Last news in Fakti

12 Октомври, 2020 14:53 1 803 0

Започна финалният етап от физическото пускане на Беларуската АЕЦ

  • беларуска аец-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • финален етап-
  • пускане-
  • беларус

Експертите ще направят над 50 изследвания на неутронно-физическите характеристики на първоначално зареденото ядрено гориво

Започна финалният етап от физическото пускане на Беларуската АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Реакторът на първи енергоблок на Беларуската АЕЦ бе изведен на минимално контролируемо ниво на мощност. Това означава, че в активната зона на реактора е започнала самоподдържаща се управляема ядрена реакция.

Въвеждането на реактора на минимално контролируемо ниво (по-малко от 1% от номиналната мощност) е началото на финалните тестове от физическото пускане на енергоблока. През този етап специалистите могат безопасно да направят редица измервания и да проверят физическите характеристики на активната зона на реактора за съответствие с изискванията на проекта.

Експертите ще направят над 50 изследвания на неутронно-физическите характеристики на първоначално зареденото ядрено гориво. Ще бъде потвърдена и надеждността на защитите, блокировките и всички системи за безопасност на реакторната инсталация. Резултатите от тестовете ще бъдат анализирани от департамента за ядрена и радиационна безопасност на Беларус – „Госатомнадзор“, за получаване на разрешение за енергийното пускане на енергоблока с поетапно набиране на мощност.

Беларуската АЕЦ с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 мегавата се изгражда в град Островец, а генерален проектант и изпълнител е инженерното подразделение на „Росатом“ – групата АСЕ. За първата АЕЦ в Беларус е избран руския проект от поколение 3+, който напълно съответства на всички норми и препоръки за безопасност на Международната агенция за атомна енергия. Енергоблок №1 на Беларуската АЕЦ е първият от най-новото поколение 3+, построен по руски технологии в чужбина. В момента три енергоблока от подобен тип работят успешно в Русия – два в Нововоронежката АЕЦ и един в Ленинградската АЕЦ. Тази технология са избрали и страни като Унгария, Финландия и Бангладеш.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: