Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 13:20 2 311 8

Израел достави на Пентагона първия MMR радар от ПВО системата “Железен купол”

  • mmr радар-
  • пентагон-
  • пентагона-
  • сащ

MMR радарите са разработка на дъщерната компания на държавната Israel Aerospace Industries (IAI) – ELTA Systems

Израел достави на Пентагона първия MMR радар от ПВО системата “Железен купол”  - 1

Израел достави на американската армия първия от двата договорени многофункционални радара (MMR), произвеждани от подразделението на държавната Israel Aerospace Industries (IAI) – ELTA Systems. За доставката отговаря Израелската организация за противоракетна отбрана (IMDO), която е част от Министерството на отбраната.

През август 2019 г. САЩ и Израел подписаха договор за закупуването на две батареи от системата за противовъздушна отбрана “Железен купол”, която е притежание на другата голяма държавна израелска отбранителна корпорация – RAFAEL Advanced Defense Systems. MMR радарите на IAI ELTA Systems са част от тези батареи. Първата батарея вече беше произведена за рекордно кратко време и доставена на американската армия официално на 30 септември тази година. Втората предстои в близко бъдеще.

MMR радарите, които са част от споразумението между Израел и САЩ, ще бъдат използвани от американските войски за защита срещу балистични и въздушни заплахи.

Съвременният начин за водене на бойни действия и въздушните заплахи се променят значително през последните десетилетия, в резултат на което отбранителните способности се превръщат в предизвикателство с висок приоритет. В тази връзка в съвременните условия се променя и предназначението на радарите – те вече не се фокусират само върху определени, специфични мисии, а за множество операции, реализирани едновременно. Модерният MMR радар на ELTA Systems е създаден, за да отговори точно на тези предизвикателства.

Изпитаният в реални бойни действия MMR радар осигурява възможности за въздушно наблюдение и отбрана с модерна 3D активна фазирана антенна решетка (AESA). Той установява местоположението на оръжията на противника, изчислява в реално време точката на вероятното попадение и началната точка на атаката, като в същото време се задейства системата “свой-чужд”. За целите на бързото маневриране MMR може да се транспортира само с едно превозно средство.

MMR е на въоръжение в страни по целия свят. Семейството на MMR се разширява и усъвършенства през годините, за да предложи възможности за въздушно наблюдение, въздушна отбрана, установяване на местоположението на вражеските артилерийски оръжия и разпознаване на приятелски огън.

IAI вече обяви, че ще участва в конкурса за придобиване на нови наземни радари за българските военновъздушни сили (ВВС) с ново поколение многосензорен, многофункционален радар MS-MMR, произвеждан от дъщерното ѝ подразделение ELTA Systems. Новите 3D радари трябва да бъдат въведени в експлоатация с приемането на въоръжение на първите осем изтребителя F-16 Block 70, които България вече закупи от американската Lockheed Martin.

Йоав Тургеман, вицепрезидент на IAI и главен изпълнителен директор на ELTA, коментира: “MMR радарът е на въоръжение в Израел и в редица други държави. Горди сме, че доставяме най-модерните си системи на нашия съюзник в лицето на армията на САЩ. MMR отговаря на широк спектър от потребности, като локализира и проследява ракети и артилерийски снаряди, и осигурява детайлно наблюдение на въздушното пространство. Радарът ще подсили военната мощ на нашите съюзници. Търсенето на мобилни, изпитани в бойни действия MMR системи, нараства”.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 минчо

    7 2 Отговор
    ЕЕЕ ТИЯ ДЪРЖАВИ ИМАТ НАРОД ДА ПАЗЯТ .НА БЪЛГАРИЯ ОРЪЖИЕ НЕ И ТРЯБВА БЪЛГАРИТЕ СА В ГЕРМАНИЯ.ТУС ВЕЧЕ НЕ ОСТАНА НИКОЙ.
  • 3 AKHIRAJ SINGH

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Год дем ит":

    абе ся тея ги остай ама скоро ние Индийците ще превземем Близкия Изток и ще натирим вас Арабите в Африка откъдето сте се пръкнали наясно ли си Хабиби?

    Коментиран от #5

  • 4 Шалом

    5 2 Отговор
    Те цял COVID доставиха на света та един купол няма да доставят.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 AKHIRAJ SINGH

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахах":

    Пакистанците са Ислямизирани Индийци бе пенчолине.... демек същата раса каквато сме и ние и закво да ги оправяме след като рано или късно ще се върнат към Хиндуисткото,Будисткото и Сикхското си потекло както е било поначало....... ти да се сравняваш с Пакистанците е все едно да сравняваш петел и орел хах Арабите е доказано че сте най-калпавата раса и мястото ви е в Африка откъдето идват всички семити(като тебе)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 RAMPEGE

    8 5 Отговор
    Едно е да виждаш и чуваш друго е да го хванеш. Кинжалите и сарматите летя с по 9000 км. успех в прихващането след като удари ще отчете на радара, че е минало прди 5 минути!