Last news in Fakti

7 Октомври, 2012 09:34 767 0

Част от урана в Иран за медицински цели

  • иран-
  • уран

Иран е преработил една трета от високообогатения си уран в прах за медицински цели, което го прави на практика непригоден за производството на ядрено оръжие. Това съобщи Би Би Си.

"По този начин Техеран иска да покаже, че има добра воля и е готов да възобнови преговорите с международната общност за своята ядрена енергийна програма", заяви експерт на ООН.

Влиятелният ирански депутат Хосейн Нагави отбеляза, че Иран "предприема сериозни и конкретни стъпки за създаване на атмосфера на доверие чрез преработването на своите запаси обогатен уран в уранов прах".

Редица западни специалисти смятат, че така Техеран се опитва да отслаби петролните санкции, които САЩ и ЕС въведоха.

Преработването на значителна част от обогатения до 20% уран е потвърдено и от наблюдателите на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/. "В резултат уранът, преработен в прах U3O8, вече не може да бъде смятан за годен за производството на атомно оръжие", констатират експертите на МААЕ.

От него може да се прави гориво за атомните медицински реактори, които произвеждат изотопи за лечението на ракови болести.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА