1 Декември, 2020 11:30 6 609 43

"Мъжът ми ще ме убие. Знам го." Стотици жени в Турция живеят с този страх.

  • турция-
  • жени-
  • насилие-
  • бой-
  • мъже-
  • страх-
  • пребиване

Годишно в Турция стотици мъже пребиват до смърт жените си

Децата са седнали плътно едно до друго. Сякаш изпитват страх, че всеки миг може да бъдат разделени. Майка им - 27-годишната Айсел* била принудена да избяга от семейното жилище защото мъжът ѝ редовно я пребивал. И макар че това вече е минало, тя все още се страхува. "Той ще ме убие. Знам го", казва майката на двете момчета.

На 17 годиини Айсел се омъжила. Преместила се да живее с мъжа си в друг град. Първите години бракът им вървял добре. Мъжът ѝ обаче след време се забъркал в нелегални дела и за известно време влязъл в затвора. "След като излезе оттам, започна да се държи като мафиот. И тогава започна да упражнява насилие над мен", разказва Айсел.

По-късно мъжът ѝ се увлякъл по хазартните игри, загърбил семейството, а за да заплати дълговете си от хазарта, започнал да продава покъщнината. Семейството затънало в дългове, а насилието над Айсел ставало все по-тежко.

"Насилието му не познаваше граници. Часове наред ме налагаше с колана си. Нямаше къде да се скрия от него", казва тя. Когато разказала на свекърва си за домашния терор, чула от нея следното: "Една омъжена жена влиза в новия си дом с булчинската рокля и го напуска чак на погребението си".

Айсел била силно притеснена от това, че и децата ѝ стават свидетели на побоите: "Много ме е страх, че може да умреш, ако татко продължи да те бие", казало веднъж единият от синовете ѝ.

Защита за жените, но само на хартия

В Турция има закони за защита на жените от битово насилие, но те рядко се прилагат. Айсел е правила опити да се съпротивлява - няколко пъти подавала жалба срещу съпруга си. Така срещу съпруга ѝ три пъти била издавана забрана за контакт със семейството. Но когато полицията му разрешила да се върне вкъщи, за да си вземе дрехи, той просто останал там, игнорирайки забраните. Заради оказаното от него домашно насилие той бил осъден и на три месеца затвор, но в крайна сметка лежал само три дни. Айсел обаче се страхува да подава нова жалба срещу него.

Вместо това избрала друг път: помолила да бъде настанена в специално общежитие за жени и деца. Там тя се запознала с много други жертви на домашно насилие, които не са получили помощ от властите. Много от тях ѝ казвали: "Повярваха на разказа на мъжа ми и той бе освободен".

Липсата на последствия за насилниците често има фатални последици. Предполага се, че в Турция всеки ден умира поне по една жена в резултат на домашно насилие. Точни данни няма, защото държавата не публикува подобни числа.

Според Федерацията на турските организации за защита на жените, от началото на годината до края на октомври в страната са били убити най-малко 312 жени. Вътрешното министерство обаче обяви, че убийствата на жени през първите 10 месеца на 2020 са намалели с 27% спрямо същия период на предходната година. Статистически данни, които да доказват това твърдение, няма. Освен това Турция се отказа от т. нар. Истанбулска конвенция, която си поставя за цел да защити жените именно от домашно насилие и да подсили равнопоставеността на мъжете и жените в обществото. Ердоган обаче обяви конвенцията за "много погрешна", тъй като поставяла под въпрос традиционните представи за ролята на жената.

"Ако научи адреса ни, още на следващия ден ще се появи"

Айсел прекарала осем месеца в специалното общежитие. След като дала уверение на мъжа си, че няма да иска от него финансова издръжка в случай на развод, той дал съгласието си за разтрогване на брака. Айсел успяла след това да си намери малко жилище под наем, където се нанесла с децата си. Само че държавната социална помощ, която получава, възлиза на 175 евро, а наемът ѝ е 110 евро. Тя едва свързва двата края.

Въпреки че вече е разведена, Айсел все още живее в постоянен страх. Има служебно разпореждане, което забранява нейните данни да бъдат предоставени на бившия ѝ съпруг, но то не се отнася и до децата. Затова Айсел решила да не ги записва в училище. Страхува се, че бившият ѝ мъж може да научи новия им адрес. "Сигурна съм, че ако това стане, още на следващия ден ще го видим пред вратата ни", казва тя и допълва: "Той така и не беше наказан и затова не изпитва никакъв страх. Той ще продължи да оказва насилие".

*Поради съображения за сигурност името на протагонистката е сменено

Автор: Бурджу Каракаш


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 14 Отговор
    Аз никога няма да нараня Деси санитарката от Лом много са лоши мъжете в Турция.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Асан

    10 10 Отговор
    Ами отначало бягат при такива мъже защото са богати но после почва боя 😊

    Коментиран от #27

  • 5 Лоша работа

    18 6 Отговор
    Бе, Истамбул не беше ли в Турция? Що стават там такива работи? Истамбулската конвенция не ги ли пази?
    Изглежда, нейните сторонници искат и у нас да ги пази тая същата конвенция по същия начин? Бе, то не е лошо да ги пази, ама лошото е, че пази повече от това, разноразните полови извращения и деморализацията на поколенията. Но и това е разбираемо. За редуциране на демографския натиск на планетете, някои хора измислиха и далеч по страшни инструменти за изтезание на човечеството. Дори псевдо пандемия обявиха, та да ударят по статуквото (нормалността).

    Коментиран от #13

  • 6 един българин

    9 11 Отговор
    Затова беше приета една Истанбулска конвенция, за да може слабите физически в семействата да получат защита и възможност за нормален живот, НО ПРОСТОТИЯТА НА ИЗТОКА НЯМА СПИРКА, ТАКА И У НАС С "ХУБАВИЯ МАТЕРИАЛ" !!!

    Коментиран от #14

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 5 Отговор
    Светът се управлява от Психопати
  • 8 Триете ли

    7 1 Отговор
    Ами, трийте. Поне до вас, обаче, е стигнала чистата истина. И ще ви преследва, въпреки че я криете от масите. Тя рано или късно си излиза, колкото и да се стремите да сте политкоректни.
    Така криеха истините и при соца. Но какво му се случи? Историята учи.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тъй де

    15 4 Отговор
    Хистандбулската конвенция нящо не върши работа освен за увеличението на джендърята!
  • 11 Дойчовци дойчовци...

    4 0 Отговор
    Малко по-надолу е статията за убитата от мъжа си българка...
  • 12 Гост

    8 12 Отговор
    Поредната ПРОПИТА С ОМРАЗА статие към Турция от дойче веле!!!Защи не направят подобна статия и за България, ще лъсне ЕДНА ГОЛЯМА ИСТИНА, КОЯТО СЕ ЗАМИТА ПОД КИЛИМА,ако се направи процентно разпределение 200% стм сигурен, пе пак ще ОГЛАВИМ КЛАСАЦИЯТА, вече водим по смъртност, по-брой заболели...какро се казва:кой сега е номер едно, А? НИЕ РАЗБИРА СЕ! Ай да ни е чИстито първото мЕстО!!!
  • 13 ЦЪЦЪЦЪ

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "Лоша работа":

    Никъде в конвенцията не е казано да се разделят сплотени разбиращи се семейства, мерките са само за тези които живеят в крайно лоши взаимни отношения, отразяващи се зле и на децата! Но малоумниците подклаждани от Русия, Иран, Китай вече и от Турция КРЕЩЯТ ОБРАТНОТО ВЪВ ВСЕКИ САЙТ И ГЛАВА ДО УМОПОБЪРКВАНЕ!

    Коментиран от #35

  • 14 Яверт

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "един българин":

    Ми тя тази конвенция е подписана от Турция. Очевидно е че конвенцията не работи в посоката за която твърдят ЕС. Впрочем Великобритания не подписа. И те ли имат "балкански нрави"? Що не четете по-внимателно вместо да повтаряте като папагали!
  • 15 зелето

    7 4 Отговор
    никой не ви вярва, бълвайте си гнусотиите
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДА СЕ ЗНАЕ !

    5 4 Отговор
    Не вярвам на жена която плаче и на куче което спи ! Действителност от съдебната практика !
  • 18 Асен Хасанов

    3 5 Отговор
    Вие си имате европейски ценостти, ние малоазиатски.

    Коментиран от #38

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дойче веле

    5 3 Отговор
    няма дори един обективен материал, всичко в статиите им е лъжа и измама.
  • 21 Тези

    7 3 Отговор
    от Дойче веле кога ще проумеят, че на земята живеят и нормални хора, а не само педали и лесбоси!?
  • 22 Stéphanie 🎲

    6 5 Отговор
    Модератора защо ме изтри 😳какво лошо казах че там трябва ЖЕНСКА революция.Жените сами трябва да извоюват живот като нормална жена да кара кола,да ходи с грим и нормални дрехи.Да бъде шеф на фирма всичко което е една жена в нормалния свят......

    Коментиран от #29, #33

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хи хи

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Асан":

    Точен коментар
  • 28 Кокорчо🙄

    2 1 Отговор
    В месеца трябва един път да се пише комк лошо е отношението на мъжете към жените в Турция тцтцтц, направо се о.... ев плюенето
  • 29 Ван Хелзинг 🚁

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Stéphanie 🎲":

    Права си Стефи но модератора не учил висш пилотаж за да знае какво да трие, той като робот преценява като Бойко Борисов кой ще сади картофи и кой ще има чекмедже с 500млн евро

    Коментиран от #30

  • 30 Stéphanie 🎲

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ван Хелзинг 🚁":

    Е не сме модератори във Факти 😁мон ами 🤗 може и това да е проблема ,или да няма много сърдити аз по някога прекалявам много хора си правят майтап че съм духовна дъщеря на Карл Лагерфелд или имам далечна роднинска връзка 😂аммм такава съм си кво ми е в мислите това и на устата трудно владея мълчание мой недостаък голям
  • 31 Behemoth

    1 0 Отговор
    Ми да гледа турски сериали много са поучителни ХАХАХА...
  • 32 Колю

    1 1 Отговор
    Няма страшно, да се не пУашат! Тях Станбулската конвенция ще ги брани, па може и Аллах едно рамо да удари!!! Тяхната лесна.
  • 33 Защо ли?😝😝😝😝😝

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "Stéphanie 🎲":

    Ами форума е турски, ако още не си го разбрала! Иначе хубаво пишеш, ама хубавото ги боли! Турчин коли и беси във форума!

    Коментиран от #34

  • 34 Stéphanie 🎲

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Защо ли?😝😝😝😝😝":

    Абе май май има вярно мислила съм го по изтрити коментари .Прав си👍
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 манафистан

    2 1 Отговор
    в турция мъжете бият жените и след това
    излизат да се забавляват с "гаджето"
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 АзАз

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Асен Хасанов":

    И точно за това, нямате място в Европа.
  • 39 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    НО ТОЧНО В ДИКТАТОРСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ НА СССР - ЖЕНИТЕ В
    МАСЛЮМАНСКИТЕ МУ ЗОНИ ПОЛУЧИХА ПРАВОТО ДА УЧАТ -ДА СЕ РАЗВИВАТ ;ДА РАЖДАТ И ВЪЗПИТАВАТ СВОБОДНИ ПО ДУХ ДЕЦА !!! ЗАЩО ДНЕС ВОЙНАТА НА МЮСЛЕМИТЕ Е СРЕЩУ САЩИТЕ И НАТЮ , А НЕ СРЕЩУ- ЕВРАЗИЯ И РУСИЯ ????????????
  • 40 Www

    0 2 Отговор
    Жените почнаха да се правят на по големи мъже от мъжете и това не е нормално трябва и ние да почнем да се учим от турците маи че много аванта им пуснахме последните години и няма угодия
  • 41 Каунь

    1 0 Отговор
    Кухина под фес и ислям и резултата е на лице
  • 42 Йони

    0 0 Отговор
    И в нашата страна има психически и физически изтезания на жени и деца . Колко случаи има на които не се е дало гласност ? А може би си нямате и на идея колко такива изроди , психари има и при нас . Това е трагично и недопустимо . Няма значение от каква народност , трябва закона с твърда ръка да застане срещу насилниците за да се почувстват защитени и спокойни както малтретирани жени така и деца .
  • 43 Ян Бибиян

    2 0 Отговор
    Извратена религия, увредила мозъците им, затова е така.