Last news in Fakti

17 Февруари, 2020 11:40 2 791 19

Източна Европа дава повече на запада, отколкото взима

  • ес-
  • румъния-
  • изток-
  • членство-
  • клотилде арманд
Източна Европа дава повече на запада, отколкото взима - 1
Снимка: Shutterstock

Източна Европа дава повече на запада, отколкото взима. Това мнение, публикувано във Financial Times, е на румънския евродепутат Клотилде Арманд, която е член на бюджетната комисия и на центристката проевропейска политическа група Renew Europe. В европартията има и български представители, а именно ДПС.

През тази седмица лидерите на ЕС се срещат относно следващия седемгодишен бюджет на блока. Тези преговори често протичат по аналогичен начин - хленчещи източно- и централноевропейски държави искат повече пари, а пестеливите северняци настояват, че щедростта им има граници. По-богатите страни се изкарват като благотворителни души и критикуват източноевропейците за избирането на евроскептични депутати, които взимат големи чекове от ЕС, докато се борят срещу Брюксел.

Но ако погледнем по-задълбочено, се разгръща различна история. Голяма част от богатството в Европа тече от по-бедните страни към по-богатите - а не обратното. Започнете с източването на мозъци. Периферията на Европа губи млади способни работници, чието образование е било платено от данъкоплатците в техните страни.

Между 2009-а и 2015-а Румъния е загубила половината от лекарите си. Всяка година около 10 на сто от тези, които са останали, се набират активно от агенции за човешки ресурси за работа в западноевропейските страни.

Това не е само румънска афера. Полша е загубила поне 7 на сто от своите медицински сестри и лекари за едно десетилетие. Освен това, проучвания сред полски студенти по медицина показват, че повече от половината планират да напуснат родината си, след като завършат. В България тази цифра е 90%. Хърватия пък, която се присъедини към ЕС през 2013-а, вече е загубила 5 на сто от своите медици.

Това изселване е фактическия трансфер на огромно богатство. Образованието на един лекар в Румъния струва на държавата около 100 000 евро. Тези разходи не фигурират в електронните таблици на преговарящите за бюджета на ЕС, но би трябвало. Само годишното източване на лекари представлява повече от една четвърт от финансирането, което ЕС отделя за същия период, за да помогне на Румъния да догони останалата част от блока.

Богатите страни, които искат да намалят средствата на ЕС за по-бедните региони, също така изключват други важни фактори от бюджетното уравнение, като например трансферите на пари от филиалите на корпорациите им. Печалбите, които западноевропейските компании генерират в централна и източна Европа, далеч надминават публичното финансиране, което се прехвърля на изток.

От 2010-а и 2016-а Унгария, Полша, Чехия и Словакия са получили средства от ЕС, приблизително еквивалентни на 2 до 4 % от брутния им вътрешен продукт. Отливът на печалби и доходи от собственост от тези страни към запада за същия период обаче варира от 4 до 8 на сто от БВП.

Западната намеса в бизнеса и индустрията в източноевропейските държави, може да се види ясно в Румъния. Вкъщи, в Букурещ, пазарувам в супермаркет на французи, а телефонният ми оператор и моята компания за вода също са френски. Плащам сметката си за газ във френска мултинационална компания, чрез, разбира се, френска банка.

Членството в ЕС донесе огромни ползи за Централна и Източна Европа, но западните икономики също спечелиха и продължават да печелят изключително много от разширяването на блока. Крайно време е политиците на запад да обяснят на техните избиратели, че парите на ЕС не са благотворителност.

Идеята, че има победители и губещи в бюджетната игра на ЕС, е просто погрешна - всички имаме полза от единния пазар. Когато Източна Европа се присъедини към ЕС, беше сключен неизказан пакт. Ние премахнахме търговските бариери, което позволи на западните компании да вземат голям икономически дял. В замяна, западът обеща да прехвърли европейски средства на изток, за да може бившият комунистически блок да изгради инфраструктурата, от която отчаяно се нуждае.

Западът реализира печалба, а изтокът постигна напредък. Сделката беше взаимно изгодна. Но ако западът започне да отменя тези обещания сега, те рискуват да развалят европейския социален договор.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    37 3 Отговор
    Вярно е !
  • 2 Гост

    32 2 Отговор
    Това е ФАКТ!
  • 3 Mr. TRAVESTYT

    1 31 Отговор
    Не е вярно Запада не използва Изтока
  • 4 Пълни глупости

    2 46 Отговор
    Глупости. Какво дава източна европа на западна? Роми, крадци, джебчии и тук там някой сносен кадър.
  • 5 русенец

    19 16 Отговор
    Не виждам какъв е проблема България да наема немски келнери, бармани, строителни работници, докери, лекари, инженери? Германците как успяват да го направят?!:))))
  • 6 Анкета

    6 20 Отговор
    Харесвате ли предаването на Антон Тодоров ДОКОМЕНТиИТЕ по ТВ ЕВРОПА
    Гласувалите с (- за нехаресване и с +за харесвам
  • 7 Анкета 2

    14 7 Отговор
    Еврофили или Русофили сте с
    - да Еврофил с + за Русофил

    Коментиран от #10, #16

  • 8 Тони Тодоров шпионин и боклук

    4 8 Отговор
    Европа в нашият дом Европа ни чува ние сме най-големите евроатлантически ориентирани хора в Европа и в света ние обичаме Америка и Европа ние мразим Русия питайте ГЕРБ те знае най-добре
  • 9 gggw

    35 0 Отговор
    не само хора. изнасяме всичкото първокачествено жито, а ни вкарват най-големите боклуци тъпкани с палмови масла и глюкозен сироп
  • 10 четящ анкети

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Анкета 2":

    Русофил и еврофил антонимни понятия ли са?:))) Кой ти пише думичките, бе келеш?:)
  • 11 1234

    19 0 Отговор
    Добро утро, когато са в една кошара вълци и овце, кой кого ще отглежда за месо и мляко? Съшото е и с еврозоната. Още един механизъм за контрол натиск и доене. Ес и ез са абсурдни безпронципни ограбващи системи
  • 12 мани мани

    1 17 Отговор
    като минем в евро, то ще взимаме повечко! с лв. ще сме си бедни и това е целта на руската измет, соросоидната, бесепарската хуйня комунистическа сганщина заграбила всички производства и нищо не разбиращите от икономикс пишман националисти "патриоти", които си искат лв. ей тъй 'щото тъй :) прост народ, но пък беден :) ще си стоим бедни, но пък с наша си валута, нали така бе мишки?! :) лв.? за какво ни е лв.? за да сме бедни! за да ни плащат в лв. а те да си вадят $$$ и евра и да умножават по две, а ти прост бълхарино с бълхи ще си платаш в магазините прескъпо! на ти лв. с'а! дай ми еврата си! мани беги ва прости сте си и т'ва си е! прости сте си кат' гайди, кат' налъми! поне си обменете лв-то в евра сега! бъдете умни поне тоя път! и си ги дръжте някъде на сигурно място, извън кирливите им комунистически банки! закоту те не искат да сте богати дори мъничко повечко! те искат да сте бедни в лв.!!!
  • 13 Анкета 3

    5 0 Отговор
    (А) ЕВРОФИЛ-ДЖЕНДЕРОФИЛ- МАЙЦЕ ПРОДАВЕЦ - ГМОФИЛ.... (Б) РУСОФИЛ - ПАТРИОТ- АНТИДЖЕНДЕРОФИЛ-ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ. ГЛАУВАТЕ ЗА (А) С МИНУС ЗА (Б) С ПЛЮС!
  • 14 боцмана

    14 0 Отговор
    Абсолютна и неоспорима истина! Осен това и ни имат за втора и трета категория Европейци и хора. А за Нидерладци , Белгийци и Французи въобще не сме хора.
  • 15 ДСТГ

    18 0 Отговор
    В ПЪЛНА СИЛА ТОВА ВАЖИ И ЗА БЪЛГАРИЯ. ЕС НИ ЗАКРИ, ПРОМИШЛЕНОСТ, СЕЛСКО СТОПАНСТВО,ХИМИЧЕСКА ПРОМИШЛЕНОСТ,МЕТАЛУРГИЯ, БЛОКОВЕ НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ, ПАЗАРИ.ОБСЛУЖВАМЕ ЕС С МОЗЪЦИ И ПРИСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ.
  • 16 педалче съм

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Анкета 2":

    - не много, + повече
  • 17 Рошко

    4 1 Отговор
    Ами политиците да се научат да живеят от заплатите си и по малко нагло да крадът, и да вдигнат заплатите на хората, че да се вдигне на всички стандарта на живот
  • 18 Изначално губещи

    6 0 Отговор
    Източно европейските икономики са изначално губещи от съюза си със запада, а западът - печливш от нашата пот, кръв и плът в бъквален смисъл, и във финансово изражение. Особено губещи са продажните и корумпираните източноевропейски държави, начело с България. Първи по продажност, първи по корупция, първи по бедност. Да живеят тъщите с къщите! Да живеят държавните вредители по министерства, агенции и общини! Половината от средствата на ЕС остават в ръцете на държавни вредители и отбрани "наши" фирми.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.