Last news in Fakti

22 Октомври, 2012 16:16 1 063 1

Плевнелиев покани Шимон Перес за 70-годишнината от спасяването на евреите

  • росен плевнелиев-
  • шимон перес-
  • посещение-
  • израел
Плевнелиев покани Шимон Перес за 70-годишнината от спасяването на евреите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приятелството и споделените ценности са основата, върху която са изградени отношенията и се развива сътрудничеството между България и Израел. Така президентът Росен Плевнелиев се обърна към своя израелски колега Шимон Перес по време на официалната церемония при посрещането му днес в Йерусалим. Президентът Плевнелиев е на държавно посещение в Израел. В българската делегация са още министърът на външните работи Николай Младенов, началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова и председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова.
 
„България може да сподели с всички свои партньори примера на една държава, в която хората печелят своята битка за по-добър живот с добрина, с толерантност, с мъдростта на вековете и с ясното усещане, че ние сами трябва да изработим с много труд своето бъдеще. Днес постигнатото от България се признава и страната ни е член на демократичното семейство на европейските държави”, заяви Плевнелиев.
 
В словото си държавният глава подчерта, че съществува значителен потенциал за задълбочаване на икономическото сътрудничество и увеличаване на израелските инвестиции в България. “Израел има водеща роля в сферата на високотехнологичните производства и това я превръща в желан партньор за страната ни при реализирането на проекти с висока добавена стойност”, посочи той. Президентът изрази очакването си съществуващото доверие и активният политически диалог между двете страни да доведат до реализирането на повече съвместни проекти в сферата на културата, туризма и в индустриите на бъдещето.

Следващата година България и Израел съвместно ще отбележат 70-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война. По думите на президента Плевнелиев, това ще бъде повод да се отдаде почит както на загиналите в Холокоста, така и пред силата на човешкия дух, хуманността и толерантността. “За нас ще бъде чест да бъдете наш гост в София и да споделите с нас отбелязването на предстоящата годишнина”, обърна се Росен Плевнелиев към своя колега Шимон Перес.
 
„България е много скъпа за Израел и ние никога няма да забравим, че там бяха спасени десетки хиляди евреи от ръцете на нацистите. Това е страна на гостоприемство и на честни хора и ние можем да видим тези качества в голямата българска емиграция у нас”, подчерта Шимон Перес пред българския държавен глава.
 
Шимон Перес беше категоричен, че специалните отношения на приятелство и сътрудничество между България и Израел трябва да продължат. Според него, страните от Близкия изток могат да се поучат от изминатия от България и други страни от Балканите път. „След като толкова значителна промяна успя да се случи на Балканите, не трябва да се отчайваме и да приемаме, че прекратяването на насилието в Близкия Изток е невъзможно”, заяви президентът Перес.
Той благодари на българския държавен глава за подкрепата на страната ни след атентата на летище Сарафово в Бургас. „Високо ценя това, което вие, българското правителство и вашите сили за сигурност направихте по този случай”, заяви Шимон Перес.
 
По-късно днес президентът Плевнелиев се срещна с председателя на Кнесета Реувен Ривлин. В първия ден от държавното си посещение в Израел Росен Плевнелиев ще посети и мемориала на жертвите на  Холокоста „Яд Вашем”.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    "Пусни Моя народ!" - Външното министерство е затрупано с молби на роми да се върнат в историческата си родина, но се прави че не е и чуло, а и изсрел използва влиянието си (обаянието си) върху българското правителство за да замаже въпроса.