Last news in Fakti

1 Декември, 2020 15:06 3 196 17

Русия изпрати към Индия 280-тонен шлюз за атомна централа

  • шлюз-
  • аец-
  • русия-
  • индия-
  • куданкулам

Оборудването е с тегло 280 тона и дължина 14 метра

Русия изпрати към Индия 280-тонен шлюз за атомна централа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Специалисти от Ижорските заводи в Русия изпратиха транспортния шлюз за четвърти енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ в Индия. Оборудването е с тегло 280 тона, дължина 14 метра и диаметър на централната секция – 9 метра и ще измине над 17 000 километра по море.

Транспортният шлюз е херметично затворена камера за зареждане и изваждане на ядрено гориво и оборудване. В случай на авария, вратите му се затварят от двете страни за 9 минути и 20 секунди, за да се осигури херметичността на реакторното отделение. По този начин шлюзът става надеждна бариера за защита от радиация, предаде Omz-izhora.ru.

Производството на транспортни шлюзове е традиционно за Ижорските заводи. Това е едно от най-крупногабаритните и технически сложни изделия в атомната енергетика. В момента на различни етапи от производство в завода се работи по шлюзовете за пети и шести енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емануел Макрон

    11 14 Отговор
    Не им давайте на индийците толкова желязо че ще го предадат на вторични суровини
  • 2 Бесен Язовец

    45 6 Отговор
    Разбира се, че по море, няма със куриер да го пратят. Слава на руските конструктори на атомни мощности!
  • 3 Behemoth

    6 26 Отговор
    А кафеварка кога?Едни приятели питат?

    Коментиран от #8, #9

  • 4 Евопеец

    3 32 Отговор
    Руснаците пак ги прекараха Дали на вересия Кой е тоя луд дето пари ще им дава за боклуци Индия най много некое и друго кило черен пипер да им прати

    Коментиран от #5

  • 5 копърката

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Евопеец":

    "Черния пипер", расте по задниците на хората!
  • 6 Нашите реактори

    9 10 Отговор
    няма кой да ги купи. Дори и иранците не искат.
  • 7 Бесен Язовец

    6 0 Отговор
    Иии шлюз се казава ако е свързано с вода това се нарича херметичен капак!
  • 8 Criminal

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Ами аз още я имам кубинката, сделано в СССР.........
  • 9 ИМА СИ РЕД

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Първо самолетите , 45 броя "СУ -36" и подводницата тип" БОРЕЙ" и после "кафето"!
  • 10 Алфа Вълкът

    5 18 Отговор
    Той такъв ли хвърча в Чернобил?
  • 11 AKHIRAJ SINGH

    5 2 Отговор
    браво на Арийска Индия!!!!!
  • 12 Антиджендар

    19 1 Отговор
    Светът се върти, хората правят бизнес само Бегето тъпче на едно място и се връща назад в мрачното средновековие и надруссните софиидкиСороскиГендари по цял ден драскат тука
  • 13 НАЙ ДОБРИТЕ РЕАКТОРИ В

    25 4 Отговор
    ЦЯЛ СВЯТ СА РУСКИ. .РУСНАЦИТЕ СА НОМЕР ЕДНО ДА ПОСТРОЯТ ЯДРЕНА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА И КОСМИЧЕСКИ КОРАБ. .РУСИЯ В МОМЕНТА СТРОИ В 11 ДЪРЖАВИ ЯДРЕНИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ. ..ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ ИЗПОЛЗВАТ РУСКИ РАКЕТИ И КОСМИЧЕСКИ СТАНЦИИ ДА ИЗЛЯЗАТ В КОСМОСА. ...ПРИБЛИЗИТЕЛНО ПЛАЩАТ НА РУСИЯ ЗА ТОВА 100 МИЛИОНА ДОЛАРА НА ГОДИНА! !!В БЪЛГАРИЯ ПРОИЗВЕЖДАТ ВЕЛОСИПЕДИ С ЧАСТИ ОТ КИТАЙ. .МНОГО СМЕ ДОБРЕ! !!

    Коментиран от #15

  • 14 комита

    8 2 Отговор
    ами американските фермери няма ли да наложат санкции как руси ще правят търговия
  • 15 Стамболов

    1 6 Отговор

    До коментар #13 от "НАЙ ДОБРИТЕ РЕАКТОРИ В":

    Ти знаеш ли, че си много просто момче с промит мозък. Ядрените реактори и енергетика на руснаците са допотопни и морално остарели. Най-новите постижения на науката и претворяването им в практиката се раждат в Силициевата долина в Калифорния. Такива технологии, каквито умът ти не може даже да го асимилира.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 БАЙ УЪЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Стамболов":

    ВСИЧКО АМЕРИКАНСКО Е ФАЛШИВО. .НЕКАЧЕСТВЕНО. .РУСКОТО Е ТЕЖКО И ЗДРАВО. .И ЩЕ ИЗДЪРЖИ ПОНЕ 60 ГОДИНИ
  • 17 Очевидец

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Стамболов":

    1во. Долината не е силициева, а силиконова. И 2ро в сферата на атомната енергетика съм вече малко повече от 30г. Не съм видял реактор по-качествен от руския. Посетил съм десетки централи в света по линия на МААЕ в качеството си на проверяващ по време на ОСАРТ мисийте и знам какво говоря.
    По принцип избягвам да коментирам такива новини и да споря с такива като теб. Същото все едно да спориш с радио, с разликата, че радиото има копче.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания