ФАКТИ.БГ

ЕП предупреждава за атаки срещу критичните гласове и плурализма

Евродепутатите виждат „задълбочаващ се модел на сплашване с цел заглушаване на гласовете на журналистите“

Публикувана: 25 Ноември, 2020 20:37
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1349
ЕП предупреждава за атаки срещу критичните гласове и плурализма
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Европейският парламент е дълбоко загрижен за състоянието на свободата на медиите в ЕС и осъжда насилието, тормоза и натиска, на които са подложени журналистите.

В резолюция, приета с 553 гласа „за“, 54 гласа „против“ и 89 „въздържал се“, Парламентът посочва „опитите на някои правителства на държави членки да заглушат критичните и независимите медии и да подкопаят медийната свобода и плурализъм“. Евродепутатите са особено обезпокоени от състоянието на обществените медии в някои страни от ЕС, където те са се превърнали в „пример за проправителствена пропаганда“.

Те подчертават, че свободата на медиите, плурализмът, независимостта и безопасността на журналистите са основни елементи на правото на свобода на изразяване и на информация и са от съществено значение за демократичното функциониране на ЕС. Резолюцията предупреждава, че „свободата на медиите се влошава през последните години“, а кризата с COVID-19 изостря проблема.

По-добра защита на журналистите, особено жените

Евродепутатите виждат „задълбочаващ се модел на сплашване с цел заглушаване на гласовете на журналистите“, като посочват, че убийствата на Дафне Каруана Галиция и на Ян Куцяк и годеницата му са пример за рисковете, пред които са изправени разследващите журналисти. Те призовават публичните фигури да се въздържат от дискредитиране на журналисти и изтъкват правното задължение за разследвания на всички нападения, както и че жените журналисти са особено уязвими и трябва да получат допълнителна защита.

Прекомерната концентрация на собствеността върху медиите застрашава плурализма

Резолюцията отбелязва, че когато собствеността върху медиите е концентрирана в ръцете на твърде малко хора, плурализмът е изложен на риск, което възпрепятства борбата с разпространението на дезинформация. Членовете на ЕП настояват държавите от ЕС да предприемат действия, за да се избегне прекалената концентрация и да се гарантира прозрачност. Те критикуват намесата на правителствата в публичната реклама и заявяват категорично, че фондовете на ЕС не трябва да се изразходват за контролирани от държавата медии и за медии, които разпространяват политическа пропаганда.

Парламентът също призовава Европейската комисия да включи в годишния си доклад относно принципите на правовата държава в отделните държави членки оценка на прозрачността на собствеността върху медиите, както и на равнището на намеса в сектора от страна на правителствата и на частни лица.. Евродепутатите настояват, че опитите да се навреди на свободата и плурализма на медиите следва да се разглеждат като сериозна и системна злоупотреба с власт и като опит за подронване на основните ценности на ЕС.

Онлайн изказвания, подбуждащи към омраза и дезинформация

Евродепутатите искат по-стабилна правна рамка за предотвратяване и противодействие на увеличаването на онлайн изказванията, подбуждащи към омраза, и призовават за повече сътрудничество между онлайн платформите и правоприлагащите органи. Те подчертават необходимото, но „все още недостатъчно въздействие“ на доброволните мерки на платформите за справяне с дезинформацията, незаконното съдържание и чуждестранната намеса. Отбелязва се, обаче, че онлайн платформите „не бива да се превръщат в частни органи за цензура“ и че премахването на незаконно съдържание трябва винаги да бъде обект на мерки за сигурност.

И накрая, приетият текст подчертава загрижеността относно чуждестранното вмешателство в демократичния процес, имащо за цел да поляризира и да обезсили идеологическия плурализъм, и предупреждава за потенциално вредните последици от манипулирането на информация, свързана с пандемията от COVID-19.

Цитат

Докладчикът Магдалена Адамович (ЕНП, Полша) заяви: „Днес сме свидетели на оттегляне на демокрацията и завземане на власт с лъжи. Не съществува свобода без независимост на медиите, нито демокрация без медиен плурализъм. Медиите следва да служат на истината, а не на лъжите. Те следва да служат на гласоподавателите, а не на тези, които са на власт, и следва да бъдат използвани за контрол върху властта. Медиите трябва да защитават демокрацията, но те могат също да я убият. Ето защо медиите трябва да бъдат независими“.

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 4 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Обикновен овчар
1 Отговор
Журналистите са измамници командвани от политици с малки изключения!

Оценка:
-2 +15

Жоро
2 Отговор
Сашо Диков е най безстрашен и неподкупен защото не е много умен

Коментиран от #4


Оценка:
-3 +10

Бени Гант
3 Отговор
Снощи беше много свободно тук да се коментира...и таа сутрин.....в свободната червена медия !

Оценка:
-4 +5

Куни Лингу
4 Отговор

До коментар #2 от "Жоро":


Но има харизъм Сашко

Оценка:
-0 +3

Куни Лингу
5 Отговор
Харизмо ....

Оценка:
-0 +2

минчо
6 Отговор
СТИГА ГЛУПОСТИ....КАТО СИ ИЗКАЗВАХА ЕВРО ДЕПУТАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ ГОВОРЕХА ПРОТИВ ПРАВИТЕЛСТВОТО....СПРЯХА МИКРОФОНИТЕ...И СЕГА ТИЯ ЩЕ ГОВОРЯТ ЗА ГЛАСНОСТ ....СРАМ ЗА ЕС!!!

Оценка:
-2 +13

🐷 Боко ТИКВАТА
7 Отговор
При нас медиите са свободни.Ако не вярвате, питайте МЕН, и свинските медии. :-)

Оценка:
-1 +7

Гого
8 Отговор
Интересно, кои ли са държавите с влошена медийна среда? Ами защо не ги посочат с пръст поименно. Не само България е сред тях. И в Полша. И в Унгария не е по розово положението. И в България убиха Милен Цветков, но нещо това го пропускат, защото начина по който загина повдига много въпроси от рода КОЙ? Та като гласуват резолюцията няма ли да има и шамари за диктаторите в тези страни? Или само ще размахват една резолюция без стойност по подобие на пакта за мир, размахван от Чембърлейн в навечерието на ВСВ. Ами то се видя колко струват тези хартийки. Ама това е ЕП. Хартиена администрация.

Оценка:
-1 +5

Честни честници
9 Отговор
Мутрите и олигарсите ясно показаха, как се завземат медиите отвътре.
За пример да вземем прасешките медии,вътре може и да има честни журналисти, но политиката им е клеветническа и ущърб народа. Ярък пример са форумите им... Писах, че лъжат, че са инструмент на мафията и олигарсите.... и ме баннаха "Во век и веков" .. пук ми... вече не им чета пасквилите.

Но ако иска Европейския съюз наистина честни и обществени медии каквито трябва да бъда, просто трябва да задължи всички такива, да пазят коментарите под статийте си за 5 години.... Модераторите да могат само да ги скриват, които сметнат за сексуални или уробващи достойнството.
Така винаги юе могат да проверят за настроенията и СВОБОДАТА НА СЛОВОТО в мутренски държави завладени от мафията като България. Така и народа юе знае, че словото му не се трие безпричинно или ценленасочено за скриване на неудобни истини!

Оценка:
-1 +3

Честни честници
10 Отговор
Мутритe и oлигaрcитe яcнo пoкaзaхa, кaк ce зaвзeмaт мeдиитe oтвътрe.
Зa примeр дa взeмeм прaceшкитe мeдии,вътрe мoжe и дa имa чecтни журнaлиcти, нo пoлитикaтa им e клeвeтничecкa и в ущърб на нaрoдa. Ярък примeр ca фoрумитe им... Пиcaх, чe лъжaт, чe ca инcтрумeнт нa мaфиятa и oлигaрcитe.... и мe бaннaхa "Вo вeк и вeкoв" .. пука ми... вeчe нe им чeтa пacквилитe.

Нo, aкo иcкa Eврoпeйcкия cъюз, нaиcтинa чecтни и oбщecтвeни мeдии ,кaквитo трябвa дa бъдaт, прocтo трябвa дa зaдължи вcички тaкивa, дa пaзят кoмeнтaритe пoд cтaтийтe cи зa 5 гoдини.... Мoдeрaтoритe дa мoгaт caмo дa ги cкривaт, кoитo cмeтнaт зa ceкcуaлни или урoнвaщи дocтoйнcтвoтo.
Тaкa винaги щe мoгaт дa прoвeрят зa нacтрoeниятa и CВOБOДAТA НA CЛOВOТO в мутрeнcки държaви зaвлaдeни oт мaфиятa кaтo Бългaрия. Тaкa и нaрoдa щe знae, чe cлoвoтo му нe ce триe бeзпричиннo или цeнлeнacoчeнo зa cкривaнe нa нeудoбни иcтини!

Оценка:
-1 +2

ТУК Е ПЪЛНА . СВОБОДА на МНЕНИЯТА
11 Отговор
НО,.. ДА СМЕ НАЯСНО:
НИКАКВИ НЕГАТИВНИ КОМЕНТАРИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА.... ФАТМАКА, ЧЕРВЕНАТА ПОЗИТАНО-САРАЙСКА КРАДЛИВА ОЛИГАРХИЯ, ЧЕРЕПИ,МУСТАЦИ И ФАТМАЦИ, НИКАКВИ ..ИМПЕКСИ, РЕЗАЦИ, СОРО'СПИИ, ДЖЕН'ДЪР'ЛЯЦИ,КАЛТАЦИ И ХОМОСОЦИАЛИСТИ!
НИКАКВИ ОБИДИ КЪМ НАЦИОНАЛНИТЕ ИЗМЕННИЦИ-БЪЛГАРОМРАЗЦИ ОТ БКП.
ИНАЧЕ.....ТРИЕНЬЕ И...БАН
.... А МОДЕРАТОРЧЕТО е БАН

Коментиран от #14


Оценка:
-5 +2

no name no face no number
12 Отговор
Капитализмът е вирус

Коментиран от #13


Оценка:
-1 +4

ДАААААА....
13 Отговор

До коментар #12 от "no name no face no number":


А КОМУНИЗМА Е ПРОКАЗА, ЧУМА...СМЪРТ!
ФАКТ

Оценка:
-6 +1

no name no face no number
14 Отговор

До коментар #11 от "ТУК Е ПЪЛНА . СВОБОДА на МНЕНИЯТА":


БСП няма нищо общо с БКП това е същото като все едно Горбачов да има нещо общо със социализма това са предатели. И все пак социализма е крачка напред много по успешен от ужасният капитализъм, но света има нужда от нещо съвсем ново и справедливо без банки и пари. Товаже възможно в миналото е било възможно и утре ще бъде възможно.Всичко зависи от хората и идеите, които ги обединяват

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +4

Хихихихии.. хихихихии
15 Отговор

До коментар #14 от "no name no face no number":


Т'ъп ли си? Хихихихии.....
Нищо общо, казваш,..със Интернационала,със старите Ком-Фамилии,Петолъчката,50 (!?!?!?) КОНГРЕС и 125г. "История" на 30г.Партия?!!!? Със..БезРодието,16 РЕПУБЛИКА НА СССР, ГРУ,КГБ и так..далеч?
С Фатмака на генералът от КГБ- РЕЛЕТНИКОВ?!?
Хихихихии.. Хихихихии....

Оценка:
-3 +3

894763984
16 Отговор
Я медии "независими" ,а собствеността частна ,а как точно се финансират,издържат,щото чак такива продажби няма.Никой не говори и антиправителствените бабакянки на чужда издръжка,фалшивите медии и техните собственици и как се упражнява натиск от недоволни чрез медии от подсъдими олигарси.Не говорят и за другата страна,че медиите трябва да бъдат честни,не само независими.Тази резолюция е пак идея на другарката Милиончева,да се поддържа слободията,и на практика са общи приказки,без конкретика ,защото независимостта изисква обективност и коректност.

Оценка:
-1 +2

VVV
17 Отговор
Ми то в България отдавна е така . Никой не пита какъв е смисъла да плащаме рекет на Брюксел ,като за обикновените хора е само тлъстата сметка скъпия ток и големите данъци .Никой не слага на везните членството ни при глобалистите от ЕС

Оценка:
-0 +4

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Георги Атанасов
Спортният журналист коментира преминаването на футболиста Димитър Бербатов в индийския отбор Керала Бластърс
Поканиха Бербатов да прави футболен Боливуд"

Още бисери