията са комплексни. Сред водещите са липсата на комуникация с ръководството на гражданските полети в района, което се дължи на обтегнатите отношения между американската и иранската страна, както и неадекватното обучение на екипажа на американския крайцер. В допълнение към това е и разигралото се по-рано сутринта стълкновение между крайцера и въоръжените ирански катери от бреговата охрана.
  • 30 Румяна Костова

    1 4 Отговор

    До коментар #26 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    След построяването на Димитровград по Вашему никой в България не е изучавал строителни специалности. Поздравления за ярката мисъл. Дерзайте в същия дух.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.