Last news in Fakti

6 Февруари, 2020 14:57 7 701 51

Светлана Алексиевич: Безумието в Русия е тотално

  • светлана алексиевич-
  • русия-
  • безумие-
  • сталин-
  • владимир путин-
  • руснаци-
  • ссср

И не безумието на някакъв отделен човек, а на цели маси хора

Светлана Алексиевич: Безумието в Русия е тотално - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нобеловата лауреатка за литература Светлана Алексиевич беше в Щутгарт за премиерата на операта "Борис", в която са използвани нейни текстове от книгата "Време секънд хенд. Краят на червения човек". В операта от Сергей Невски са използвани и други мотиви, най-вече от операта на Модест Мусоргски "Борис Годунов" по едноименното произведение на Александър Пушкин. Предлагаме с известни съкращения интервюто, което взе от нобелистката нашата колежка Анастасия Буцко. Главната му тема: как живеят днес хората от бившия СССР?

"Борис Годунов" от Пушкин завършва със знаменитото изречение "Народът мълчи". Финалът на операта от Мусоргски показва вече обезумелия цар Борис Годунов. А как завършва "Борис"?

Светлана Алексиевич: С всеобщо обезумяване. Когато човек чете изказванията на някои днешни руски политици, направо му се струва, че е избухнала епидемия - толкова тотално е безумието. При това - безумие не на някакъв отделен човек, а на огромни маси хора. Когато четеш за плановете руската църква да бъде вписана в конституцията, как се отнасят към хомосексуалните, към хората, които искат да живеят другояче и живеят другояче… Става страшно, когато разбереш, че е изчезнала цялата ни образованост, цялата ни начетеност. Моя приятелка журналистка живя известно време в Донецката народна република. Косата ми се изправи, когато ми разказа какво е преживяла там. Колко бързо от човека се "обелва" културният слой… Хората по мазетата там - първо ще ги нахранят, после ще ги убият, представяте ли си! Като че ли сме в 16 век!

Като си говорим за днешните управници: Как мислите, какво си е наумил Путин?

Светлана Алексиевич: Струва ми се, че Путин (както и Лукашенко) вече е заложник на самия себе си, на някакви свои идеи. Диктаторските режими са жестоки и към самите диктатори. Тези хора нямат човешки живот! Навремето ми се искаше да разбера какъв човек е бил Ленин. И взех да чета спомените на разни хора. В една от книгите работник разказва как Ленин пренощувал в дома му. През нощта работникът чул шум от стаята му и надникал да види какво става. Ленин, който обикалял покрай етажерките с книги, се обърнал и възкликнал: "И всичко това аз не съм го прочел!". Разбираема, човешка мъка, че животът се е изнизал покрай теб. Ленин също е бил жертва на параноичните си идеи. Културният слой навярно "се обелва" и от диктаторите.

Ленин е страдал заради непрочетените книги, но за какво, според Вас, ще съжаляват Путин и Лукашенко?

Светлана Алексиевич: Ще съжаляват, че няма монархия, че не могат да предадат властта си по наследство. А това много им се ще, понеже вече са се уморили да играят ролите си - дори в тази примитивна демокрация, на която вече никой не вярва, но всички са длъжни да спазват правилата на играта. Чисто човешки ми е жал за хора, които са изживели не своите животи. То това е и най-важното, за което човек може да съжалява под капака на ковчега си: че е изживял не своя живот. Ще кажете: ама имат пари. Ех, пари, милиарди, къщи, дворци… Но мигар от тях човек става по-щастлив, по-радостен? Мъжете все си мерят... Но когато се изкачиш най-горе, започваш добре да разбираш каква е цената. Разбираш, че нямаш приятели, а единствено враговете ти са истински.

Но светът все още се управлява от путиновци, лукашенковци и тръмповци. А как се чувстват младите хора? На кого принадлежи бъдещето?

Светлана Алексиевич: Човечеството се променя. Наскоро бях в Лондон и се запознах с млади екоактивисти. Оказа се, че един от тях е готов да защитава правата на пингвините, но не и правата на човека. И всяка година поема нанякъде, за да се бори за правата на някакви си птици. Тези хора вече живеят не на Земята, а в космоса. Човечеството се премества от плоскостта на историята в космоса. Вече имам трайното усещане за други времена, за други поколения, за друга естетика. За тях вече не е важно онова, което за мен винаги е имало значение. За тях е важен глобалният свят, важни са глобалните проблеми. Поколението, израсло с "Хари Потър", има различни възгледи за добро и зло. Бъдещето обаче принадлежи на поколението на Грета - на техните идеи, страхове и привързаности.

Много важна тема във Вашето творчество е Втората световна война. А днес в света буквално се води "война за победата в тази война". Кой е победител? Кой е освободител? Кой е окупатор? Кой е жертва? Има ли изобщо шанс да стигнем до някакъв общ знаменател?

Светлана Алексиевич: Така е. Четем новини как заливат с боя паметниците на "Альоша" или вършат някакви други неща с паметниците на Съветската армия. А пък на мен просто ми се ще да падна на колене пред това момче, независимо дали е родом от Рязан или от Беларус. Момче, пратено да се бие бог знае къде, оставяйки у дома милата си майчица, което е разгромило фашизма… Добре, победили сме фашизма. Но защо нашите политически мъже не говорят за това, че фашизмът стана възможен благодарение на Сталин, благодарение на неговата политика към Коминтерна, към левите западни интелектуалци, които му повярваха, че има алтернативен път за развитието на цивилизацията? По онова време витаеше такава наивна вяра… И Сталин я направи на пух и прах. Баща ми влязъл в Комунистическата партия в окопите край Сталинград. И после през цялото време повтаряше, че идеята била прекрасна, но Сталин я предал. Аз съм живяла и в Швеция, и в Париж, тъй че съм виждала какво точно е социализъм. Съвсем не е онова, което у нас се наричаше "социализъм". Социализмът в СССР - това беше някаква казарма, потънала в кръв.

Възможно ли е в Русия и в Беларус да има някакво преосмисляне на това минало?

Светлана Алексиевич: Ние не знаем, така и не сме разбрали докрай какво точно се случи с нашите народи. Истината се крие и до ден-днешен. Архивите са затворени. Истината за войната се държи под ключ. За мен лично истината е една: да падна на колене пред "Альоша". Друга истина за нас не е достъпна. А идеите на Сталин - те бяха да освободи Европа и да остане там. Ако обаче си беше тръгнал от Европа - съдбата на "Альоша" щеше да е съвсем друга. Това е тема за дълъг и много сериозен разговор. Докато не дойде едно действително ново, свободно поколение, ние така и няма да разберем какво точно сме живели. Но откъде ли да се вземе това поколение? В Украйна имаше един първи "Майдан", там се роди ново поколение хора, които са способни и на втори, и на трети "Майдан". В Украйна изобщо има богата демократична традиция - да си припомним само за казашката държава. В Беларус такава традиция няма, там има мълчалива търпеливост. А в Русия пък начаса се включва "сталинската машина": механизмът на страха кара хората винаги и с дълбока убеденост да застават на страната на силните.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    36 45 Отговор
    Безумието в Русия по-голямо от безумието в България?! Абсурд! Въобразяват си!
  • 2 Русороб

    44 43 Отговор
    О, абсурд, това не е вярно. Русия най-богата на света. Путин най-велик. Напред с Исуса Христа

    Коментиран от #14, #45

  • 3 Ирония

    55 3 Отговор
    Колко мъдри хора,а не знаят,че във войната няма победители и победени.Има само повече и по-малко загубили.
  • 4 куку руку ку

    87 16 Отговор
    Искам и тук да "обезумеем", да се върнем към коренните си християнски и семейни ценности.
    Стига толкова разврат и извращения, да се спрат джендърските изстъпления с нормалните хора.
    Джендъри, живейте си другояче... живейте както си искане, но не си навирайте извратеността в очите на хората и не си развявайте срамотиите пред останалите.

    Коментиран от #8, #44

  • 5 Тая за кво ги има тия награди

    20 40 Отговор
    Като пише такива глупости.------------------"Нo зaщo нaшитe пoлитичecки мъжe нe гoвoрят зa тoвa, чe фaшизмът cтaнa възмoжeн блaгoдaрeниe нa Cтaлин, блaгoдaрeниe нa нeгoвaтa пoлитикa към Кoминтeрнa, към лeвитe зaпaдни интeлeктуaлци, кoитo му пoвярвaхa, чe имa aлтeрнaтивeн път зa рaзвитиeтo нa цивилизaциятa?"
  • 6 Athens

    82 27 Отговор
    Крилатата фраза на тази "лауретка" е:-" Най-щастливия ми ден ще бъде, когато Русия бъде унищожена"! Без коментар.
    А крилатата фраза на Путин:- За външната политика аз не съм приятел, нито жених а президент на Русия и като такъв аз съм длъжен да защитавам интересите на руския народ"! Всеки може да си направи извода кой от двамата какъв е.

    Коментиран от #13, #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А защо да не се върнем

    4 15 Отговор

    До коментар #4 от "куку руку ку":

    Още по-назад към тюркотенгристките си корени?
  • 9 Рогач Бегачев

    7 3 Отговор
    Бегай на осемндаесета степен.
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 14 Отговор
    о това го докара СДС ИВАН КОСТОВ който всичко съсипа иднешните мутри ПП ГЕРБ
  • 11 Буков

    25 54 Отговор
    Винаги има какво да чуе човек от един истински интелектуалец. Нобелов лауреат. Разбира се тукашните руСополи-глухари са коне с капаци. Как така ще критикува светините му Сталин, Ленин и Путин? Москувията е една тъжна, измъчена и отчайваща държава.

    Коментиран от #26

  • 12 да попитам

    62 16 Отговор
    Кой го интересува какво мисли тази Укро-беларуска твар!?Тази няма нищо общо с Русия бе-статията е безмислено немска и френска пропаганда където между другото живее тази украинка!
  • 13 Borislav Popov

    19 50 Отговор

    До коментар #6 от "Athens":

    Там е работата, че твоя Путин не защитава интересите на руския народ, преди всичко той защитава, олигархическата система ! Система, построена от неговите най близки приятели, които с помоща на Путин взеха власта в Русия и 20 години вече управляват и се обогатяват за сетка на народа и народните богатства. Да, да, 20 години, вече държат власта и 20 години, народа така и не заживя, хубав и достоен живот, който им беше обещал Путин, когато дойде на власт. Той повече интересите на Асад и на Мъдюро защитава, а не интересите на народа ! А ги защитава, понеже интересите на Асад и Мъдюро, съвпадат с интересите на руско-еврейските чифуто-олигарси...нефт, газ, златни запаси, патоци, коридори и т.н и т.н. Така, че осъзнай се и не се изказвай друг път неподготвен.

    Коментиран от #30, #37

  • 14 Тошко

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Русороб":

    Ха ха ха ха.....
  • 15 Тошко

    9 9 Отговор

    До коментар #6 от "Athens":

    Пътя е масов убиец.
  • 16 Дориан Попа

    42 10 Отговор
    Не съм чел статията, но като видях автора на материала и няма как да не се изхрача

    Коментиран от #18, #23

  • 17 Петро

    34 5 Отговор
    В германистан пък многополовите бълват от интелект
  • 18 Borislav Popov

    14 26 Отговор

    До коментар #16 от "Дориан Попа":

    Изхрачи се по добре върху собствената си снимка, умньо !
  • 19 Заплаха!

    22 4 Отговор
    Побъркани има навсякъде!Въпросът е заплашена ли е Русия или не?От кого и защо?
  • 20 goni

    31 9 Отговор
    Бъдещето принадлежи на Грета!!! Единственото нещо, което ми идва на ум е една сочна българска псувня! И да я напиша и да не я напиша все тая! Пак ще ме изтриете!
  • 21 Във всяко стадо си има и мърши

    38 8 Отговор
    За радост , такива платени и редки л.й.а бързо ги отмива ручея на историята. Жалко само за това , че не е разбрала , за какво е гинал баща и, в окопите на Сталинград.
  • 22 Румяна Костова

    40 10 Отговор
    Само като погледна,, одухотворената " физиономия на Акексиевич и всичко ми е ясно. Е, красотата е божий дар, но тази жена излъчва тотално зло, не само че е меко казано грозничка. Тя сподели в едно от интервютата си, че е имала хомосексуално изкуство. Дори пишела книга, в която има лезбиянски сюжет. Акексиевич е напълно игнорирана както в Русия, така и в родината си, Белорусия, колкото и Западните джендъри да я пропагандират и да и дават награди.
  • 23 Румяна Костова

    32 8 Отговор

    До коментар #16 от "Дориан Попа":

    Това не е автора на статията, а самата прехвалена Акексиевич, носителка на Нобелова награда за литература. В днешната ни либерална действителност тази награда се дава или на пълно изперкали или на тотално болни хора. Грета Тумберг също е номинирана. Няма да има пречка, поради която да не я грабне, след като Сорос лично я закриля.
  • 24 Защото Русия се управлява от

    17 18 Отговор
    рыжий цыган татарохазарского происхождения!!!!!!!!!!!!
  • 25 гост

    31 8 Отговор
    тая женица никога не е живяла в Русия. Дори и по времето на СССР е живяла в днешна Украйна и днешна Беларус...откъде знае какво е в Русия? Или и тя като нашите русомразци, звездите и го говорят?
  • 26 Дъбев

    34 7 Отговор

    До коментар #11 от "Буков":

    Помисли малко.
    Тази "интелектуалка" плагиатства от Пушкин и Рахманинов, и си прави собствен прочит , на творчеството на тези класици.
    Ха сега познай, кой я е финансирал, за нейният пасквил, и помисли , колко е "интелектуалка"
    Да ти подскажа ли малко ?
    СОРОС
    СОРОС

    Коментиран от #32

  • 27 каскети

    12 21 Отговор
    Българския русофил е най нещастния заблуден русофил
  • 28 Румяна Костова

    20 9 Отговор
    Акексиевич се кахъри, че Лукашенко и Путин нямат човешки животи. Не зная какво тя разбира под човешко, но винаги когато съм гледала интервюта с нея, тя никога не се усмихвала, една наистина нещастна жена, но пък добре платена, че предава и родината си, Белорусия и Русия, в която проживява в момента.
  • 29 Джулия

    20 8 Отговор
    DW и Светлана Алексиевич! Една гнусна, подчертано русофобска медия и една изтрещяла жена, която никога не е живяла в Русия, но "знае" как се живеело там и плюе!
    Няма да чета. Би било губене на време.
  • 30 Румяна Костова

    13 7 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Боре(извини ме за фамилиарността), но с теб сме имали не една словесна престрелка, знаем мнението ти за Путин, но ми е интересно дали си фен на Акексиевич и дали споделяш нейната гей пропаганда?
  • 31 ПЕНКО

    18 3 Отговор
    НОБЕЛ Е ЕВРЕИН -ЦИОНИСТ !!! НОБЕЛОВАТА НАГРАДА Е ОТ ЕВРЕИ ЗА ЕВРЕИ И ТЕХНИТЕ ПОТДЪРЖНИЦИ !!! НО ДНЕС САМО ЦИОНИСТИТЕ -СЕМИТИ РЕШАВАТ ЗА КОЙ Е НОБЕЛА С МАЛКО ЕВРЕЙСКИ МАНГИЗИ !!!
  • 32 Буков

    7 11 Отговор

    До коментар #26 от "Дъбев":

    Ейи, добре че ми подсказа. Остава само да ми обясниш как престарелия Сорос мъти водата на огромната, великата и непобедима Москувия.

    Коментиран от #43

  • 33 Да чудя се от къде

    19 5 Отговор
    толкова злоба от един литератор,а то било защото е от Усрайна. Язък на такива литератори,че са станали такива при оня режим,а сега плюят повече дори от гол циганин.

    Коментиран от #39

  • 34 Челмето

    16 3 Отговор
    Либерална повърня
  • 35 ⚡ Хрониките на Евразия

    8 9 Отговор
    Всичко това ще ви го кажат след време и то по Първи канал на руската телевизия !

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гошо

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    А да оставим руснаците да знаят по добре от нас кой защитава техните интереси
  • 38 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #35 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Кое ще ни кажат по пъреи канал, как Алексиевич си е сменила резбата или пола и как плаче, че в Русия и Белорус няма гей паради?
  • 39 Румяна Костова

    11 5 Отговор

    До коментар #33 от "Да чудя се от къде":

    В Украйна е била по времето на аварията в Чернобил. Дали пък поради тази причина има някаква мъгла в главата? По книгата на Акексиевич се снима филмът за Чернобил,като сценарият е малко разширен Почнах ей така от мазохизъм, преди време да чета книгата. Една мудност и никакъв стил.
  • 40 Стига ва

    8 5 Отговор
    Айде без тая лауреатка , please
  • 41 Ленин съм

    5 1 Отговор
    Ще го духате докато изсвири
  • 42 Мммм, да

    9 2 Отговор
    Поредния НПО-клакьор дето се изхожда по тема Русия. Задължително в изхождането трябва да фигурират и правата на третополовите. Без последното няма да си получи грантовете.
  • 43 Максим

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Буков":

    За първи път ли чуете как някой в преклонна възраст, но с много пари и власт да може да влияе на определени събития или отразяването им в медиите. Сорос финансира цели университети за тази цел. Милиарди долари се разпределят по целия свят, за да се повлияе на общественото съзнание.
  • 44 1944

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "куку руку ку":

    ходи първо виж матушката окупатор и тогава плямпай
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Грух

    5 0 Отговор
    Дойче веле!

    Хахаха

    ПФУ!
  • 47 Мюлер

    3 0 Отговор
    боя се, че Щирлиц отглежда и промотира подобни Светлани, за времето, когато ще излезе в пенсия ... мъдър човек
  • 48 Без коментар

    2 3 Отговор
    СССР беше казарма,потънала в кръв...
  • 49 Без коментар

    0 3 Отговор
    СССР беше казарма,потънала в кръв...
  • 50 Бунтата

    1 0 Отговор
    На баба ти скъсаното хвърчило от eu
  • 51 Естония е кака с батко ФЕН

    1 0 Отговор
    Нека бъде МИР И СВЕТЛИНА !
    Живота е предизвикателство , ценете го - той дава, а понякога даже прощава !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания