Last news in Fakti

31 Юли, 2020 10:20 4 446 11

Сърбия контролира македонската Агенция за национална сигурност

  • сърбия-
  • северна македония-
  • служби-
  • данс-
  • виктор димовски-
  • балкани-
  • влияние

Виктор Димовски беше и посланик в Белград

Сърбия контролира македонската Агенция за национална сигурност - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Директорът на македонската Агенция за национална сигурност Виктор Димовски е под тоталния контрол на сръбските власти. Това стана ясно от публикуваната дипломатическа кореспонденция на американското посолство в Скопие, която бе качена в "Уикилийкс".

В документа на американския посланик в Скопие пише, че Виктор Димовски е „в джоба на сърбите“. Автор на документа е бившият посланик Джулиан Милованович /2005-2008 г./, предаде агенция БГНЕС.

Димовски е първият директор на Агенцията за национална сигурност /АНС/, която бе създадена през месец май миналата година. Неговото назначаване е истински шок както за експертите в сферата на сигурността, така и за външнополитическите наблюдатели. Димовски беше един мандат посланик в Белград.

Преди това по време на президента Бранко Цървенковски /2004 – 2009 г./, който се смяташе за най-сигурния проводник на сръбското влияние в Македония, той оглавяваше Агенцията за разузнаване от 2007 до 2009 г. През 2017 г. е държавен секретар в министерството на външните работи. Като участник в преговорите преди подписването на Договора за приятелство и добросъседство между България и Македония на 1 август 2017 г., Димовски създаваше напрежение чрез така наречените “червени линии”. 


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВМОРО

    28 2 Отговор
    Кадрите на бившата УДБА, както тук на ДС, дърпат конците. Затова няма напредък.
    Лустрация! Декомунизация!

    Коментиран от #8

  • 2 Декомунизацията отдавна

    6 14 Отговор
    ... е извършена. От 30 години живеем в капиталистическо общество. Случващото се е резултат от него, а не от случки, станали преди повече от четвърт век.

    Коментиран от #4

  • 3 ВМОРО

    13 1 Отговор
    Кадрите на УДБА и ДС разпределят порциите
  • 4 ВМОРО

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Декомунизацията отдавна":

    И премиерът, и президентът са членували в БКП. За съветниците на новия гл. прокурор няма да отварям приказка, за депутати и министри също.
  • 5 chi

    6 1 Отговор
    Контролира я щото Борисов е прост!
  • 6 Мопс

    22 1 Отговор
    Винаги е било пределно ясно че подлите сърби чрез марионетките си насъскват северо- маквдонцитв срещу България.Ненапразно съдбата наказва едните и другите набивайки им с всяка година все по-дълбоко албанския кол.
  • 7 Йордан

    16 4 Отговор
    Албанците ще ги вразумят с раждаемостта. Макетата са бетонни глави с промити мозъци и им трябват още 70 г. да прогледнат,но до тогава всички ще говорят албански.Тиквата и Гешев трябва да се махнат за да се отстояват българските интереси.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "ВМОРО":

    1. С. Македония е все още в сръбска орбита.
    2. Сърбия, дори и поставена на колене, няма да изпусне С. Македония от хватката си.
    3. По тези причини, България не може да окаже никакво положително влияние към С. Македония.
    4. Всяко наше действие за вразумяване на С. Македония затяга сръбската примка.
    5. Даването на българско гражданство на скопяни не води до нищо положително.
    6. Всякакви политически преговори/пазарлъци са безполезни.

    Коментиран от #10

  • 9 Дебърско

    2 0 Отговор
    През годините буднито бг население в Македония е мигрирало в България ,САЩ и Канада в Т н С Македония са останали празноглавци и еничари който прокарват сръбската политика Дори от 30г независимост като няма хора с мозък и съзнание ето го ефекта Квази държавата С Македония
  • 10 Нашия съюзник

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Нашият съюзник за отстояване на националните ни интереси в страните от бивша Югославия са албанците от Албания, Косово и Северна Македония. Колкото по-бързо го разберем, толкова по-здраво ще отстояваме Сърбия, Гърция и ще се противопоставяме на преиначаването на историята.

    Коментиран от #11

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Нашия съюзник":

    Република Македония се отдели от Югославия по мирен път защото ни МРАЗЕХА. Всякакви приписвани заслуги на България за мирното обособяване са фантасмагории.
    Сигурен съм, че когато в С. Македония отношението към нас се обърне към подобряване, албанците ще бъдат подтикнати да нанесат удара си.
Новини по държави: