Last news in Fakti

31 Октомври, 2012 16:38 1 161 0

Искат Шон Пен да лобира за легализиране на коката

  • шон пен-
  • ево моралес-
  • уго чавес-
  • кока
Искат Шон Пен да лобира за легализиране на коката - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Боливия Ево Моралес отправи молба към Шон Пен да лобира пред ООН за легализиране на коката като стимулиращо средство, съобщи АП. Това се случило по време на лична среща между държавния глава и известния холивудски актьор.

Според агенцията Моралес, известен с дружбата си с друг политически ексцентрик от региона – Уго Чавес, изявил и други желания пред звездата от „Осъденият на смърт идва“. Например да убеди чилийските власти да върнат на Боливия излаза на Тихия океан, който страната загубила вследствие на неуспешна война в края на XIX век. И също така да съдейства за екстрадицията от САЩ на бившия президент Гонсало Санчес де Лосада, обвинен за смъртта на десетки демонстранти по време на антиправителствени размирици през 2003 г. Изобщо на Пен е било предложено да стане почетен посланик на южноамериканската държава във връзка с тези проблеми.

Единственият коментар на Пен за пресата бил: „Аз съм посланик на Хаити“, визирайки, че е посланик на добра воля на островната държава, на която помагал за ликвидиране на последиците от разрушителното земетресение през 2010 г. Преди дни Пен отново бе в столицата Ла Пас, за да огледа каква е ситуацията след пораженията от урагана „Санди“.

Моралес е радетел за реабилитацията на коката, която по традиция дъвчат индианците, а те са огромен процент от населението на Боливия. Той нееднократно е заявявал в публичното пространство, включително и пред форум на ООН, че растението е безвредно, а лошата му слава идва от търговците на кокаин, който се получава от листата на коката.

Според Хуан Рамон Кинтана, шеф на администрацията на Моралес, актьорът се съгласил с това, че екс-президента, виновен за смъртта на поне 60 души, трябва да бъде екстрадиран в родината си. Засега обаче не се съобщава дали Пен е приел предложението да стане почетен посланик на Боливия и какво е казал относно идеята за легализиране на коката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА