Last news in Fakti

2 Септември, 2012 11:05 719 1

Испания – 4% за храни и лекарства, но и 21%-за всичко друго

  • испания-
  • ддс

Повишаването на ДДС в Испания от 18% на 21%, влезе в сила на 1 септември в рамките на политиката на безпрецедентни икономии, която има за цел да намали обществения дефицит до 6,3% от БВП тази година.

След като отлагаше решението с месеци, докато Европейската комисия и МВФ настояваха за него, ръководителят на испанското правителство Мариано Рахой най-после съобщи на 11 юли, че данъкът върху добавената стойност ще се увеличи от 1 септември.

Така, главният процент се увеличава от 18% на 21%, а намаленият процент, който се прилага в някои сектори като туризма и транспорта, се покачва от 8% на 10%.

Свръхнисък ДДС от 4% се поддържа за продукти от първа необходимост като храни, лекарства и книги. Същевременно, този процент не се прилага към някои стоки като част от училищните пособия, процентът на ДДС за които ще се увеличи. Родителите са силно обезпокоени, тъй като и без това са силно ударени от кризата, предизвикала голямо увеличение на безработицата, чийто процент достигна 24,63%.

Увеличението на ДДС засяга и културния сектор, като например "местата в театри, цирк и други спектакли" (кино и опера), които също преминават към главния процент. Досега те се облагаха с 8%, или увеличението е с цели 13% наведнъж. Това може да доведе до затварянето на една пета от културната индустрия и пряката загуба на 4 226 работни места.

С увеличаването на ДДС испанското правителство се надява да събере около 9,5 млрд. евро в рамките на плана за драконовски икономии, който предвижда спестяването на 102 млрд. евро до 2014 г.

Планът за икономии бе наложен на Испания от Брюксел в замяна на срок, в който да намали дефицита си под 3%, в съответствие с европейските изисквания. Сега целта е Испания да намали дефицита от 8,9% на 6,3% от БВП тази година, след това на 4,5% през 2013 г. и на 2,8% през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нфхиоэжнугхШЧФи

    0 0 Отговор
    Значи при тях може да има диференциран ДДС и точно в секторите, засягащи елементарното съществуване на нацията да е най-ниската ставка, а тук Дянков и Борисов тръбят, че това е невъзможно.
    Сами си правете извода дали им пука за електората. Всъщност май започват да се сещат за нас. Нали догодина има избори и вече взеха да се чуват приказки за вдигане на доходите, като че ли през тази година натрупахме пари за увеличението.
    Мисля, че ни лъжат и че предизборно ще вдигнат доходи, а после който и да е на власт ще вдига цени и данъци, понеже отнякъде трябва да дойдат парите за увеличението.
Новини по държави: