Last news in Fakti

4 Ноември, 2020 13:30 2 707 1

Свързаха първи блок на Беларуската АЕЦ с енергийната система

  • беларуска аец-
  • аец-
  • система-
  • беларус-
  • атомна енергетика

Енергоблокът има две защитни обвивки

Свързаха първи блок на Беларуската АЕЦ с енергийната система - 1
Снимка: Shutterstock

Енергоблок №1 на Беларуската АЕЦ с реактор ВВЕР-1200 от поколение 3+ бе синхронизиран с единната мрежа на страната на 3 ноември и произведе първите киловатчаса електроенергия.

„Постъпването на първите „атомни“ киловатчаса електроенергия в единната енергийна система на Беларус е историческо събитие, даващо началото на атомната ера за страната. Това стана възможно благодарение на дългата и продуктивна работа на голям екип от беларуски и руски специалисти. Несъмнено преди енергоблокът да бъде пуснат в промишлена експлоатация, има още много работа. Днес обаче вече можем да говорим за успеха на проекта за Беларуската АЕЦ - първата АЕЦ от поколение 3+, построена с руски технологии извън Русия”, заяви Алексей Лихачов, генерален директор на „Росатом”. Руската държавна корпорация е главен проектант и изпълнител на проекта.

Иновативният енергоблок от поколение 3+ с реактор ВВЕР-1200 има редица предимства благодарение на техническите решения, които осигуряват безопасната работа на енергоблока и изключват изпускането на радиоактивни вещества в околната среда. Енергоблокът има две защитни обвивки – вътрешната осигурява херметичността на обема, където се намира реакторът, а външната е в състояние да издържа на природни и техногенни влияния, включително торнадо, урагани, земетресения и други. Пасивните системи за безопасност на енергоблока могат да работят дори при пълно прекъсване на електрозахранването и без участието на активни системи и намесата на оператор. Мощността на реактора е увеличена с 20%, количеството на обслужващия персонал е намален, а проектният експлоатационен срок на основното оборудване е удвоен от 30 на 60 години, с възможност за удължаване с още 20 г.

„Проектът АЕЦ -2006, въз основа на който е изградена Беларуската АЕЦ, е един от най-перспективните и търсени на международния атомен пазар. Днес основни поръчители на АЕЦ с реактори ВВЕР-1200 от поколение 3+ по руски дизайн са Унгария, Финландия, Турция, Бангладеш и Китай. И това потвърждава надеждността и ефективността на руските ядрени технологии“, заяви Андрей Петров, генерален директор на Концерн „Росенергоатом”. Машиностроителното подразделение на „Росатом“ - „Атоменергомаш“, е комплексен доставчик на ключовото оборудване за Беларуската АЕЦ, която се намира край град Островец. Горивните касети се произвеждат от ТВЕЛ в завода за химически концентрати в Новосибирск. Очаква се първи енергоблок на Беларуската АЕЦ да бъде въведен в промишлена експлоатация в началото на 2021 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: