8 Февруари, 2021 08:55 2 177 15

Почина дипломатът, помогнал за прекратяването на Студената война

  • джордж шулц-
  • сащ-
  • студена война-
  • дипломат-
  • държавен секретар-
  • ричард никсън

Отиде си един от най-последователните политици за всички времена

Почина дипломатът, помогнал за прекратяването на Студената война - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Джордж Шулц, гениалният държавен секретар на Роналд Рейгън, който помогна за прекратяването на Студената война, почина на 100-годишна възраст, предаде БГНЕС. „Един от най-последователните политици за всички времена, служил при трима американски президенти, Джордж П. Шулц почина на 6 февруари на 100-годишна възраст“, се казва в изявление на института „Хувър“, публикувано на уебсайта му.

Ранни години

Джордж Шулц е роден на 13 декември 1920 г. в Ню Йорк. Учи в Принстънския университет, където получава степен бакалавър по икономика през 1942 г. Служи в Корпуса на морската пехота до 1945 г. и се уволнява с чин капитан. През 1949 г. получава докторска степен по индустриална икономика в Масачузетския технологичен институт. Преподава в икономическия факултет и Училището по мениджмънт в МТИ до 1957 г. с кратко прекъсване през 1955 г., когато е член на Съвета на икономическите консултанти на президента Айзенхауер. През 1957 се мести в Чикаго и става декан на Училището по икономика на Чикагския университет. През 1969 г. Ричард Никсън го назначава за министър на труда. На този пост той остава една година, а от май 1972 до 1974 г. е министър на финансите. През този период е премахнат златния стандарт и САЩ се отказват от Бретънудската система. През 1974 напуска правителството, за да стане директор на корпорацията „Бехтел“.

Държавен секретар на САЩ

На 16 юли 1982 г. президентът Роналд Рейгън го назначава за държавен секретар. Някои наблюдатели го смятат за „гълъб“ във външната политика. Шулц е водещ защитник на политиката на интервенция на САЩ в Никарагуа, която смята за „тумор“. Противник е на преговорите с лидера на сандинистите Даниел Ортега. През 1986 г. придружава президента Рейгън в Рейкявик на преговорите с Михаил Горбачов. Няколко години по-рано той е бил в Москва на погребението на Леонид Брежнев. След оттеглянето си от голямата политика Шулц активно участва в обществения живот на страната. Често публикува статии във водещи американски издания по въпросите на международната политика. Когато Арнолд Шварценегер става губернатор на Калифорния, Шулц му помага като икономически съветник. Автор е на спомените “Turmoil and Triumph: My Years as Secretary of State” (1993).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    8 9 Отговор
    Мир на праха му RIP

    Коментиран от #6

  • 2 Дън Бай

    11 0 Отговор
    Дай боже всекиму да си отиде на такава възраст!
  • 3 85ь8ь8ць

    19 3 Отговор
    Да е жив и здрав! Скоро Байдън, Клинтън и Сорос.

    Коментиран от #10

  • 4 Аман от дебили

    23 3 Отговор
    Че тя Студената война тече с пълна сила,като на места даже става гореща.

    Коментиран от #11

  • 5 БАЙ Х@Й ‼

    6 1 Отговор
    Денис, четеш ли какво пишеш ⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️
  • 6 Гост

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Публикувано във факти.бг: "Шулц е водещ защитник на политиката на интервенция на САЩ в Никарагуа, която смята за „тумор“."
    Затова ли казваш мир на праха му?! Да се пържи в ада! Толкова невинни животи и човешки съдби тежат на съвестта му! Дано никога не види покой!
  • 7 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    14 1 Отговор
    Студената война не е спирала от 1000год.
    Между изтока и запада винаги има студена война.
  • 8 Махмуд

    11 2 Отговор
    Шулц мръсен немски ефрейн.
  • 9 Фашингтон

    10 2 Отговор
    Шулц e вoдeщ зaщитник нa пoлитикaтa нa интeрвeнция нa CAЩ в Никaрaгуa, кoятo cмятa зa „тумoр“. Прoтивник e нa прeгoвoритe c лидeрa нa caндиниcтитe Дaниeл Oртeгa.
    Поредния кравешки военно престъпник,който е трябвало да бъде съден за престъпления против човечеството.
  • 10 🙂 преди тях

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "85ь8ь8ць":

    са злото джудже и тъжния кон.
  • 11 Така е

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "Аман от дебили":

    На 7/2/2018, американците разпердушиниха най-елитната руска част в Сирия и изпратиха 70% от атакуващите в ада (руския "рай").

    Коментиран от #13

  • 12 Нищо

    4 1 Отговор
    Чудесна новина! Малко късно, но все пак е хубаво!
  • 13 Някакви

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Така е":

    мокри сънища и токови удари насън!След като си се събудил с мокра възглавница и омотан в жици! Справка летището в Донецк и блатата във Венецуела! Оставиха по един жив "спец" за снимка!
  • 14 кочо

    1 1 Отговор
    и тоя се хвана на хорото.аиде и байдан.
  • 15 Град козлодуй

    2 1 Отговор
    Ужас дано оздравее