Last news in Fakti

13 Септември, 2012 11:52 809 0

И след вота в Холандия пак широка коалиция

  • холандия-
  • избори-
  • марк рюте
И след вота в Холандия пак широка коалиция - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Избирателите в Холандия подкрепиха двете проевропейски центристки партии, а евроскептиците от антиимигрантската Партия на свободата, са изправени пред тежко поражение, коментира Би Би Си. Въпреки това новият стар премиер Марк Рюте пак ще изправен пред дилемата да създаде широка коалиция,коментира АП.

След преброяването на по-голямата част от бюлетините премиерът в оставка Марк Рюте обяви победата на своята дясноцентрискта Народна партия за свобода и демокрация. Лявоцентристката Партия на труда остава на второ място с малка разлика. И двете партии ще спечелят повече места, отколкото им отреждаха социологическите изследвания.

Изборите вчера бяха тест за това дали обществото подкрепя мерките за строги ограничения и спасителните помощи в Еврозоната. Първоначалните резултати дават на партията на Рюте 41 места в 150-местната Долна камара на парламента, с две повече от Партията на труда.

Теоретично двете партии могат да сформират ново коалиционно правителство, но техните лидери отхвърлиха подобна възможност по време на предизборната кампания.

Партията на свободата на Герт Вилдерс ще загуби места в парламента - от 24 на 13, показват екзит половете. Социалистическата партия се очаква да остане на трето място с 15 места, същият резултат като на изборите през 2010 г. Очаква се неокончателните крайни резултати да бъдат обявени по-късно днес, а официалните резултати ще бъдат потвърдени в понеделник.

Рюте основа предизборната си кампания на обещанието за намаляване на дефицита на Холандия и за стимулиране на икономиката чрез инвестиции в инфраструктурата, а лидерът на Партията на труда Диедерик Самсом защитаваше програми за инвестиции в създаването на работни места.

Самсом заяви, че държавите членки на ЕС трябва да работят заедно за преодоляване на кризата и отхвърли идеята Холандия да бъде ръководена от Франция или Германия в подхода си към Еврозоната. Идеите на Самсом се възприемаха като отглас на политиката на новоизбрания френски президент социалист Франсоа Оланд, който иска увеличаване на разходите и вдигане на данъците за богатите. Политиката на Рюте отразява плановете на германския канцлер Ангела Меркел за стриктно придържане към мерките за строги ограничения на разходите, които да доведат до намаляване на дефицита на страните.

Анализаторите коментират, че резултатът от изборите в Холандия ще бъде от важно значение за кампанията на Германия за фискална дисциплина в еврозоната. Изборите бяха насрочени, след като Партията на свободата оттегли подкрепата си за бюджетните съкращения, предприети от Рюте, преди шест месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: