Last news in Fakti

20 Юли, 2020 04:26 2 802 62

20 юли 1969 г. Човек стъпва на Луната

  • аполо 11-
  • луна-
  • нийл армстронг-
  • бъз олдрин

Хюстън, тук база на Спокойствието, Ийгъл кацна

20 юли 1969 г. Човек стъпва на Луната - 1
Снимка: Shutterstock

На 20 юли 1969 г. пилотираният космически кораб Аполо 11 успешно каца на Луната в Морето на спокойствието. Седем часа по-късно американците Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стават първите хора, които стъпват на извънземна почва.

На 5 април 1967 г. 17 астронавти са извикани при Доналд Слейтън - отговорен директор по екипажите в НАСА. На срещата става ясно, че това са хората, върху които ще падне тежестта по осъществяването на лунната програма и сред тях се намира човекът, който ще има честта да стъпи първи на лунната повърхност.

Сред 17 - те "аса" е и Нийл Армстронг. На него е поверено командването на дублиращия екипаж на Аполо 8 и на основния - на Аполо 11. На 14 април 1969 год., на специална пресконференция, ръководството на НАСА оповестява решението си кацането на Луната да се осъществи по време на полета на Аполо 11 и неговия командир Нийл Армстронг да стане първият човек в света стъпил на лунната повърхност.

Пилотираният космическия кораб Аполо 11, съставен от ракетата носител Сатурн V (AS-506), командния модул (CM-107) с позивни „Колумбия“ (Columbia) и лунния модул (LM-5) с позивни „Ийгъл“ (Eagle) с обща маса 43,9 тона, е третият апарат от серията "Аполо", изпратен към Луната в програмата на НАСА. Преди него само Аполо 8 и Аполо 10 с екипаж на борда са достигали естествения спътник на Земята, без да извършват кацане на него. Целта на мисията на Аполо 11 е да извърши меко кацане на Луната в предварително определен район в Морето на спокойствието, събиране и доставяне на Земята на образци от лунния грунд, фотографиране, провеждане на директна телевизионна връзка със Земята, поставяне на научна апаратура на лунната повърхност и завръщане на Земята.

Ракетата излита на 16 юли 1969 г. Четири денонощия по-късно е достигната окололунната орбита. На 20 юли, около 102 часа след старта, Лунният модул се отделя на височина от 110 км. над повърхността и започва да забавя своята траектория. Маневрата се извършва откъм Близката страна на Луната в постоянна връзка с Контролният център в Хюстън и останалия на орбита Команден модул. По програма Ийгъл трябва да се прилуни на автоматичен режим, но още по време на полета Армстронг е взел решение, че на около 100 метра от повърхността ще премине на полуавтоматичен режим с аргумента, че автоматиката не знае как да избере площадка за кацане. По време на полета обаче се налага да се премине на ръчен режим много по-рано поради претоварване на бордовия компютър. Независимо от възникналия проблем от Хюстън съветват астронавтите да продължат мисията и Амстронг и Олдрин успяват да кацнат на ръчен режим прелитайки над кратер с размери около 180 метра. В 20 часа 17 минути 42 секунди UTC на 20 юли 1969 Лунният модул се прилунява в Морето на спокойствието и Нийл Амстронг докладва:

"Хюстън, тук база на Спокойствието, Ийгъл кацна".

В резервоара на двигателите за кацане е останало гориво за още 17 секунди работа и не се е наложило да се отмени прилуняването и принудителното връщане на орбита, припомня obekti.bg. Екипажът провежда операция, симулираща старт от Луната за проверка на всички системи на Ийгъл, които се оказват в пълна изправност. Заплануваната по програма почивка след прилуняването е отменена по молба на астронавтите и се пристъпва към операцията за излизане на лунната повърхност. Външната бордова камера предава директно по телевизията пред цялото човечество историческия момент на първата крачка, направена от Нийл Армстронг на друго небесно тяло. С думите:

"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..." , на 21 юли 1969 в 2 часа, 56 минути и 20 секунди той оставя първите следи по повърхността на Луната. Петнадесет минути по-късно Едуин Олдрин също стъпва на Луната и започва да експериментира различни способи за придвижване при слабата лунна гравитация. Най-удачни се оказват дългите „кенгурови“ подскоци, при които се прелитат над 2 метра. Монтирана е телевизионна камера и след това е развят националния флаг на САЩ. Провежда се директен разговор с президента Ричард Никсън от лунната повърхност. Монтират се научни уреди — сеизмометър и лазерен отражател за определяна на точното разстояние до Земята. Събрани са образци от лунния грунд, общо 21,55 кг, които по-късно са доставени за изследване на Земята. Оставена е паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис: „Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество“ и с подписи на Амстронг, Олдрин, Колинс и президента на САЩ Никсън. Олдрин престоява на лунната повърхност 1 час и 30 мин., след което се прибира в Лунния модул, а Амстронг остава общо 2 часа и 10 мин. След това двамата астронавти вечерят и лягат да почиват. Олдрин спи на пода на Ийгъл, а Амстронг използва хамак, закачен под кожуха на основния двигател на завръщащата се степен.

От Командния център в Хюстън събуждат астронавтите след 7 часа почивка. Екипажът провежда предстартова подготовка на Лунния модул. В 17 часа 54 мин. на 21 юли са запалени двигателите на завръщащата се част от Ийгъл и след престой от 21 часа 36 мин. и 20 сек. първата експедиция, посетила Луната, я напуска.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5745

    33 6 Отговор
    хахахаха
  • 2 Блатен Асечки

    29 5 Отговор
    Буахахахаха
  • 3 no name no face no number

    32 4 Отговор
    шегаджии
  • 4 Aстро

    32 10 Отговор
    Стигнаха, добре, а как се върнаха? Как преодоляха " лунното" притегляне?
  • 5 Гагарин

    41 5 Отговор
    Стъпва в павилиона на Холивуд 😁😂
  • 6 Иван

    37 6 Отговор
    Милиони долари са дадени на тях и на семействата им,эа да лъжат и да не кажат истината........ЦРУ убива сценариста и екипа му.

    Коментиран от #9

  • 7 Антре

    41 8 Отговор
    Бях 12 годишен когато ни лъжеха че са кацнали на луната. С онази допотопна Лампова техника ни предоставиха кадри като запис от студио. И наистина се оказа че са правени в холивудско студио. Това наскоро го разкри режисьора на филма. Поради конкуренцията със Съветският Съюз който ги удари в земята искаха да направят така че света да повярва че те са велики. Качили се на Луната ама на ужким. По онова време нямаше техника с която да пратят сигнал на земята, Спътници нямаше както сега.Света едвам хващаше на земята тв Сигнал на снежинки а тези от 400 000 км пратиха сигнал по чист от земния. Аре бегайте бе кравари лъжливи.
  • 8 az #Победа75

    22 4 Отговор
    Спорно твърдение!
  • 9 Космонавт

    29 3 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Сега търсят мераклии за Марс, осигуряват 🚀 еднопосочен билет 🎫 дали да не направим референдум Боце да е представител на 🇧🇬

    Коментиран от #11, #12, #16

  • 10 Иван

    34 6 Отговор
    Това е най-гнусното,най-сатанинското иэнасилване на съэнанието и надеждите на Човечеството.
  • 11 Може, може

    20 3 Отговор

    До коментар #9 от "Космонавт":

    Не е лоша идеята 👌, той Боко България, Европа и света са му тесни вече, най - добре на вселенско ниво да дерзай, но задължително Жипката🚔 и тя с него да джътка по Марсианските полета, таман ще построи някоя магистрала там ⛔🚫⬆️↗️↕️🔃⤴️↩️🛂
  • 12 Иван

    9 7 Отговор

    До коментар #9 от "Космонавт":

    Американските нацистки фанатици няма да раэрешат на космонавт да лети с тях,трябва да бъде астронавт.
  • 13 Заю Баю

    27 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "20 юли 1969 г. Човек стъпва на Луната"....Уточнете, че това е заглавие на филм сниман в павилионите на Холивуд.
  • 14 0808

    25 4 Отговор
    ... г-н Михайлов и вие сте като Гьобелс - Ако повторим една лъжа хиляда пъти и тя става истина... да, да ама не.. колкото е полезна краварската отрова кока -кол толкова и краварите кацнаха на Луната..пиша ви най ниска оценка за "статията".. не ядем доматите с колците моля..
  • 15 Ххх

    16 4 Отговор
    Американските експерти очакват да извършат кацане на Луната през 2024 г. и да изпратят астронавтите на Марс условно в средата на 30-те години.
    "Американският президент Доналд Тръмп иска американците да се върнат на Луната до 2024 г., но НАСА все още се нуждае от ракета, космически костюми и пари", се казва в статията. Освен това в Съединените щати, отбелязва вестникът, "съществуват опасения", че американските астронавти няма да могат да се върнат на спътника на Земята. Изданието напомня, че "от десетилетия" американските власти "се опитваха и не успяха да създадат подобна програма на Аполо [лунна] и да засилят дейността на НАСА, която от 1972 г. не е успяла да върне човека на Луната." "НАСА се сблъсква с препятствия - както технически, така и политически - заплашващи да направят Артемида още един проект в поредица от амбициозни цели, които никога няма да успеят", се казва в статията.
    Изданието отбелязва, че ракетата, създадена от американски специалисти да изпрати космически кораб на Луната, все още не е създадена и дори закъснява с няколко години и не е ясно кога ще бъде готова. "НАСА не разполага с лунен модул за кацане, за да достави астронавти на повърхността на Лунатаи скафандри. Работната група също така показва намаляване на бюджета на лунната мисия. Така за следващата фискална година, която в Съединените щати започва на 1 октомври, се планира да се отпуснат само 1,6 млрд. долара за този проект. Очакваната стойност на мисията, според публикацията,
  • 16 Иван

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Космонавт":

    Космонавт ще е ако лети с руски кораб,но той е натовец (бивш комунист) и му е эабранено от централата в Брюксел...........а ако лети с китайците ще е чайконавт.

    Коментиран от #19

  • 17 Ян Бибиян

    22 5 Отговор
    Вече 51 години ни внушават една измама че янките са ходили на луната Истината е че досега човешки крак там не е стьпвал Причината е огромно космическо льчение от неутрони електрони и протони 2 на 4 степен на кв сантиметьр От това се обльчва живия организьм в убийствени дози гама льчи Води до рак Другия фактор е температурата На сльнчевата страна е 127 градуса А на тьмната е минуст 173 Как тези условия ги преодоляха и изпратиха 5 екипажа Досега нямат нито кораби нито лунни селища Да докажат че са ходили Руснаците си мьлчат защото летяха на руски кораби и плащаха за това Япония обеща да кажат какво са видяли техните техните снимки И те крият да не ги разобличат Но нашите папагали повтарят една стара льжа защото и те са на ясла От фондация отворено о-во и америка за б-я Изводите си ги правете сами драги читатели Нямаха и колички с който караха през пясьците Няма с какво да ги закарат Кораба е мальк тесен в капсула за 3 души екипаж Но са манипулатори и мошеници янките
  • 18 big

    25 5 Отговор
    Това е една от най-големите измами на света! Никой никога не е бил на Луната все още, просто няма такава техническа възможност и досега! За 51 години, ако можеше, щеше вече да е туристическа дестинация!
  • 19 Няма значение

    7 4 Отговор

    До коментар #16 от "Иван":

    Как ще се нарича, важно е да излита 🚀 и да не се връща никога вече, крайно време ⌚ е и ний Българите да оставим трайна и незабравима диря в космоса

    Коментиран от #21

  • 20 Иван

    19 8 Отговор
    Американските нацистки педерасти са кацали на Луната,но сега не могат да кацнат,эащото са иэгубили технологията и не могат да си спомнят как беше.
  • 21 Иван

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Няма значение":

    Ние вече сме оставили,когато бяхме враг на САЩ,сега като "съюэник"нямаме нищо,новите господари искат да се раэориме,не искат да съществуваме

    Коментиран от #24

  • 22 Ххх

    8 3 Отговор
    Съществуват различни варианти на обвиненията, които варират от напълно отричане до несъществени поправки в документите и материалите. Някой от основните идеи на конспиративните теории могат да се обобщят в следните групи:
    1 / Пълна измама – Поддръжниците на тази идея твърдят, че цялата програма за стъпването на човек на Луната и станцията Скайлаб е лъжа, американците нямат необходимата технология. Няма работоспособна ракета Сатурн V или поне не с обявената товароносимост. Корабите Аполо не са стигали по-далече от околоземна орбита, всички материали са подправени. Използвани са снимки, направени от безпилотните апарати Сървейър, а филмите са правени в студио. Лазерните огледала са доставени с необявени полети на апарати Сървейър.
    2 / Частична измама (безпилотни апарати) – Към тази група спадат твърденията на Барт Сибрел, който твърди, че астронавтите от Аполо 11 и следващите мисии са подправили материалите показващи орбиталната разходка около Луната, както и разходката им по лунната повърхност, тъй като не са могли да достигнат на разстояние по-голямо от половината на това до Луната. На това предположение се противопоставя допускането, че на лунната повърхност съществуват лазерни огледала и други човешки артефакти. Маркус Ален представя този аргумент в думите — „Ще съм първият, който повярва, ако се открият доказателства за обекти на Луната, направени от човек“. Според Ален, снимките на лунните модули не доказват нищо. „Достигането до Луната не е голям пр
  • 23 Ххх

    7 2 Отговор
    Според Ален, снимките на лунните модули не доказват нищо. „Достигането до Луната не е голям проблем — руснаците са го направили през 1959, големият проблем е изпращането на хора там.“ Неговите твърдения са фокусирани върху изпращането от НАСА единствено на непилотирани апарати до Луната, тъй като космическата радиация би била смъртоносна за хора. Друг вариант на тази идея е, че ранните мисии на Аполо са измама, но мисиите Аполо 14 и 15 са първите истински мисии.
    3 / Кацане на хора, съчетано с лъжлив материал – Брайън О'Лиъри предполага, че НАСА може да е фалшифицирала някаква част от материалите, за да замени тези, които са изгубени или унищожени по време на истинската мисия.

    Коментиран от #26

  • 24 Как да нямаме бе

    8 5 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Ами Вожда е уникален, пожарникар 🚒, строител 👷, единствен учител, евролидер, застраховател, автоджамбазин, милиардер 💶 💶 💶 💶, и т. н. до безкрая ~, да го изстреляме 🚀 за Марс, може да направи и там магистрала, а и на земята 🌏 да и олекне малко
  • 25 VVV

    20 2 Отговор
    Холивуд пикчър представи ,,20 юли 1969 г. Човек стъпва на Луната" и вярвате ли им ,вече 51 година при това развитие на техниката и киното не могат да отидат до луната АМЕРИКАНЦИТЕ ако беше истина щяха пътека да направят до Луната да я завоюват за тях
  • 26 Иван

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ххх":

    А эащо сатанистите трябва да фалшифицират,эа да бъде по-красиво и по-истинско ли?
  • 27 Behemoth

    9 7 Отговор
    Глей кви хора, не вярват във човешкия гений ама вярват в Бог....върви го разбери!
  • 28 Джими

    18 2 Отговор
    Кацането на луната е най-добрия научно фантастичен филм, създаван някога. Той е толкова реалистичен, че голяма част от населението на Земята все още мисли, че това е истина. Именно този филм е най-достоен за всички награди на филмовото изкуство - Грами, Оскари и т.н.

    Коментиран от #40

  • 29 Ужасът

    18 2 Отговор
    20 юли 1969 г. Човек стъпва на изкуствена лунна повърхност в Невада.

    Коментиран от #30

  • 30 Пако

    10 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ужасът":

    20.07.1969г.по телевизията в САЩ се излъчва
    филм за бъдещото кацане на Луната,и как ще
    се “развява”американския флаг на първите
    стъпили на на повърхността и!!!!!
  • 31 Kcaniba

    16 2 Отговор
    Нямат кораби, двигатели, технологии.
    Имат Холиуд, ПиАр, кока кола.
    Радиацията на Луната е убийствена. Товара, докаран до там, трябва да е огромен!!
    До Невада са успели да го закарат, иам и кацнали, и я нарекли Луна.
    Мистерия, лъжа и измама, това са асериканските техгологии!!!
  • 32 Грамотен технически

    8 2 Отговор
    Човек ще се усети че нещо не се връзва. Лунните касандра са тежали 30 кг. А тези на ВКС сега са по 80! За бутафорията са ползвали по-дебели халати и толкова.
  • 33 Не мога да повярвам

    7 14 Отговор
    колко е изпростял българина!Некакъв"специалист"даже говори за радиолампи през 1969г.,когато дори ние призвеждахме интегрални схеми!Общата техническа култура днес е много по-ниска от преди 30г.То бива простотия,ама ние минахме всякакви граници!За измамата коронавирус вярвате,а за кацането на луната,което цял свят следеше,включително и радиолюбители,не вярвате!?Бог да пази глупаците!Те са необходими,тъй като дават стимул и самочувствие на нормалните хора.

    Коментиран от #34, #36, #37

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Кино от 1969

    10 3 Отговор
    Факти, защо ми триете впоследсвие коментара? Спазил съм правилата Ви и не съм дал линк към сайт, а само заглавие.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "Не мога да повярвам":

    Демокрация бе уили. Както ти не вярваш в съществуването на вируси, понеже не мое ги пипнеш,така и други не вярват,че човек е стъпвал на луната. Впрочем, вирусите са много по належащ проблем от полетите до Луната.

    Коментиран от #41

  • 38 2020

    7 2 Отговор
    Никога американци не са стъпвали на Луната.След като Русия не може да изпрати космонавти на Луната ,означава ,че никой не може.Само американците с полирани мозъци, могат да вярват на измислици.Пошъл Холивудски филм.Тази фалшива страна се разпада.Всички убийци, секти,педофили ,гей- паради отиват в небитието.Това което е написал в своите центурии/обясниния/Нострадамус ще се сбъдне.Така ще се оттървем от една никому непотребна страна-сащ.

    Коментиран от #43

  • 39 Земята е плоска

    3 5 Отговор
    Съвременната наука и технологии направиха излишни глупавите и некадърните.Вярващите в коронавируса и студииното кацане на луната сте пътници.Нищо лично-естествен подбор.
  • 40 Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Джими":

    С иэключение на това,че са били осветлявани от четири "слънца".
  • 41 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Госあ":

    Да бе маймун,били са на Луната и са огрявани най-малко от две "слънца".
  • 42 факти

    3 6 Отговор
    От всички космически държави в момента ,русия е най-изостаналата.На руснаците им остана единствено да гледат с телескоопи от Земята и с пръст в уста да завиждат на американците как са с 100 години пред руските неандарталци.

    Коментиран от #44

  • 43 факти

    2 7 Отговор

    До коментар #38 от "2020":

    По-тъпа опорка не можа ли да измислиш ? След като русия не можела...Ами те руснаците нямат никакви космически възможности бе неук трол.По-скоро САЩ са единствените които могат,а руснаците ще са последните които ще успеят ! Дори Китай,Япония и Европейската космическа програма ще успеят преди руснаците.За подобна мисия трябват много пари,технологии и нужите ракети.Русия няма нищо подобно !
  • 44 Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #42 от "факти":

    Келеш,америанците са 100 години пред неандарталците???.........неандарталците са иэчеэнали преди десетина хиляди години.......да не би американците да са иэкуствено съэдали Луната преди 8 000 години???

    Коментиран от #46, #47

  • 45 Иван

    2 2 Отговор
    Эемята се огрява от едно Слънце,а Луната се огрява от две,три или четири.
  • 46 Хапчетата!!

    2 3 Отговор

    До коментар #44 от "Иван":

    Не ги пропускай,макар,че като гледам не действат!
  • 47 факти

    2 4 Отговор

    До коментар #44 от "Иван":

    Трай си по-добре бе цирей...С мозък на амерба си.Не разсъждавай !

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 факти

    3 3 Отговор

    До коментар #49 от "Иван":

    Какво се опита да напишеш и ти не знаеш...Бaxти простата измeт си.

    Коментиран от #51

  • 51 Иван

    3 3 Отговор

    До коментар #50 от "факти":

    Педе.раст си,но си втора класа натовец,эащото не си ариец.

    Коментиран от #52

  • 52 факти

    3 3 Отговор

    До коментар #51 от "Иван":

    Единственото което ти се рсзбира е ,че си хвалиш какъв долен пед,раст си и ,че си с лилави венци !
  • 53 истината

    3 7 Отговор
    СССР загубих битката за Луната още преди да беше започнала.С калпавата им ракета на която сложиха 43 малки двигателя ,а вероятността за провал беше 99% както и се получи.От всички тестове провяла даже беше 100 процентов.Днешна изостанала Русия няма дори да я коментираме.Руснаците нямат възможността да изпратят дори една сонда по-далеч от МКС.
  • 54 Грил

    5 3 Отговор
    Истината е че сащ никога не са кацали на Луната;хора също.Холивудски доста нескопосано направен филм. Вярно е ,че след като руснаците не могат да кацнат с космонавти на Луната други не могат.И да подскачате, като се правите на обидени,истината е една:американци не са кацали на Луната.

    Коментиран от #55, #57

  • 55 Китаец от Сибир

    4 6 Отговор

    До коментар #54 от "Грил":

    Аргументирай си мнението поне.Кацанията са потвърдени от твойте господари от СССР от Индия ,Япония и Китай.Русия не е мерило,защото Русия не е мерило ,защото отдавня не е космическа държава,а вече няма и никакви космически възможности.Това какво мислят разни невежи тролове като теб тук не е от значение.В тези години да фалшифицираш кацанията е щяло да излезе много по-скъпо от колкото да се изпълнят реално мисиите,но това неук русофил като теб няма как да го знае.Проекта е струвал около 200 милиарда долара за всичките 6 мисии и е включвал хиляди учени от цял свят и на края да се появи някаква русофилска мижитурка като теб да ни обяснява ,че били фалшиви без да даде някакви доводи е просто комично.
  • 56 Руска смрад

    4 6 Отговор
    Смятайте САЩ пратиха хора на Луната преди 60 години а онея руски неможачи не могат да изпратят дори един апарат по далеч от 300 километра от Земята !
  • 57 Nnn

    4 2 Отговор

    До коментар #54 от "Грил":

    Викаш щом и Бурунди не са кацали на луната,значи никой не може...
  • 58 Ужас

    4 2 Отговор
    Първият нормален коментар беше под номер 33. Боже какво ще прави България с толкова много олигофрени ?

    Коментиран от #61

  • 59 Румен

    3 1 Отговор
    Кацнали са с автобус в Аризона. Ха ха ха.Елита винаги ни мисли за прости,щото те са прости.Бацето от Банкя го е казал, и после доказал
  • 60 Кубрик

    3 2 Отговор
    Холивуд, Холивуд ти си велик !
  • 61 парадокс

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Ужас":

    Първи в света сме по намаление на населението и увеличаване на глупаците!Това се обяснява или че изчезват само умните,или че глупостта е заразна!
  • 62 Тази тема

    1 3 Отговор
    е любима на Ганчо,да покаже колко е прост,макар че то вече си личи по намордниците,които е сложил и овчия поглед над тях!