Last news in Fakti

22 Февруари, 2021 14:14 1 175 2

ЕК иска да подобри взаимодействието между гражданската и космическата промишленост

  • ек-
  • ес-
  • космос-
  • гражданска авиация-
  • отбранителна индустрия-
  • план-
  • стратегия

Това ще позволи на Европа да продължи да определя световните стандарти

ЕК иска да подобри взаимодействието между гражданската и космическата промишленост - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия представя план за действие относно полезните взаимодействия между гражданската, отбранителната и космическата промишленост, за да укрепи допълнително технологичното предимство на Европа и да подкрепи промишлената ѝ база. Планът за действие се опира на факта, че финансирането от ЕС за първи път предоставя възможности за укрепване на европейските иновации чрез проучване и използване на революционния потенциал на технологиите на границата между отбранителните, космическите и гражданските приложения, като изчислителни облаци, процесори, кибер, квантов и изкуствен интелект.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, заяви: С Европейския фонд за отбрана имаме голям потенциал за полезни взаимодействия между иновациите в областта на космическото пространство, отбраната и гражданските научни изследвания и иновации. Нуждаем се от това за редица критични технологии. Този план за действие е систематичен и методологичен подход към полезните взаимодействия при критичните технологии в тези три сектора. Идеята е иновациите да бъдат проектирани така, че систематично да служат за множество употреби и да се даде възможност за оползотворяване на огромния иновационен потенциал на изследователите и стартиращите предприятия.

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, заяви: Трябва да извлечем максимална полза от Европейския фонд за отбрана и да осигурим силни полезни взаимодействия между отбранителните, космическите и гражданските технологии, което ще създаде революционни иновации и ще позволи на Европа да продължи да определя световните стандарти. Това също така ще намали нашите зависимости в областта на критичните технологии и ще даде тласък на необходимите ни водещи позиции в промишлеността, за да се възстановим от кризата.

Основните цели на плана за действие са:

- Засилване на взаимното допълване между съответните програми и инструменти на ЕС, обхващащи научните изследвания, развойната дейност и внедряването, за да се повиши ефикасността на инвестициите и ефективността на резултатите (полезните взаимодействия);

- Насърчаване на финансиране от ЕС за научноизследователска и развойна дейност, включително в областта на отбраната и Космоса, носеща икономически и технологични ползи за европейските граждани (спиноф) и;

- Улесняване на използването на постиженията на гражданската промишленост и на водените от гражданското общество иновации в европейските проекти за сътрудничество в областта на отбраната (спинин).

С оглед на тези цели Комисията обявява единадесет целеви действия, насочени към взаимодействието между гражданската, отбранителната и космическата промишленост. По-конкретно те:

- създават рамка, която засилва полезните взаимодействия и взаимното обогатяване между всички съответни програми и инструменти на ЕС, например в областта на цифровите технологии, изчисленията в облак и процесорите;

- организират по систематичен и последователен начин разработването на критични технологии, с идентифицирането на критичните технологии и бъдещите изисквания по отношение на способностите, след това с разработването на технологични пътни карти и накрая със стартирането на водещи проекти, които имат за цел да намалят зависимостите, да укрепят стандартизацията и оперативната съвместимост, да насърчат трансграничното сътрудничество, да установят нови вериги за създаване на стойност и да отговорят на стратегическите потребности на обществото и на ЕС;

- подкрепят в целия Съюз иновациите от стартиращи предприятия, малки и средни предприятия (МСП) и организации за научни изследвания и технологии, като улесняват достъпа им до нови възможности, включително чрез създаването на мрежа от инкубатори за иновации;

- подготвят стартирането на три водещи проекта с потенциал да се превърнат в решаващи фактори: технологии за безпилотни летателни апарати, повишаващи конкурентоспособността на промишлеността на ЕС в тази критична технологична област със силно отбранително измерение, базирана в Космоса сигурна свързаност, която следва да осигури основана на квантовото криптиране високоскоростна устойчива система за свързаност за всички в Европа; и управление на космическия трафик, необходимо за избягване на сблъсъци, които могат да възникнат в резултат на разпространението на спътници и космически отпадъци, като същевременно се гарантира независим достъп до космическото пространство.

Въпреки че обхватът на настоящия план за действие е ограничен до програмите и инструментите на ЕС, той може също така да предизвика подобен положителен ефект на полезно взаимодействие на национално равнище поради съфинансирането от държавите членки на проекти на ЕС. Трансатлантическото партньорство и сътрудничество с други държави със сходни възгледи могат да подкрепят усилията на ЕС в тази област. При встъпването си в длъжност председателят Фон дер Лайен възложи на Комисията да реализира полезните взаимодействия между гражданската, отбранителната и космическата промишленост и да се съсредоточи върху подобряването на жизненоважната връзка между космическото пространство и отбраната и сигурността. За тази цел през март 2020 г. в рамките на промишлената стратегия беше обявен План за действие относно полезните взаимодействия между гражданската, отбранителната и космическата промишленост, включително на равнището на програмите, технологиите, иновациите и стартиращите предприятия.

В заключенията си от 17 юни 2020 г. относно сигурността и отбраната Съветът на ЕС изрази задоволство от призива за повече полезни взаимодействия в рамките на програмите на ЕС между гражданската и отбранителната промишленост, включително космонавтиката, при зачитане на различното естество и правните основания на съответните програми и инициативи на ЕС, включително гражданския характер на европейските космически програми, с оглед на по-ефективно използване на ресурсите и технологиите и създаване на икономии от мащаба. В момент, когато Европа е изправена пред безпрецедентна глобална конкуренция в променящия се геополитически контекст и възникват нови възможности вследствие появата на бързо развиващи се технологии и нови бизнес модели, увеличеният размер на инвестициите в технологии за граждански, отбранителни или космически приложения може да помогне на Европа да запази своята промишлена база, да отговори на геополитическата конкуренция и да укрепи технологичния си суверенитет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 1 Отговор
    Ще ви вкараме всички в цифровия концлагер, а неваксинираните ще обявим за домашни терористи и респективно ще са под домашен арест завинаги.
  • 2 Ай стига бе

    3 0 Отговор
    Бла...бла...блаа....блааа....Все едно решенията на пленумите от едно време...Дайте другари и другарки да дадем...