22 Август, 2020 08:25 3 705 30

Плашат Борис Джонсън със съд заради отказ да разследва руска намеса в референдума за Брекзит

  • борис джонсън-
  • брекзит-
  • британско правителство

Парламентарната комисия за разузнаване и сигурност с критики към премиера и предшественичката му Тереза Мей

Плашат Борис Джонсън със съд заради отказ да разследва руска намеса в референдума за Брекзит - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Междупартийна група британски депутати заплаши да съди премиера Борис Джонсън, ако той не нареди независимо разследване за руска намеса в последните общи избори и гласуването в референдума за Брекзит през 2016 г.

Депутатите заявиха, че отказът на правителството да разследва намесата на Кремъл е нарушение на Европейската конвенция за човешките права, която определя правото на свободни избори в Протокол 1. Групата отбеляза, че ще призове премиера в съда, ако не вземе необходимите мерки за защита на изборите в бъдеще. Джонсън бе уведомен за това с писмо, на което трябва да отговори до две седмици.

Подписалите писмото заявиха, че досега министрите гледат на този сериозен въпрос напълно безучастно и че не трябва да се позволява на правителството да бяга от отговорност, защото хазната на управляващите консерватори е пълна с руски пари. Правителството твърди, че не разполага с убедителни доказателства за намесата на Москва. Парламентарната комисия за разузнаване и сигурност обаче отбеляза, че Борис Джонсън и предшественичката му Тереза Мей "не са си помръднали пръста" за провеждане на истинско разследване.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ннннннннн

    22 4 Отговор
    И дали му дреме на рошльото рус?

    Коментиран от #23

  • 2 big

    47 5 Отговор
    Путин е виновен и за педофилския скандал със сина на кракицата! Виновен е и за скандала с капитана на Манчестер Юнайтед в Гърция, а е най-виновен за простотията на англичаните! Разследвайте, оставка Джонсон, защо не разследвате?
  • 3 Тодор

    56 5 Отговор
    С таз руска намеса започнаха да се насират !
  • 4 бай Тодор

    55 1 Отговор
    Какво излиза ? Руснаците решават на цял свят проблемите .
  • 5 666666

    30 3 Отговор
    Хахаха смешници изперкали
  • 6 Сандо

    25 1 Отговор
    А ще разследват ли Тръмп,че той ги редеше едни наставления преди Брекзит?
  • 7 ингилизи

    22 2 Отговор
    А намесата на Сорос? Това е общоизвестен факт.
  • 8 Грейс

    25 2 Отговор
    Хайде намерете си друг враг, че станахте за смях всички "демократи". Ами не иска населението ЕС и ако сега се проведе, където и да е референдум за излизане от ЕС ще се учудите от резултатите, Хората не искат малоумни решения за бъдещето им, а и да ги крадат като за световно, което е повсеместна практика, не е български патент.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Нали

    17 5 Отговор

    До коментар #8 от "Грейс":

    Хората искат Евразия, а не ЕС!

    Коментиран от #18

  • 13 мечо

    2 12 Отговор
    да го садят да види тои кон боп ядели
  • 14 Точно

    8 12 Отговор
    Брекзит е изключителен успех за Путин!

    Коментиран от #22

  • 15 да де

    22 2 Отговор
    Ей пустите му руснаци излиза, че те решават кога и слънцето да изгрее.
  • 16 Гост

    13 3 Отговор
    Защо въобще трябва да провеждат разследване англичаните? Казват, че Хайли Лайкли Русия е виновна и всички медии по света започват да ни разправят, че от Кремъл са хакнали и това гласуване. Още една реклама за руските служби.
  • 17 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    11 2 Отговор
    Ей, таз' лоша Русия бе, навсякъде замесена...
  • 18 Грейс

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "Нали":

    Не! Хората искат национални правителства, които не козируват на Евро чиновници, които гледат за себе си и вземат малоумни решения, като истан конвенция, Сета стратегия за детето, колко прави и криви могат да бъдат краставици те, подобряване на генофона от паразити, прокламирано от наша сънародника, но висша чиновничка, да изброявам ли още.
  • 19 ПАТРИОТ

    17 5 Отговор
    Нещо не мога да вдяна.От една страна усилено и целенасочено ни убеждават, че в Русия освен глад мизерия и пияни руски мужици няма друго.От друга страна пък обвиняват същите тези мизерни и пияни руски мужици, че решават кой да е президента на САЩ, да има или няма брекзит, и в още куп прегрешения.Не ми се връзва ама въобще.Звучи ми като дървено желязо.Трябва да съм тотално изтрещял та да повярвам на тези твърдения.

    Коментиран от #20, #24

  • 20 Неразбрал

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "ПАТРИОТ":

    Абе и аз се чувствам много объркан
  • 21 СТАЛИНка георгиева

    9 2 Отговор
    Вече ми омръзна всичко лошо на света да свързват с Русия.

    Коментиран от #25

  • 22 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #14 от "Точно":

    Да , само че връщането на Великобритания в ЕС ще бъде най-големия му резил , след падането на Лукашенко , което ще е първо !! Ама кой ти гледа , той е свикнал да загробва милиарди за измислените си "постижения" , откраднати от наистина потъналите в глад и мизерия мужици !!!
  • 23 СТАЛИН

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ннннннннн":

    Е ми да, товм е дело ра КГБ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 СТАЛИН

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "СТАЛИНка георгиева":

    Не с Русия, а с Кремолский Карлик.
  • 26 Към антиевропейците

    7 5 Отговор
    За антиевропейските "писатели" тук ще кажа, че ако не е Европейският Съюз те сега щяха да си бъркат в носа и да ядат каквото намерят там.
  • 27 Анонимен

    3 2 Отговор
    Не сме против Путина, но сме за ЕС. По време на sssr, не всичко бе зле, лошото е, че много сръбски, турски, китайски фирми преобладаващи в Лондон преди... Не осигуряваха хората от изток , а английските работодатели са точни, като навремето швейцарския часовник. Англичанинът е съвестен, но сърбина не. Яли им попарата и пари не са им давали, навреме и въобще. Живи и здрави, пари се печелят, но здраве не се купува. Лошото е, че днес всички са за последните,.. Плашат Борис, защо ли....
  • 28 Ха ха ха

    7 1 Отговор
    Големи смешници са НЕвеликобританците, голям сеир, голям майтап
  • 29 гост

    3 5 Отговор
    Пак да напомним на всички русконадупени малоумници !! Единствените пари , които любимия ви вожд може да похарчи за малоумните си "имперски" мечти са и без това крайно недостатъчните копейки за заплати и пенсии на бедните обикновени руснаци !! Щото милиардите на приятелчетата му въобще даже не влизат в Русия , а директно заминават в омразните западни банки !! И въпреки това не се свенят да докопат и каквото могат от бюджета , на който разчитат за заплати над 80% от руснаците !! И после що били бедни!! Ами щото при БВП на глава от под 10 000 долара , а тази година под 9 000 че и по-малко , няма как да има заплати повече от 350-400 долара !! А те всъщност са и по-малки , щото от тоя същия бюджет се плащат над 8% официално , а неофициално близо 30 % за армия , операции в Сирия , Украйна , вече и Беларус и всички останали "их там нет " !! А руснаците през това време карат на водка и картофи в комуналните и мечтаят за зелена карта !!

    Коментиран от #30

  • 30 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Та за всички путинолюбци , вие сте най- големите зложелатели на руснаците , а не "русофобите" , докато любимеца си е на власт , те бял ден няма да видят , нито ще помиришат даже !! Единственото , което ви интересува е още по-измислената ви "борба " с омразните ви американци , а не вдявате , че дори джуджето не му пука за това !! Той иска единствено да се задържи на власт и да открадне колкото може за себе си и дружките си , а след него и потоп !! И точно това ще се случи с Русия след това !!
Новини по държави: