Last news in Fakti

20 Февруари, 2021 04:18 3 416 12

20 февруари 1987 г. Мехмед Али Агджа е осъден на доживотен затвор

  • мехмед али агджа-
  • доживотен затвор-
  • присъда

Терористът лежи и в Турция за убийството на журналист

20 февруари 1987 г. Мехмед Али Агджа е осъден на доживотен затвор - 1
Снимка: БГНЕС

На 20 февруари 1987 г. турският терорист Мехмед Али Агджа е осъден от италианския съд на доживотен затвор за атентата срещу Йоан Павел II.

Атентатът е извършен на 13 май 1981 г. на площад „Свети Петър” във Ватикана. Докато излиза на площада, папа Йоан-Павел ІІ е прострелян от Агджа. Папата е пронизан от четири куршума и загубва голямо количество кръв, но е спасен, благодарение на бързата намеса на хирурзите. Агджа е задържан незабавно.

По-късно за съучастничество в подготовката на атентата са обвинени още трима турци и четирима българи. Това са дипломатите Иван Дончев, Желю Василев, Тодор Айвазов и Сергей Антонов. Безспорно най-известно от изброените е името на Антонов.

По молба на папа Йоан – Павел II, който посещава затворника през 1983 г., той е помилван от президента на Италия Карло Чампи през юни 2000 г. След 19-те години в италиански затвор Агджа лежи и в турски за убийството на журналист, извършено през 1979 г. Освободен е предсрочно на 12 януари 2006 г. Министерството на правосъдието обжалва освобождаването и Касационният съд го отменя. Агджа отново е задържан. Освободен е окончателно на 18 януари 2010 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 волан

    8 0 Отговор
    Е,и? Италианците имат закон и го прилагат,а не като нашите да дават за убийство условна "присъда" и престъпникът да си седи у тях с някаква си гривна.
  • 5 Истина

    21 7 Отговор
    Акция "Очерняне " на ЦРУ да се хвърли кал на България и Източният Блок. Преминала през турското "Гладио" и Сивите Вълци. За съжаление пострада тогава Сергей Антонов . Той беше оневинен но психическите травми които получи го сринаха.

    Коментиран от #9

  • 6 Димчо

    7 7 Отговор
    Заради турците си отиде Сергей Антонов напълно невинен човек а какво направи папата оневини турчина дето щеше да го убие нищо не каза за нашия човек а сега го изкарват светец когато беше в България абсолютно нищо не каза опитват се да го изкарат че бил казал че нямаме нищо общо с покушението разбира се че България и българите нямаме вина за нищо ама да беше казал Сергей Антонов е невинен защото не направят филм режисьорите телевизиите къде са дават само турски сериал да направят един сериал

    Коментиран от #7, #10, #11

  • 7 не разбрах

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Димчо":

    Сергей Антонов в турски затвор ли е лежал, турската полиция ли го е арестувала или в турски съд го е осъдил, че турците да са виновни??? Ей, много гладкомозъчни потурковци
  • 8 5Kan

    2 8 Отговор
    Агджа има 3 турски и 4 български съратника. Значи половината турци а другата половина българи дали това е доказателство за братството на двата народа.
  • 9 И как ще те очернят

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Истина":

    Ако нямаш нищо общо?
  • 10 Абе иска ти се

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Димчо":

    Ама нещата не са такива каквито ти се искат. Участието на българските служби е несъмнено и доказано.
  • 11 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Димчо":

    агджа лежа бая години преди да го помилват .мисля че около 30!антонов също умря след 30 години от събитията.за съжаление антонов стана жертва на игрите на различните служби включително и българските такива.агджа е заловен с паспорт и стреля с пистолет даден му от нашите служби.да се твърди след това че няма българска връзка е нелепо.
  • 12 Мехмед

    2 0 Отговор
    Да Агджа е терорист, но знаелите, че по настоящем се вози в луксозни автомобили и ходи винаги с охрана. Странна работа.
Новини по държави: