25 Декември, 2012 16:21 1 297 0

Папа Бенедикт ХVІ пожела мир в Сирия и братско общество в Китай

  • urbi et orbi-
  • послание-
  • мир
Папа Бенедикт ХVІ пожела мир в Сирия и братско общество в Китай - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Бенедикт XVI посвети своето традиционно рождественско послание Urbi et Orbi („Към града и света“) на военните конфликти в Сирия и Африка, както и на политиката на Китай по отношение на свободата на вероизповедание, предаде агенция „Франс прес“.

В речта си от балкона на катедралата „Свети Петър“ в Рим пред 40 000 поклонници и милиони телевизионни зрители от цял свят понтификът призова да се сложи край на кръвопролитията в Сирия, като изрази вяра, че конфликтите в страната ще могат да се разрешат по политически път.

Светият отец пожела мир на Израел и Палестинската автономия, както и на Нигерия, Конго, Кения, Мали.
Бенедикт XVI пожела на управляващите в Китай да ценят заслугите на религията и сподели надеждата си, че новите китайски лидери ще съумеят „да създадат братско общество“ в тази страна.

Ватикана скъса дипломатически отношения с Китай през далечната 1951 г. Там към контролираната от държавата католическа църква принадлежат около 5,7 милиона души. Според някои данни, още 12 милиона изповядват католицизма, но се числят към други, забранени църкви, лоялни на папата.

По традиция папата отправи поздравления към вярващите за Рождество Христово на 65 езика, включително и на български.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: