Last news in Fakti

7 Август, 2012 10:43 1 112 0

Ево Моралес ще изкоренява коката от националните паркове

  • ево моралес-
  • кока-
  • боливия
Ево Моралес ще изкоренява коката от националните паркове - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Боливийският президент Ево Моралес обяви, че ще създаде т. нар. "зелена бригада", която ще има за цел да спре експанзията на отглеждането на кока в националните паркове на страната, както е в момента, предаде АФП.

"Скоро ние ще създадем първия екологичен полк, който ще има задължението да опазва националните паркове", каза президентът на Боливия в радиотелевизионно изявление по случай националния празник на страната. "Искам да отправя предупреждение" към онези, които искат да отглеждат кока в националните паркове.

Ево Моралес е първият президент от индиански произход в Боливия. Той е горд със своите антиимпериалистически позиции. Той счита, че бори с наркотрафика "без много сътрудничество" след като американската агенция за борба с наркотиците DEA бе прогонена от страната през 2008г.

Самият той е лидер на синдикат на производители на кока и води кампания в защита на това листата кока, които са суровина за кокаин, да не се считат за дрога на международно ниво. Дъвченето и пиенето на чай от кока се практикува района от хилядолетия с терапевтична цел, срещу глада, умората и ефекта на високия релеф, припомня БГНЕС.

Боливийското правителство заяви, че миналата година е изкоренило около 11 000 извънредно засети хектара кока.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА