Last news in Fakti

25 Ноември, 2020 20:37 1 730 17

ЕП предупреждава за атаки срещу критичните гласове и плурализма

  • медии-
  • ес-
  • еп-
  • критични гласове-
  • журналистика-
  • плурализъм-
  • резолюция

Евродепутатите виждат „задълбочаващ се модел на сплашване с цел заглушаване на гласовете на журналистите“

ЕП предупреждава за атаки срещу критичните гласове и плурализма - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският парламент е дълбоко загрижен за състоянието на свободата на медиите в ЕС и осъжда насилието, тормоза и натиска, на които са подложени журналистите.

В резолюция, приета с 553 гласа „за“, 54 гласа „против“ и 89 „въздържал се“, Парламентът посочва „опитите на някои правителства на държави членки да заглушат критичните и независимите медии и да подкопаят медийната свобода и плурализъм“. Евродепутатите са особено обезпокоени от състоянието на обществените медии в някои страни от ЕС, където те са се превърнали в „пример за проправителствена пропаганда“.

Те подчертават, че свободата на медиите, плурализмът, независимостта и безопасността на журналистите са основни елементи на правото на свобода на изразяване и на информация и са от съществено значение за демократичното функциониране на ЕС. Резолюцията предупреждава, че „свободата на медиите се влошава през последните години“, а кризата с COVID-19 изостря проблема.

По-добра защита на журналистите, особено жените

Евродепутатите виждат „задълбочаващ се модел на сплашване с цел заглушаване на гласовете на журналистите“, като посочват, че убийствата на Дафне Каруана Галиция и на Ян Куцяк и годеницата му са пример за рисковете, пред които са изправени разследващите журналисти. Те призовават публичните фигури да се въздържат от дискредитиране на журналисти и изтъкват правното задължение за разследвания на всички нападения, както и че жените журналисти са особено уязвими и трябва да получат допълнителна защита.

Прекомерната концентрация на собствеността върху медиите застрашава плурализма

Резолюцията отбелязва, че когато собствеността върху медиите е концентрирана в ръцете на твърде малко хора, плурализмът е изложен на риск, което възпрепятства борбата с разпространението на дезинформация. Членовете на ЕП настояват държавите от ЕС да предприемат действия, за да се избегне прекалената концентрация и да се гарантира прозрачност. Те критикуват намесата на правителствата в публичната реклама и заявяват категорично, че фондовете на ЕС не трябва да се изразходват за контролирани от държавата медии и за медии, които разпространяват политическа пропаганда.

Парламентът също призовава Европейската комисия да включи в годишния си доклад относно принципите на правовата държава в отделните държави членки оценка на прозрачността на собствеността върху медиите, както и на равнището на намеса в сектора от страна на правителствата и на частни лица.. Евродепутатите настояват, че опитите да се навреди на свободата и плурализма на медиите следва да се разглеждат като сериозна и системна злоупотреба с власт и като опит за подронване на основните ценности на ЕС.

Онлайн изказвания, подбуждащи към омраза и дезинформация

Евродепутатите искат по-стабилна правна рамка за предотвратяване и противодействие на увеличаването на онлайн изказванията, подбуждащи към омраза, и призовават за повече сътрудничество между онлайн платформите и правоприлагащите органи. Те подчертават необходимото, но „все още недостатъчно въздействие“ на доброволните мерки на платформите за справяне с дезинформацията, незаконното съдържание и чуждестранната намеса. Отбелязва се, обаче, че онлайн платформите „не бива да се превръщат в частни органи за цензура“ и че премахването на незаконно съдържание трябва винаги да бъде обект на мерки за сигурност.

И накрая, приетият текст подчертава загрижеността относно чуждестранното вмешателство в демократичния процес, имащо за цел да поляризира и да обезсили идеологическия плурализъм, и предупреждава за потенциално вредните последици от манипулирането на информация, свързана с пандемията от COVID-19.

Цитат

Докладчикът Магдалена Адамович (ЕНП, Полша) заяви: „Днес сме свидетели на оттегляне на демокрацията и завземане на власт с лъжи. Не съществува свобода без независимост на медиите, нито демокрация без медиен плурализъм. Медиите следва да служат на истината, а не на лъжите. Те следва да служат на гласоподавателите, а не на тези, които са на власт, и следва да бъдат използвани за контрол върху властта. Медиите трябва да защитават демокрацията, но те могат също да я убият. Ето защо медиите трябва да бъдат независими“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обикновен овчар

    15 2 Отговор
    Журналистите са измамници командвани от политици с малки изключения!
  • 2 Жоро

    10 3 Отговор
    Сашо Диков е най безстрашен и неподкупен защото не е много умен

    Коментиран от #4

  • 3 Бени Гант

    5 4 Отговор
    Снощи беше много свободно тук да се коментира...и таа сутрин.....в свободната червена медия !
  • 4 Куни Лингу

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    Но има харизъм Сашко
  • 5 Куни Лингу

    2 0 Отговор
    Харизмо ....
  • 6 минчо

    13 2 Отговор
    СТИГА ГЛУПОСТИ....КАТО СИ ИЗКАЗВАХА ЕВРО ДЕПУТАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ ГОВОРЕХА ПРОТИВ ПРАВИТЕЛСТВОТО....СПРЯХА МИКРОФОНИТЕ...И СЕГА ТИЯ ЩЕ ГОВОРЯТ ЗА ГЛАСНОСТ ....СРАМ ЗА ЕС!!!
  • 7 🐷 Боко ТИКВАТА

    7 1 Отговор
    При нас медиите са свободни.Ако не вярвате, питайте МЕН, и свинските медии. :-)
  • 8 Гого

    5 1 Отговор
    Интересно, кои ли са държавите с влошена медийна среда? Ами защо не ги посочат с пръст поименно. Не само България е сред тях. И в Полша. И в Унгария не е по розово положението. И в България убиха Милен Цветков, но нещо това го пропускат, защото начина по който загина повдига много въпроси от рода КОЙ? Та като гласуват резолюцията няма ли да има и шамари за диктаторите в тези страни? Или само ще размахват една резолюция без стойност по подобие на пакта за мир, размахван от Чембърлейн в навечерието на ВСВ. Ами то се видя колко струват тези хартийки. Ама това е ЕП. Хартиена администрация.
  • 9 Честни честници

    3 1 Отговор
    Мутрите и олигарсите ясно показаха, как се завземат медиите отвътре.
    За пример да вземем прасешките медии,вътре може и да има честни журналисти, но политиката им е клеветническа и ущърб народа. Ярък пример са форумите им... Писах, че лъжат, че са инструмент на мафията и олигарсите.... и ме баннаха "Во век и веков" .. пук ми... вече не им чета пасквилите.

    Но ако иска Европейския съюз наистина честни и обществени медии каквито трябва да бъда, просто трябва да задължи всички такива, да пазят коментарите под статийте си за 5 години.... Модераторите да могат само да ги скриват, които сметнат за сексуални или уробващи достойнството.
    Така винаги юе могат да проверят за настроенията и СВОБОДАТА НА СЛОВОТО в мутренски държави завладени от мафията като България. Така и народа юе знае, че словото му не се трие безпричинно или ценленасочено за скриване на неудобни истини!
  • 10 Честни честници

    2 1 Отговор
    Мутритe и oлигaрcитe яcнo пoкaзaхa, кaк ce зaвзeмaт мeдиитe oтвътрe.
    Зa примeр дa взeмeм прaceшкитe мeдии,вътрe мoжe и дa имa чecтни журнaлиcти, нo пoлитикaтa им e клeвeтничecкa и в ущърб на нaрoдa. Ярък примeр ca фoрумитe им... Пиcaх, чe лъжaт, чe ca инcтрумeнт нa мaфиятa и oлигaрcитe.... и мe бaннaхa "Вo вeк и вeкoв" .. пука ми... вeчe нe им чeтa пacквилитe.

    Нo, aкo иcкa Eврoпeйcкия cъюз, нaиcтинa чecтни и oбщecтвeни мeдии ,кaквитo трябвa дa бъдaт, прocтo трябвa дa зaдължи вcички тaкивa, дa пaзят кoмeнтaритe пoд cтaтийтe cи зa 5 гoдини.... Мoдeрaтoритe дa мoгaт caмo дa ги cкривaт, кoитo cмeтнaт зa ceкcуaлни или урoнвaщи дocтoйнcтвoтo.
    Тaкa винaги щe мoгaт дa прoвeрят зa нacтрoeниятa и CВOБOДAТA НA CЛOВOТO в мутрeнcки държaви зaвлaдeни oт мaфиятa кaтo Бългaрия. Тaкa и нaрoдa щe знae, чe cлoвoтo му нe ce триe бeзпричиннo или цeнлeнacoчeнo зa cкривaнe нa нeудoбни иcтини!
  • 11 ТУК Е ПЪЛНА . СВОБОДА на МНЕНИЯТА

    2 5 Отговор
    НО,.. ДА СМЕ НАЯСНО:
    НИКАКВИ НЕГАТИВНИ КОМЕНТАРИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА.... ФАТМАКА, ЧЕРВЕНАТА ПОЗИТАНО-САРАЙСКА КРАДЛИВА ОЛИГАРХИЯ, ЧЕРЕПИ,МУСТАЦИ И ФАТМАЦИ, НИКАКВИ ..ИМПЕКСИ, РЕЗАЦИ, СОРО'СПИИ, ДЖЕН'ДЪР'ЛЯЦИ,КАЛТАЦИ И ХОМОСОЦИАЛИСТИ!
    НИКАКВИ ОБИДИ КЪМ НАЦИОНАЛНИТЕ ИЗМЕННИЦИ-БЪЛГАРОМРАЗЦИ ОТ БКП.
    ИНАЧЕ.....ТРИЕНЬЕ И...БАН
    .... А МОДЕРАТОРЧЕТО е БАН

    Коментиран от #14

  • 12 no name no face no number

    4 1 Отговор
    Капитализмът е вирус

    Коментиран от #13

  • 13 ДАААААА....

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "no name no face no number":

    А КОМУНИЗМА Е ПРОКАЗА, ЧУМА...СМЪРТ!
    ФАКТ
  • 14 no name no face no number

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "ТУК Е ПЪЛНА . СВОБОДА на МНЕНИЯТА":

    БСП няма нищо общо с БКП това е същото като все едно Горбачов да има нещо общо със социализма това са предатели. И все пак социализма е крачка напред много по успешен от ужасният капитализъм, но света има нужда от нещо съвсем ново и справедливо без банки и пари. Товаже възможно в миналото е било възможно и утре ще бъде възможно.Всичко зависи от хората и идеите, които ги обединяват

    Коментиран от #15

  • 15 Хихихихии.. хихихихии

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "no name no face no number":

    Т'ъп ли си? Хихихихии.....
    Нищо общо, казваш,..със Интернационала,със старите Ком-Фамилии,Петолъчката,50 (!?!?!?) КОНГРЕС и 125г. "История" на 30г.Партия?!!!? Със..БезРодието,16 РЕПУБЛИКА НА СССР, ГРУ,КГБ и так..далеч?
    С Фатмака на генералът от КГБ- РЕЛЕТНИКОВ?!?
    Хихихихии.. Хихихихии....
  • 16 894763984

    2 1 Отговор
    Я медии "независими" ,а собствеността частна ,а как точно се финансират,издържат,щото чак такива продажби няма.Никой не говори и антиправителствените бабакянки на чужда издръжка,фалшивите медии и техните собственици и как се упражнява натиск от недоволни чрез медии от подсъдими олигарси.Не говорят и за другата страна,че медиите трябва да бъдат честни,не само независими.Тази резолюция е пак идея на другарката Милиончева,да се поддържа слободията,и на практика са общи приказки,без конкретика ,защото независимостта изисква обективност и коректност.
  • 17 VVV

    4 0 Отговор
    Ми то в България отдавна е така . Никой не пита какъв е смисъла да плащаме рекет на Брюксел ,като за обикновените хора е само тлъстата сметка скъпия ток и големите данъци .Никой не слага на везните членството ни при глобалистите от ЕС