10 Февруари, 2021 15:00 19 698 80

"Живея с 870 евро месечно, за да се пенсионирам на 40"

  • оливер ньотлинг-
  • пари-
  • финанси-
  • пенсия-
  • икономика-
  • доходи-
  • евро

Нима 870 евро стигат?

"Живея с 870 евро месечно, за да се пенсионирам на 40" - 1
Снимка: Shutterstock

Намерението на Оливер Ньотлинг е да се пенсионира на 40 години. И иска дотогава да е заделил достатъчно средства и да е инвестирал в борсови фондове, които да му позволят до края на живота да се издържа от дивидентите и да не работи.

"Не става дума за твърдо фиксирана цел, а за принцип на поведение. Междувременно вече съм поспестил, а станахме и родители", разказва Ньотлинг. Това, което е заделил до момента, и сега му дава финансова свобода - може например да работи по-малко или пък да посвети по-дълго време на отглеждането на дъщеря си. "В момента се замислям, че мога да стана по-свободен и по-независим и преди пенсионирането на 40, дори по този начин окончателната свобода да се отложи", споделя 32-годишният мъж.

Ньотлинг вече е съкратил времето, в което работи, и така отделя повече внимание на личния си живот. Според него между 20- и 30-годишна възраст човек придобива привичките за по-нататъшния живот. И този, който на тази възраст свикне да се храни здравословно и да спортува, най-вероятно ще продължи да прави това и по-късно. "По това време се полагат основите за здравословния, задоволителен и успешен живот", смята той.

Нима 870 евро стигат?

През 2020-а година Ньотлинг е изразходвал точно толкова за месечната издръжка на семейството си, случвало се е дори да се справят и с 630 евро. "Нямам чувството, че се лишавам от нещо - начинът ми на живот е такъв," подчертава Ньотлинг. И споделя практичните си съвети, сред които номер едно е да се води книга за разходите на домакинството - за да се види къде отиват парите и какво се разхищава от мързел или поради лоши навици. Защото едни и същи потребности биха могли да се задоволят и с по-малко пари - ако например се смени доставчикът на ток или храната за обяд в офиса се носи от вкъщи.

Второто важно - оптимистичната нагласа към живота: "Това, което имам, ми стига. Понякога се купуват неща само заради усещането, че липсват." На трето място е изборът на жилище - под девиза: "Толкова голямо, колкото е необходимо, и толкова малко, колкото е възможно." Ньотлинг живее с приятелката си и с дъщеря си в жилище от 46 кв.м. "Използваме площта максимално ефективно. А и живеем близо до работата, което пести и време, и големите разходи за автомобил," казва той. В компактното жилище и режийните разноски са по-малко.

Постоянно се питам: "струва ли си парите"?

От самото начало Ньотлинг се вдъхновява от мисълта как да спести най-много. Затова например пробва няколко вида слушалки за душ, докато установи коя прахосва най-малко вода. Освен това внимава при покупката на уреди и ползва LED осветление. Стреми се да купува колкото може по-малко - щом един ден повечето предмети така и така ще се изхвърлят. Но това за него не са лишения, а удоволствие. Той се опитва креативно да се справи с поправката на повредените уреди, да изработи нещо сам или да вземе нужното под наем.

"Вече нямам потребност да консумирам", подчертава Ньотлинг, но отбелязва също така, че между времето и парите има връзка - колкото по-малко време имаш, толкова повече пари харчиш. Изтъква, че не би се отказал от ходене на заведение с приятели от спестовност, правил е и пътуване с платноходка за 1000 евро. "Всеки път си задавам въпроса: струва ли си парите?" Пандемията и произтичащата от нея необходимост да се работи от вкъщи е принудила семейството да наеме по-голямо жилище, където Ньотлинг има кабинет. Но както подчертава - офертата била много изгодна.

Ньотлинг се определя като "фругалист" - човек, който се стреми максимално бързо да натрупа капитал, за да спре да работи и да живее здравословно. Той съветва непосредствено след края на следването и намирането на работа да се определи една достатъчно висока сума за спестяване. "Така например когато станеш млад родител, ще има на какво да разчиташ и ще можеш да си по-спокоен", посочва Ньотлинг, който смята да възпитава и дъщеря си в този дух. "Тя трябва да знае, че парите не растат по дърветата и че можеш да бъдеш доволен и с малко."

Философията не е сложна

Печели колкото можеш повече, изразходвай колкото може по-малко и инвестирай с колкото може по-голяма печалба - това е принципът на фругалистите, които контактуват в специални форуми и споделят плановете си в блогове. Всички се ръководят от целта да спрат да работят преди достигането на пенсионната възраст. А искат да постигнат това като пестят в продължение на години и инвестират във фондове или недвижими имоти, от чиито дивиденти или наеми да се издържат впоследствие. Сред най-ярките примери за последователите на движението е един канадски софтуерен инженер и блогър, който, прилагайки подобна стратегия, е успял да се пенсионира на 30 години, пише "Зюддойче Цайтунг".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евреин

    97 57 Отговор
    Живеейки скотски живот
  • 2 Последния Софиянец

    217 26 Отговор
    Тази статия е подигравка към българите.

    Коментиран от #16

  • 3 Процесор Смучков

    102 17 Отговор
    Глад, мизерия, въшки, и вино с пръжки. Каза процесора.

    Коментиран от #66

  • 4 Аз научих МАГАРЕТО да не яде

    110 12 Отговор
    А то взе,ЧЕ умря😢
  • 5 ahahahah

    89 23 Отговор
    Тук с 1700 лв живееш царски, ако имаш жилище или добре, ако плащаш наем.

    Коментиран от #57, #79

  • 6 Рошко

    91 24 Отговор
    Тоз гаранция като седне на тоалетната чиния поглежда от време на време, ако е много става прави ревизия и вероятно преработва, за втора консумация
  • 7 Дедо ви

    121 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Нима 870 евро стигат?"....Ах, горкият. Как няма да му стигат? Нашите пенсионери със 150 евро живеят, плащат данъци, ток, вода, парно, телефони..и т.н.. Даже им остават пари и спестяват за почивка на Малдивите....
  • 8 Реално

    85 12 Отговор
    То и с 1000 евро си мизерник-ама това чака Европа под тоталитаризма на ЕС...Та да има за амуджите-инжЕнерите на Меркел...
  • 9 ХА ХА

    62 5 Отговор
    Затова например пробва няколко вида слушалки за душ, докато установи коя прахосва най-малко вода
  • 10 Мъдрият

    110 16 Отговор
    И откъде го изкопахте тоя, че и статия сте писали за него?

    И като се пенсионираш на 40г, после какво ще правиш бе човек?

    Дъщеря ти ще порасне и ще поеме по своя път, и ти мислиш, че дотогава жена ти ще ти е супер интересна, за да прекарваш по 24 часа на ден с нея?

    Е, хайде ако сме живи и здрави след 8г - като си на 40, напиши да видим дали е така като си го мислиш!

    Аз съм се нагледал на всякакви планове!

    А за спестяването- ти си станал като чичо Скруч - ама явно не си го гледал тоя мултифилм.

    Ще ти кажа, че в приказката: икономията е майка на мизерията - има много истина!

    Аз също харча разумно и умерено, но никога не си позволявам да стигна до фанатизъм както теб!
    Затова - знай, че златната среда винаги е най-добре!

    Коментиран от #36

  • 11 Брабинеца

    53 17 Отговор
    =========== или храната за обяд в офиса се носи от вкъщи.

    това е добре от неговата гледна точка, ако обаче неговите клиенти почват да пестят от неговите услуги, К"во става!? няма да му стигат парите да си покрива разходите, значи той отнема от доходите на другите, за да му е добре, доста измекярска логика
  • 12 Да му кажете на този да знае!

    44 21 Отговор
    Че с това лед осветление, на 40 няма да има очи, така че иска или не иска, ще спре да работи! Обаче дъщеря си и нея отглежда на този LED и не се знае дали тя по рано няма да остане без очи! Тези дето ще ми сложат минус, ще ги питам, знаете ли как работи окото, и как работи LED? Ако не знаят минуса да си го сложат (те знаят къде)! А тези които знаят, нека да поспорим заедно !

    Коментиран от #40, #63

  • 13 Шекел

    48 5 Отговор
    А бе квото и да правите ще свършите в гробищата.
  • 14 Скруч Мак Дак

    76 4 Отговор
    А ние в България минаваме още по ниско - с по 300€ на месец и бачкаме до 70 години .
  • 15 Факт!

    59 12 Отговор
    под 2000к еуро на Запад си умрел.

    Коментиран от #18

  • 16 гост

    24 50 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И защо е подигравка ?? Защото са толкова неграмотни или оядени , че не могат да вденат за какво иде реч ?? Щом този може в Германия , при немски цени да издържа семейство от трима със 870 евро , че даже да пада до 600 някои месеци , за какво ревете ??? Като на него наема му и сметките са поне 400-500 евро месечно !!! Тук с толкова можеш да плащаш ипотека в София и то на апартамент над 70 квадрата !! Което си е жива инвестиция , щото като пенсионер може да си идеш на село ,а наема от 600-700 лева е колкото средната пенсия !! Да не говорим , че средната заплата , особено в София е вече също 800-900 евро !! Е верно , трябва и да работиш за да я вземеш , а не да обясняваш колко хубаво е било при бай Тошо със 100 лева на месец и портокали и банани за нова година , ако се доредиш !!

    Коментиран от #17, #78

  • 17 само питам

    46 6 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Кога в България ще получава толкова че да живееш с 670€ , и да отделяш , че да се пенсионираш на 40 години ? Значи дохода му е от 3 000€ нагоре .

    Коментиран от #20, #55

  • 18 гост

    30 3 Отговор

    До коментар #15 от "Факт!":

    А кой ти каза , че той печели под 2000 евро ???? Хората са ти написали , че ХАРЧИ до 870 евро , останалите влага , за да получава след това доходите си от тях !! Ти от каква сума си мислиш , че се получават 12-13 000 и нагоре приход годишно при 7-9% дивидент на повечето не особено рискови фондове ?? Минимума , който трябва да вложи е 200-300 000 евро !! Раздели ги на 15-20 години , щом иска на 40 да приключи и ще видиш колко трябва да вкарва месечно !! Поне още толкова , колкото харчи !!

    Коментиран от #22, #31, #42, #43

  • 19 ГрабителскаЕдноличнаРазбойническаБанда

    33 4 Отговор
    Верно ли?Преди 30 години внушавахте(медиите),че германците толкова били напред,че за германските бабички пенсионерки посещаващи Слънчев бряг ежегодишно било от високите им пенсии.А сега внушавате,че дори и германците вече живеят бедно(като нас) и така също можело.Е па може,може...

    Коментиран от #28

  • 20 гост

    11 18 Отговор

    До коментар #17 от "само питам":

    Чети малко по-внимателно , преди да бързаш да пишеш !!! Инвестицията ти в България е изплащането на ипотеката която е 800-900 лева , която след това ти гарантира доход , а при него тази сума отива за наем , тоест е загубена , щото там ипотеката ще е всичките 800-900 евро и то не за 20 ,а за 35-40 години !! И ти остават при средна заплата 1600-1700 лева още толкова да живееш , при това ако работи само единия в семейството ! И то при положение , че цените в България за сметки са 2-3 пъти по-ниски , както и други неща !

    Коментиран от #24

  • 21 Илюминат

    34 3 Отговор
    Със същия успех можеше да цитирате статия за венерическите болести при калинките , безполезни безсмисленици! С какво е полезна тази статия в нашия свят??
  • 22 Факт!

    16 5 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Е че ти ако харчиш до 870 евро месечно си малко над клошарите
  • 23 Кога учи кога работи и събра пари на 30

    25 6 Отговор
    Че вече на 30 имаш достатъчно пари в западния свят че да си пенсионер😂😂😂😂като цяло статията е побъркана
  • 24 само питам

    10 5 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Къде в статията пише за ипотека и тем подобни ? Човека инвестира в борсови книжа и спестява от заплатата. За да кара с 1300 лева български пари и да заделя за да се пенсионира на 40 години и то без да си дава зор - колко получава чисто ?

    Коментиран от #26, #33

  • 25 И като стане поредния земетръс на

    22 3 Отговор
    Борсите рано или късно и тоя де е пенсионер на 40 ше му стане лошо
  • 26 Борсите в момента и преди това

    18 4 Отговор

    До коментар #24 от "само питам":

    Са страшен балон по голям от цепелина😂😂😂😂
  • 27 Гоуст

    9 4 Отговор
    Тва са флупости.Най-доходното е да регисттираш патенти ама с голямо приложение.Те тва е умно.
  • 28 гост

    22 4 Отговор

    До коментар #19 от "ГрабителскаЕдноличнаРазбойническаБанда":

    Германските бабички наистина посещават Слънчев бряг от пенсии и даже им остава да посетят и Пампорово , ако искат , щото при 30 евро ол инклузив на ден им струва 2-3 пъти по-малко , отколкото дневните разходи в Германия !! Затова и много от тях направо се изнасят в България и други подобни държави !! И засега ги спира само различната валута и закони !! Като приемем еврото и законите се уеднаквят напълно ще гледаш тогава нашествие от пенсионери и не само от Германия !!

    Коментиран от #29, #32

  • 29 Факт!

    12 3 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Не идват тука щото на Запад с техните пенсии нищо не можеш да направиш.
  • 30 По-полека способни статии

    27 3 Отговор
    И тамън да се пенсионира и взаимните му фондове дадат фира, отиде му пенсията. С новите вируси може и да не доживее или пък да бъде взривен, намушкан на улицата от новите германци
  • 31 Факт!

    12 3 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Живее не е синоним на харчи
  • 32 Е щж не доидат сега

    10 4 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Дорде е още ефтино та ше чекат после....и като доидат и ги налазят извънземните и почнат да ги трепат и обират и милицията като им каже на крив енглиш да не сте идвали тука 😂😂😂😂и знайш къв наплив ше има

    Коментиран от #34

  • 33 гост

    10 7 Отговор

    До коментар #24 от "само питам":

    Къде трябва да пише , бе специалисте борсов ?? Обяснявам ти вариант за България и то любим за българите , без да играеш на борсата със съответния риск от загуби и със предвидими разходи , в който единствения риск е да останеш без заплата за дълъг период !! И даже тогава можеш да продадеш ипотекирания апартамент , който вече ще е поскъпнал и да закърпиш положението , докато се изправиш на крака !!

    Коментиран от #37

  • 34 гост

    5 8 Отговор

    До коментар #32 от "Е щж не доидат сега":

    Наплива си го има и в момента , ако имаше познат брокер , ще ти обясни !! Само че вече вместо апартаменти на "съни бийч" купуват апартаменти в големите градове и къщи по селата !! И точно те са единствената надежда на въпросните села , щото знаят какво значи село и не реват , че държавата трябвало да плаща луди пари за 20-30 човека жители , а трябва да се оправят сами !! Пък тебе като гледам са те "налазили" само мрънкането и дървената философия !!

    Коментиран от #41

  • 35 user

    5 9 Отговор
    Аз на 40 живея в момента само от наеми. Цялата заплата ми остава спестена!

    Коментиран от #38, #39

  • 36 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    19 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мъдрият":

    Това много разумни българи са го направили,повечето са Самотни,тотални поклонници на Зимни и морски спортове!Според мен,ако имат семейство и особенно Дете,деца няма да могат да водят този живот!Като,инанси са ОК,но като свободно време за себе си...Трудно!Плюс това ,човек така е устроен,че ако спечели на борсата 100 хиляди евро чисто,мозъкът работи за ....Милион, и това е с огромна част от хората!Стават наркомани ,не на дрога, а на пари!За да сте доволни-Много опитности и Мярка във всичко,трябва да си налагате!Такива съвети и много пари да дадете,няма да получите-затова благодарете!!

    Коментиран от #67

  • 37 разбирач

    17 2 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Готин , кой в България купува апартамент с ипотека ,плаща по 800 - 900 на месец и го дава под наем за 350 лева ?
    Май цялата работа мяза на Перпетум мобиле ?

    Коментиран от #44

  • 38 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 5 Отговор

    До коментар #35 от "user":

    Браво-Умен сте!!Поздравления и Господ обича Умните!
  • 39 от нотариуса

    24 2 Отговор

    До коментар #35 от "user":

    Тая приказка е за балъци. Освен ако не е умряла леля ти и си наследил два апартамента.
  • 40 333

    18 6 Отговор

    До коментар #12 от "Да му кажете на този да знае!":

    Аз теб да те питам как го пишеш това, като голяма част от екраните са с LED подсветка. Преди бяха с газоразрядна, която пак има някакъв крив спектър. Направо хвърляй телефона, хвърляй лаптопа, хвърляй телевизора и почвай да си светиш газена лампа.

    Коментиран от #48, #56

  • 41 брокера

    14 1 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Много си далеч от истината. Като си толкова отворен ходи купи десет имота и не се занимавай да ходиш на работа.
  • 42 333

    12 2 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    де ги тия фондове с такава доходност да се запиша и аз?
  • 43 шеф Манчев

    14 0 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Виж какво става с германските пенсионни фондове. Напиши Лигнум и чети. И там са тарикати.
  • 44 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    26 2 Отговор

    До коментар #37 от "разбирач":

    Жилище с Кредит не се Купува-Аксиома!!Жилище се Купува,когато Парата е готова и можеш да я извадиш от дисагите!ОТ Наем На едно жилище не се печели,може да се подпомага леко!От наем на2жилища и допълнителен доход от някакви лихви било,пенсия било друго се живее спокойно и се поемат ремонти и други,като остава и за събиране за трето....В Германия,ако и сам е Невъзможно с Една заплата,колкото и качествена да е да си Вземеш Недвижима собственност и да станеш СВободен!Тук вероятно е същото!Ако са двама с Добри доходи,могат и там и тук да станат -Собственници!Само собственноста ви прави свободни,а не парите,като пари!!
  • 45 Програмистче

    30 0 Отговор
    Ако си млад, неженен и с много добре платена професия(като ИТ сферата) и в БГ може да спестиш стабилна сума до към 30тата си годишнина. Достатъчно за нов апартамент или къща
  • 46 Бахур Бахуров

    31 4 Отговор
    Спестявайте, спестявайте, като станете на 80 ще си харчите, с бастуня у ръката...
  • 47 Гост

    13 0 Отговор
    Жив да го ожалиш тоя 87 евро на месец и пенсионер на 40. Постигнал е българската мечта .
  • 48 Много си дълбок бе!

    8 3 Отговор

    До коментар #40 от "333":

    Пуснаха ти една стръв, и ти се хвана като балък на въдицата!
  • 49 Гост

    8 3 Отговор
    Плюят по бивковото, но бе подредена БГ. Ако си с отлични оценки първста година в су право, държавата ти отпуска стипендия, дървеница общежитие и живееш с китайци супер. Те двамата на китайци, а ти на ум се подготвяш и вдички оценки нагоре, а днес си накупихте дипломи. Чипа. Народе. Много простовати има в НС. И това го казват съдии от съда. Но бб. На инат не става Душко. Да управляваш България, иска се акъл. Голям акъл, а не пуполист.. И надлъгване. На запад сестра в германия която има четири къщи, дава едната на сестра си. Кога турчина в Турция или България. Окрадохте всичко, земи, наслледствени от братята си. Тръгна на милиционери Я брат му в кошовете за боклук и почина митко, а бе много скромен. Спете спокойно грабители на прехода. Сменяйте часовнижи, тоалети, а другите одрипани и на студ завити в леглата с комунистическите черги и юргани. Лошото е сега от 30 години в бг.
  • 50 марони

    13 0 Отговор
    Тази статия да не е откъс от"Наръчник на паразита,в човешкия му вариант"?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Капиталист

    5 1 Отговор
    Останете гладни! Това съветва СтифДжобс.
  • 54 жена

    8 0 Отговор
    Да не си при тоя
  • 55 670

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "само питам":

    Къде видя 670?!! Па даже и заглавието не можеш да прочетеш, а камо ли да мислиш...
  • 56 Тези глупости

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "333":

    в "Трета възраст" ли ги прочете? Напълно си заслужавате мизерията на кухара от БанкИ и свинята, а биволицата да се пъне да ви освободи от първите двама.
  • 57 Еди кой си

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "ahahahah":

    Умник! 870 Евро там са по-малко от 800 лв. тук. Докога ще обръщате парите по фиксинга, няма нищо общо с истината!

    Коментиран от #62

  • 58 Далай лама

    10 1 Отговор
    Този сигурно е евреин. Със сигурност някой друг ще му харчи парите.
    Човек цял живот се стреми към по-висока сигурност, а когато я постигне я разваля и започва отначало. По този начин по-вечето хора си осмислят живота.
  • 59 София

    4 1 Отговор
    Дойче Зеле !?
  • 60 Пурко

    6 0 Отговор
    Живот по Пурковски! Познат по нашите територии от он време!
  • 61 любител

    10 0 Отговор
    прав си пич и ако спреш да ядеш напълно ще се пенсионираш още по рано направо при свети петър.хахаха.тези камъни са в нашта градина 650лв заплата ни е много според боко крадеца.
  • 62 Напротив

    3 3 Отговор

    До коментар #57 от "Еди кой си":

    глупако не излизал от Булгар в Западна Европа храната е по евтина!! Нони ти си лоредния разбирач, кийто няма грам мозък за да разбере
  • 63 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Да му кажете на този да знае!":

    Изгаси LED лампата и си захлупи главата с кофа, да не те облъчи 5G-то

    Коментиран от #68

  • 64 Йордан,дан,дан

    9 2 Отговор
    Точна и откровена статия!Тук първата дума,която чух е пести!Немците,като цяло живеят цял живот на квартира.Обличат се семпло.Хранят се с боклуци.Плодове и зеленчуци са пластмасови,за да имат повече трайност.Веднъж годишно-почивка в Испания за тен и снимки!Нон стоп работа ,като роботи.Мерси!ps:и по-нова кола за престиж и против комплексите
  • 65 Българин

    11 2 Отговор
    Tака като гледам коментарите, вече не се учудвам, защо българите са най бедните в ес.. освен това имаше и проучване,според което се оказа, че и българите са най финансово неграмотните..
  • 66 куку руку ку

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Процесор Смучков":

    Ха ха ха, "Дръжки Белим" подготвя западняците за колапс на икономиката и повсеместа нищета. Такава пропаганда и по времето на бай Тошо не съм въждал.
  • 67 Макси

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Сложих ти минусче, само за да се научиш да пишеш. Иначе съм съгласен с написаното!!!
  • 68 АУУУУУ

    3 2 Отговор

    До коментар #63 от "Гост":

    И ако може да помоли някой силно да ритне кофата ,че да му излязат ВСИЧКИ БРЪМБАРИ от главата 🐞🐞🐞😂😂😂
  • 69 Тук в България

    3 1 Отговор
    Имам един познат на 45 години с работа и кредити си накупи 6-7 апартамента, офиси и гаражи за да ги дава под наем, чудя се що работи още като взима над 2500 лева от наеми!?

    Коментиран от #75, #76

  • 70 незнайко

    4 0 Отговор
    И колко пъти в месеца се събират с приятели на купон - НИКОЛКО !!! Да му имам живота на тоя !!! Като стане на 40-50 тогава няма да може да прави това, което може да прави сега и ще съжалява !!! Носенето на храна от вкъщи го правехме преди 30 години, сега имаме ресторант в завода !!! Да ама той работи в ОФИС на бюро !!! Нека се ограничава това си е негов проблем .
  • 71 ГОСТ

    5 1 Отговор
    Истината е само една единствена , да вадиш повече от колкото може да похарчиш . Хем живейш ухолно хем пестиш да живейш по ухолно. Всиюко друго е празна философия .
  • 72 DrivingPleasure

    5 0 Отговор
    Много хубава статия... забравили сте да кажете колко му е заплатата на Оливър, че да успее с 10тина години работа, очевидно като наемен работник, да натрупа капитал, с който да се издържа в бъдеще?
    След което остава да кажете как се прилага това в БГ условията, с колко трябва да преживяваме месеца с 80 лева? или по-малко?!!!
  • 73 Калмук

    4 1 Отговор
    В две неща човекът е абсолютно прав: храна от вкъщи + пеща до и от работа пестят пари и добавят здраве. Опитайте поне месец с този режим и ще останете приятно изненадани.
  • 74 аг08

    2 0 Отговор
    Абе клепчо и аз искам да живея с 870 на месец! А вече трябваше и да съм пенсионер!
  • 75 Виждащ

    3 0 Отговор

    До коментар #69 от "Тук в България":

    Направо ти повярвах,чак пък 6-7 апартамента,един може,но за повече,незнам как ще ги изплащаш?
  • 76 ХаХаХа

    3 0 Отговор

    До коментар #69 от "Тук в България":

    Щото е АЛЧЕН,НЕ СЕ ЧУДИ,има такива хора,никога,нищо не им е ДОСТАТАЧНО.
  • 77 Бай Шиле

    2 0 Отговор
    Повечето германки,с цел пестене на ток,могат извадят продукта от хладилника преди да светне лампата.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Въи

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ahahahah":

    Я ми обясни как живееш царски С 1700 лева явно мама и тате много носят
  • 80 факт

    0 0 Отговор
    ДА БЕШЕ СТАНАЛ МИЛИЦИОНЕР!