Last news in Fakti

17 Октомври, 2012 12:39 3 227 5

Откриха речта, с която Кенеди щял да обяви Трета световна война

  • джон кенеди-
  • робърт кенеди-
  • трета световна война-
  • куба-
  • карибска криза

Чернова за реч на Джон Кенеди, с която той се е готвел да обяви Трета световна война, бе намерена в архива на президентската библиотека в щата Масачузетс, обяви „Дейли мейл“. Това е щяло да се случи през октомври 1962 г. в разгара на Карибската криза и подготовката на мащабна инвазия в Куба. Ръкописът бил сред личните документи на брата на президента Робърт Кенеди – по онова време главен прокурор и негов най-близък довереник.

В продължение на 13 дни светът е бил много близо до ядрен Армагедон, коментира изданието. В проектообръщението на Кенеди към американския народ се казва как той „с натежало сърце“ е принуден да обяви нахлуването в Куба. Експертите днес са убедени, че подобна крачка би била сигнал за ответни действия от страна на СССР и избухване на трета световна война, която би струвала на човечеството стотици милиони жертви.

В речта си Кенеди планирал да обяви пред своите съотечественици военен план, разработен от министъра на отбраната Робърт Макнамара, предвиждащ бомбардиране на т.нар. Остров на свободата с 500 точкови авиоудара, а впоследствие – и дебаркиране на 90 хиляди американки войници, в случай че съветски военноморски съдове пробият блокадата около Куба. Според документа американската страна предвиждала и използване на собствено ядрено оръжие там, което естествено би довело до аналогичен руски отговор.

Както е известно, кризата все пак е била преодоляна, тъй като и президентът Кенеди, и тогавашният съветски лидер Никита Хрушчов са били наясно със сериозността на положението и неизбежните трагични последствия.
Карибската криза започва на 14 октомври 1962 г., когато при полет на разузнавателен самолет на САЩ са забелязани съветски ракети Р-12. При разрешаване на кризата на 28 октомврпи започва техният демонтаж. 

Документите от архива на Робърт Кенеди бяха разсекретени по повод на 50-годишнината от Кубинската криза. В един от тях, датиращ от 1964 г., пък се съдържа план за убийство на лидерите на кубинската революция. За отстраняването на Фидел Кастро обещаната награда била 100 000 долара, за брат му Раул и за Ернесто Че Гевара – по 20 хиляди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Онзи

    0 0 Отговор
    Наскоро по др.скания канал ТВ Европа ни информираха ,че кенеди бил спасил света от трета светвна война.От ТВ Европа май не знаят ,че по време на карибската криза ,военно морския флот на САЩ локализира съветска подвоница и се опитват да я сплашат с учебно торпедо.....Но те разбрали чак след време,че Руснаците та борда на подводницата имали ядрено оръжие...Само хладнокръвието на капитана на Съветската подводница прави така ,че светът да е такъв какъвтое в момента.
  • 2 МИРОТВОРЕЦ

    1 0 Отговор
    подготовката на мащабна инвазия в Куба.........
    „с натежало сърце“ е принуден да обяви нахлуването в Куба......
    Робърт Макнамара, предвиждащ бомбардиране на т.нар. Остров на свободата с 500 точкови авиоудара, а впоследствие – и дебаркиране на 90 хиляди американки войници...............
    За отстраняването на Фидел Кастро обещаната награда била 100 000 долара, за брат му Раул и за Ернесто Че Гевара – по 20 хиляди.

    АМЕРИКАНЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ МИРА И СВОБОДАТА!!!
    ВЯРВА ЛИ ИМ НЯКОЙ? :-)))))))))))))
  • 3 муспи

    0 0 Отговор
    Какво засекретяване и разсекретяване, когато всичко е еврейски спам в историята.
  • 4 кик

    0 0 Отговор
    това е ре4та с която кенеди би сложил край на фирма сащ во век и веков
  • 5 Рудолф Астер

    0 0 Отговор
    Разузнаването на американушките проспива не само руските подводници с ядрено оръжие на борда. През септември 1962г. в Куба са дислоцирани 35 бомбардировача Ил-28, както и 26 атомни бомби по 20 килотона всяка. При евентуалното реализиране на "плана Макнамара" на "великите омиротворители" е щяло да им стане много забавно и радиоактивно.