Last news in Fakti

3 Февруари, 2021 11:46 2 738 47

Ваксината на BioNTech е “открита от турци”, но в Турция ваксини няма

  • турция-
  • ваксина-
  • реджеп ердоган-
  • коронавирус

Според плановете за приоритетно ваксиниране най-напред трябваше да бъдат имунизирани здравните работници

Ваксината на BioNTech е “открита от турци”, но в Турция ваксини няма - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Турция ваксините не достигат. Но все пак с първата пратка бяха имунизирани депутатите от управляващата “Партия на справедливостта и развитието”, дори преди гражданите над 90-годишна възраст.

Колективен имунитет в рамките на половин година - такава цел си е поставило турското правителство. Вирусолози и имунолози обаче се съмняват в осъществимостта на тази цел. В момента Анкара е поръчала около 40 милиона дози от китайската ваксина CoronaVac на концерна Sinovac, макар че първоначално трябваше да се закупят 50 милиона.

Късно е за договорки с други компании

Но за групов имунитет са необходими поне 60-70 милиона дози, предупреждава Мурат Акова, специалист по инфекциозни болести. Да не говорим, че много турци не вярват на китайската ваксина, която в индонезийски изследвания показва 65% ефикасност, а в бразилски – едва 50. Експертите са недоволни и от факта, че досега турското правителство залага само на китайската ваксина. През последните дни обаче официални правителствени говорители съобщиха, че се търси закупуване и на други ваксини. Твърди се, че Анкара вече е установила контакт и с германската фирма BioNTech. Мурат Акова смята обаче, че вече е късно за сделки с големите западни фирми като BioNtech/Pfizer или Moderna, защото те не могат да насмогнат с производството на вече поръчаните дози от други държави.

Турската Лекарска камара пък упреква правителството, че имунизационната му програма не е достатъчно прозрачна. Тревогите на представителите на медицинската гилдия си имат предистория, защото понякога официалните данни на Министерството на здравеопазването сериозно се разминават със собствените данни на лекарите. През ноември например Лекарската камара публикува свое проучване, според което заразените с коронавируса са 300% повече от официално оповестения брой. Турският президент Ердоган първоначално отхвърли това проучване и обяви Лекарската камара за "терористична организация". В един момент обаче аргументите на лекарите толкова натежаха, че министерството се видя принудено да коригира официалната си статистика. Оказа, че месеци наред властите са разкрасявали числата, включвайки в статистиката само заболелите със симптоматика.

Изгубеното тогава доверие не може да се навакса толкова бързо и този факт навярно се отразява върху желанието на хората да се ваксинират. Според допитвания, проведени в Турция до момента, по-малко от половината анкетирани искат да бъдат имунизирани, съобщават за ДВ от Истанбул Даниел Белут и Пелин Юнкер.

Как политиците прередиха рисковите групи

А друг автор на Турската редакция на ДВ, журналистът Бюлент Мумай, коментира същата тема в своята колонка в германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цатунг". Ето няколко цитата от нея:

"Държави, които навреме предприеха действия и разполагаха с достатъчно пари, отдавна поръчаха ваксини и си резервираха количества. (…) Ние обаче си останахме само с гордостта, че ваксината на BioNTech е била "открита от турци". Имунизационният препарат, разработен под ръководството на Йозлем Тюреджи и Угур Шахин, при нас пълни не лавиците, а само вестникарските заглавия.

Единствената ваксина, която правителство успя да закупи (и по-точно твърди, че е "договорило" 50 милиона дози), е китайската CoronaVac. А тя дори в Китай все още не е пусната в масово обращение. При това Турция със своето 83-милионно население има нужда от 150 милиона дози, досега обаче са внесени само 8 милиона. (…)

Според плановете за приоритетно ваксиниране най-напред трябваше да бъдат имунизирани здравните работници. Оказа се обаче, че има и други, които трябва спешно да се ваксинират. 50-членната фракция на управляващата "Партия на справедливостта и развитието" в парламента беше ваксинирана дори преди хората над 90-годишна възраст, при които рискът е най-висок. (...)

Бяха ли изтъргувани уйгурите срещу ваксини?

Интересни неща наблюдавахме и при самия внос на китайската ваксина. Първата пратка от 1,5 милиона дози пристигна със закъснение. И ти да видиш съвпадение: непосредствено преди кацането на самолета с ваксината в турския парламент беше внесен законопроект за екстрадиране в Китай на живеещите в Турция уйгури. Съвпадението продължиха и по-нататък. Ердоган оповести, че втората пратка с 10 милиона дози се очаква съвсем скоро, но и тя се забави. Отново по чиста случайност, докато чакахме ваксините, в Истанбул арестуваха неколцина уйгури, които имат роднини в китайски лагери. В крайна сметка втората пратка пристигна. Но дозите бяха не 10, а само 6,5 милиона. Явно броят на арестуваните уйгури не е бил достатъчен," пише Бюлент Мумай.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DW Пропаганден машинен

    18 12 Отговор
    DW- машина за бълвочи ! Аве гледайте си омазаната германия и изтрещялата бабичка, която ви върна в началото на еволюцията !

    Коментиран от #3

  • 2 Срамъ и Позоръ

    10 6 Отговор
    Все едно да няма чушкопеци за три чушки в България
  • 3 българин

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "DW Пропаганден машинен":

    Не плюй по баба ЩАЗИ, тя е от вашите, съратничка на кремълския лилипут.
  • 4 Крадеца

    16 3 Отговор
    Защо ли не са я открили в Анадола, а в Германия?

    Коментиран от #5, #6, #9

  • 5 Ами иди и ти в германия

    12 8 Отговор

    До коментар #4 от "Крадеца":

    И открий нещо де 🤣🤣🤣....по твоята логика ако се родиш в конюшня си кон, а не магаре, така ли? Турчинът където и да е е турчин, а не като българите

    Коментиран от #32

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дойчето пак се пукат от яд

    10 6 Отговор
    В Турция са ваксинирани вече над 3 млн. А колко са в Германия?

    Коментиран от #25

  • 8 5Kan

    6 6 Отговор
    По въпроса в Турция работят 49 различни организации със 436 иследователа които работят върхо 17 проекта. 10 от тях са лекарство а 7 като ваксина. Вчер фармацевтите заявиха че 3 от ваксината през месец март влиза в 3 фаза на проби.

    Коментиран от #13, #34

  • 9 Сокол

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Крадеца":

    Зъщтото тяхното семейството са ги изгонили от Турция през седемдесетте години
  • 10 Познат

    2 4 Отговор
    едно към едно, като в бг'то.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 познат

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "No Exit":

    пак едно към едно, като в бг'то. Българите в германия не искат да гласуват за тиква, а тукашвите промити калпаци лижат тиквата.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Реалист

    2 3 Отговор
    В турция я няма защото е мРНА ваксина, та от нея се мре:)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 големият глад

    15 7 Отговор
    ..ваксини? снощи турците в истанбул излязоха на терасите си и биеха тенджери и тигани!! скоро в цяла турция..

    Коментиран от #17, #20, #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 познат

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "No Exit":

    12 години да държиш шлифера (цитат на БМБ)
    на втория шут след тато, си е идиотизъм.
  • 19 Cumhuriyet

    15 5 Отговор
    Депутатът от Републиканската народна партия (CHP) Мухарем Еркек: Хората, живеещи в двореца, трябва да се огледат, когато има хора, които търсят храна в кофите за боклук, млади хора, които отчаяно се самоубиват от безработица и деца спят гладни. Ердоган вече не чува тези гласове. В края на краищата това е много далечен спомен за него от бедните му детски години в работническия квартал Касимпаша, в Истанбул.

    Коментиран от #27, #28, #29, #31

  • 20 до големия глад в бг'то

    2 7 Отговор

    До коментар #16 от "големият глад":

    А вие от страх и това не смеете да направите.
  • 21 Ами дойчето казват

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "No Exit":

    Че е открита от турци. Сега на кой да вярваме? На тях или на тебе?
  • 22 Ела в Едирне

    5 8 Отговор

    До коментар #16 от "големият глад":

    Да не нахраня, стига си пращал само женската рода 🤣🤣🤣
  • 23 съветника бай фес

    3 4 Отговор
    турция не искат да са опитни зайчета, след 2 години ваксината на BioNTech.
  • 24 XaXaXa

    14 7 Отговор
    Псевдоислямистът "велик лидер" изгони уйгурски мюсюлмани, за да получи само няколко ваксини от Китай ......... които така или иначе имат по-малко от 50% ефективност и не са одобрени дори от Китай!!! Честито на турците!!!!!!!!!

    Коментиран от #26

  • 25 Дойче веле

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Дойчето пак се пукат от яд":

    са класически мисирки!
  • 26 никога вяра на хейтър

    6 7 Отговор

    До коментар #24 от "XaXaXa":

    Какво се знае за китайската ваксина?
    Китайската фирма Sinovac вече изнася милиони дози от своята ваксина срещу коронавирус. Твърди се, че ефективността на китайския продукт е между 92% и 97%.
    И наистина, международната надпревара за закупуване на китайската ваксина вече е в ход: Китай има сключени договори за доставката ѝ с няколко многолюдни държави като Бразилия, Турция и Индонезия. В столицата Джакарта вече бяха доставени 1,2 млн. дози. Тъкмо в страни с горещ климат и лоша инфраструктура китайската ваксина има едно голямо предимство пред тази на Biontech – тя не трябва да се складира при много ниски минусови температури, отбелязва "Ди Велт". Освен това тя била годна за използване в продължение на три години, ако се съхранява при температури между 2 и 8 градуса. Айде чао, опитна мишка.
  • 27 Хайде хайде

    3 8 Отговор

    До коментар #19 от "Cumhuriyet":

    Мухаррем Еркек пхахаха,това са пропаганди,типично за СHP,хората вече не им вярват,Пенсилванският шарлатан ги управлява,но споко,иде им края,вчера 3 депутата си подадоха оставката,като заявиха,че не издържат вече на лъжите им и че са заедно с терористите Пкк,така че листопада ще продължи
  • 28 Турска работа

    15 4 Отговор

    До коментар #19 от "Cumhuriyet":

    Според барба Ердос тези турци, които казват, че нямат пари и са гладни, са терористи. Няма по-смешен държавен глава в света. И в същото време жалък лидер за хората.

    Коментиран от #30, #33, #41

  • 29 Истина

    5 6 Отговор

    До коментар #19 от "Cumhuriyet":

    CUMHURIET е турския версион на DW .
  • 30 Българска работа

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Турска работа":

    Според тиквуня тези които казват че живеят зле са врагове, а това че сме на последно място по икономически показатели спорид ЕС е прогрес според Тиквуня, не е ли и това едно към едно? ти явно си драскал за тиквуня.
  • 31 турция 21 век

    15 4 Отговор

    До коментар #19 от "Cumhuriyet":

    ерата на ердоган...мизерията на турция. лоша репутация, болест, глад, потисничество, ислямофашизъм, мракобесие, отчаяние, задънени улици, самоубийства
  • 32 КОРОЛА

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ами иди и ти в германия":

    Лъжеш в Германия и др. западни страни се представяте за Българи, само в тук и в турция се турчеете, защото знаете че не гледат с добро око на тия от твоята раса.

    Коментиран от #35

  • 33 до промития

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Турска работа":

    Грешка по смешен от БМБ няма, а ти продължавай за шлифера за да не останеш назад по смешностот вожда си.
  • 34 1234

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "5Kan":

    турска стока не е стока

    Коментиран от #37

  • 35 до КОРОЛА на части

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "КОРОЛА":

    Ти лъжеш, явно не си бил в Германия. След като кажеш "их бин булгар" чуваш "шайзе"
  • 36 Veli Ağbaba

    11 3 Отговор
    Е да. Всеки ден боклукът храни хиляди турци. Скоро ще нахрани милиони. Много гласове. Утре ще стане президент! Говорим за Турция. Можеш да очакваш всичко. Дори лъжецът Ердоган стана президент. Политикът Команечи, политикът завой на 180 градуса!
  • 37 4321

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "1234":

    а българска стока няма за да знаем какво е.
  • 38 Иван

    15 4 Отговор
    Мисля, че тези от фирмата Биотех мъжа и жената са кюрди, а не турци. За изборите кюрдите са лоши, а за ваксината са добри турци.

    Коментиран от #40

  • 39 ДжафДжаф

    3 0 Отговор
    Путин спаси Ердоган да не му резнат главата, сега ще го спаси и с ваксини. Така, че DW да не го мисли Ердоган! Той ша са управи. Виж ние с такива покровители като баба Меркел сме я закършили отвсякъде.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Япма ва

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Турска работа":

    И кога е казал такова нещо Ердо,че съм пропуснал?дай линк?това да не е случайно вашата лъжлива медия или DW?
  • 42 комши

    1 0 Отговор
    Но ! в Турция има руска и китайска ваксини ! И може и да започнат производство ! А тука няма мераклии за боцкане и Бойко ще препродава навън със съдействието на Марешки !
  • 43 Dw резил

    5 0 Отговор
    Много ми е интересно защо ,не се посочва автора на вашите статии ,за цяла Европа е отпусната ваксина "модерна" 64 милиона бройки,която още не е произведена ,при население на Европейския съюз 470 милиона .За Турция договориха 2 мил. които обещаха в най ранен срок май месец ,Турция отказа под предтекст ,че до май ще бъде готова тяхната за 3 фаза .За уйгурски турци най безочлива лъжа ,лъжете се,ако си мислите ,че сте единствения доставчик на информация,с интернет светът вече е едно голямо село.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 КРАДВАКС

    0 0 Отговор
    НЯКОЙ СЪМНЯВА ЛИ СЕ ЧЕ НАШИТЕ РЪКОВОДНИ КАДРИ ОТ КРАДЦИ , НЕ СА СЕ ВАКСИНИРАЛИ ПЪРВИ -- ЕЕЕ , НЕ СМЕ ТОЛКОВА НАИВНИ !
  • 46 ГЕРБАВЩАМ

    0 0 Отговор
    В ЩАТИТЕ ВАКСИНИТЕ СА В АПТЕТИТЕ , ГЕРБ МОГАТ ДА СИ ГИ КУПЯТ И ОТ ТУК И СКОРО ДА ПОДПИШАТ ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ !
  • 47 чалма тв

    0 0 Отговор
    в тази статейка всичко омесиха..турци,китайци,германци,накрая и уйгури..браво за ваксината,друго не ме интересува.