1 Ноември, 2020 11:07 1 135 5

Днес гражданите на Молдова избират президент

  • молдова-
  • избори-
  • игор додон-
  • мая санду

Двубоят се води между 45-годишния Додон и 48-годишната му основна опонентка Мая Санду

Днес гражданите на Молдова избират президент - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Молдовците започнаха гласуването на ключови президентски избори, следени зорко от Москва, която би предпочела да бъде преизбран досегашният държавен глава с проруска ориентация Игор Додон, пред проевропейските му съперници, предаде Франс прес.

Изборните бюра отвориха в 7.00 ч. и ще затворят в 21.00 ч. Първите резултати се очакват след полунощ. На територията на страната са разкрити 2004 изборни секции. За президентския пост освен действащият президент Додон ще се борят още седем кандидата, включително водачката на проевропейската Партия на действието и солидарността Мая Санду.

Днешният ден е кулминацията на породила разделение предизборна борба между 45-годишния Додон и 48-годишната му основна опонентка Мая Санду, отбелязва ДПА.

Молдова, бивша съветска република в Източна Европа с 3,5 милиона жители, намираща се между Украйна и членуваща в Европейския съюз Румъния, отдавна се разкъсва между стремежа към по-тясна интеграция с ЕС и лоялността към бившия господар Москва.

За да бъдат зачетени днешните избори за валидни, на тях трябва да гласуват най-малко една трета от регистрираните избиратели. За победа на първи тур ще са нужни гласовете на поне половината избиратели. Ако това не стане, на 15 ноември ще се състои втори тур.

Представителите на ЕС в Кишинев призоваха за прозрачни избори и приканиха властите "да избягват практики, които противоречат на международните норми, като купуването на гласове".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бозман

    2 7 Отговор
    Още една държава ще напусне империята на злото и новичока и ще влезне в Европа.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Епси

    3 0 Отговор
    Румънската Македония
  • 4 Сандо

    2 0 Отговор
    Русия следи,аСАЩ действат.Плана за цветна революция е готов,местните са обучени,а американските специалисти отдавна са на място.След няколко часа започва шоуто,познато ни до болка.Впрочем какво стана с недемократизирания Беларус,тирана Лукашенко и бялата патица Тихановская?Преди по пет новини на ден,а сега - тишина?
  • 5 1944

    0 0 Отговор
    дано не изберат руския палячо додон