Last news in Fakti

5 Март, 2020 08:52 1 532 1

На 100 години почина бивш шеф на ООН

  • оон-
  • перу-
  • хавиер перес де куеляр-
  • дипломат-
  • генерален секретар

Той беше петият генерален секретар на ООН

На 100 години почина бивш шеф на ООН - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Перуанският дипломат и бивш генерален секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр почина снощи в дома си в Лима на 100-годишна възраст, предаде Нова телевизия.

Роден в Лима на 19 февруари 1920 г., Хавиер Перес де Куеляр беше петият генерален секретар на ООН, която оглавяваше от 1982 до 1991 година. От 1940 г. той работи в перуанското министерство на външните работи, заемал е различни постове в посолствата на страната във Франция, Великобритания, Боливия и Бразилия, бил е посланик в Швейцария и тогавашния СССР.

Перес де Куеляр се занимаваше активно с посредническа дейност. През 1982 г. той участва в търсенето на решение на конфликта между Великобритания и Аржентина за Фолклендските острови, в края на 1980-те години оказа съдействие за уреждане на иранско-иракския конфликт.

През 1991 година Перес де Куеляр участва в преговорите за прекратяване на огъня между правителството на Мароко и Фронта Полисарио в Западна Сахара, както и за сключване на споразумение за прекратяване на гражданската война в Салвадор.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Курец

    4 4 Отговор
    Жив и здрав да е. Другото се нарежда.