19 Април, 2021 22:17 1 587 1

Ислямски екстремисти убиха 19 души в Нигер

  • нигер-
  • ислямска държава-
  • джихадисти-
  • нападение-
  • жертви-
  • военен преврат

Нападението е извършено в събота в района на Тилабери

Ислямски екстремисти убиха 19 души в Нигер - 1
Снимка : Shutterstock

Въоръжени лица с мотоциклети нападнаха село в близост до проблемната граница на Нигер с Мали. Нападението се е случило в джамия и има 19 жертви, съобщи „Асошиейтед прес“.

Трагедията се е случила събота вечерта в село Гайгору, което бива тероризирано от началото на годината.

„Правителството ще продължи да се бори с терористите“, каза министърът на отбраната Алкасум Индату през жителите на Западен Нигер в неделя.

Членове на екстремистката групировка „Ислямска държава“ отдавна безпокоят Нигер и заради това те са главните заподозрени за поредицата от нападения срещу цивилни в района.

Тази година през януари беше организирана мащабна атака срещу две села, като загинаха поне 100 души. Още 237 бяха убити през февруари след поредица от нападения от въоръжени лица с мотоциклети.

До момента никой не е поел отговорност за престъпленията.

Анализатори споделят, че проблем в района не представляват единствено джихадистите – контратерористичните офанзиви са първоизточник на етнически милиции, които също представляват опасност за жителите на границата между Мали и Нигер.

Нарастващото насилие в страната представлява заплаха за новоназначения президент на страната Мохамед Базум. По-рано този месец той встъпи в длъжност, след като само няколко дни преди това силите на реда предотвратиха военен преврат в президентския дворец в столицата на страната Ниамей.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.