28 Ноември, 2020 20:11 2 264 6

Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали (СНИМКИ)

  • папа-
  • папа франциск-
  • кардинали-
  • африка

Сред тях е и първият афроамериканец

Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск ръкоположи днес 13 нови кардинали, включително първи афроамериканец на високия сан, предаде Асошиейтед прес.

Церемонията бе силно белязана от пандемията от коронавирус - двама от кардиналите си останаха у дома, останалите се отказаха от обичайните за подобен случай празненства, а базиликата "Свети Петър" бе на практика празна, припомня БТА.

Присъстващите кардинали носеха маски по време на службата и бяха настанени в отделни столове, поставени на разстояние един от друг. Папата както обикновено беше без маска, но като цяло поддържаше дистанция от останалите присъстващи.

Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Церемонията, наречена консистория, е седмата в понтификата на Франциск и отново отрази усилията на папата аржентинец да назначава кардинали от места, където такива досега не е имало, или духовници, на чиято служба иска да отдаде почит. За първи път например свои кардинали имат Бруней и Руанда.

Девет от новоназначените кардинали са на възраст под 80 години и могат да участват в конклав за избор на нов папа.

Досегашният архиепископ на Вашингтон, окръг Колумбия, Уилтън Грегъри стана първият кардинал афроамериканец. Преди церемонията той каза пред АП, че назначението му е признание за чернокожите католици в САЩ, за наследството на вяра и преданост, което те представляват.

Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Друго назначение, символично за стремежа към социална справедливост, е това на пенсионирания архиепископ на Чиапас, Мексико, Фелипе Арисменди Ескивел, който защитава правата на коренното население на Мексико и застана начело на усилията Библията и литургийните текстове да бъдат преведени на местните езици.

Папа Франциск посети Чиапас през 2016 г. и отдавна се бори за правата на коренното население.
Новите кардинали и останалите лица, пристигнали в Рим за церемонията, трябваше да останат под карантина 10 дни според изискванията на Ватикана в папския хотел, където ястията им се носеха по стаите. Контактът им с външния свят се извършваше чрез платформата "Зуум", а новите червени роби бяха доставени лично от прочутите шивачи на Рим.

Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Обикновено консисториите са придружени от множество празненства, като многобройните присъстващи с дни участват в приеми, литургии и вечери, посветени на новите кардинали и техните приятели.

Вместо обичайните хиляди гости обаче тази година в "Свети Петър" бяха допуснати само по 10 гости за всеки кардинал.

Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 нашия

    6 0 Отговор
    и тоя усеша ,че му се клатят краката и взема мерки вече-много взеха да си общуват Тръмп и неговия бивш втори човек -оня кардинал с женското име -коъто пише вече второ отворено писмо до Тръмпи

    Коментиран от #4

  • 3 сотеро

    5 0 Отговор
    вижте му шап-ката,и вдявайте
  • 4 нашия

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "нашия":

    Карло Мария Вигано е името на човека
  • 5 Обикновен овчар

    3 0 Отговор
    Марков алкохол и елитни проститутки ,за пред хората заместници на бога,много ли вярват на тези измамници?
  • 6 Лео Таксил

    5 0 Отговор
    Щедростта на папите и царете има особеността, че тя лично не им струва нищо.
Новини по държави: