9 Февруари, 2020 18:40 1 921 2

СЗО с промяна в курса - включва Тайван онлайн

  • тайван-
  • китай-
  • сзо-
  • световна здравна асамблея-
  • 2019-ncov-
  • коронавирус-
  • срещи-
  • участие

Тайвански експерти ще участват онлайн във форума на Световната здравна организация следващата седмица в борба с епидемията от новия коронавирус.

„Ще има тайвански експерти онлайн, тъй като ще има експерти и от останалата част на Китай онлайн“, заяви на пресконференция Майкъл Райън – изпълнителен директор на Програмата за извънредни ситуации в областта на здравеопазването към СЗО, в отговор на запитване дали включването на Тайван може да се тълкува като промяна в политиката на СЗО. Той не даде повече информация каква е причината за вземането на подобно решение и дали има поканени тайвански представители, които лично да присъстват.

От 2017 г. СЗО забранява на Тайван да участва в Световната здравна асамблея и нейните срещи по настояване на Китай след избора на президента Цай Ин-уен през 2016 г. и нейната политика, ориентирана към поддържане на независимостта.

Тайван е и единствената страна с потвърдени случаи на новия коронавирус, която е изключена от обсъжданията на Комитета за извънредни ситуации към СЗО.

През изминалата седмица обаче редица страни, сред които САЩ, Канада, Япония и ЕС се застъпиха за Тайван и подкрепиха неговото включване в Световната здравна асамблея.

Майкъл Райън подчета, че СЗО общува с тайвански експерти и такива работят с представители на Китай и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Потърсен за мнение, говорителят на кабинета на Тайван Колас Йотака заяви, че страната продължава да води преговори за по-голямо включване. Той допълни, че Тайван може много да допринесе със своя опит, доколкото към момента е успял да противостои на разпространението на вируса, а един от заболелите дори е изписан от болницата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    2 1 Отговор
    СЗО най голямата мафия, само да дои хората

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.