Last news in Fakti

21 Януари, 2013 10:28 1 503 2

1200 километра велоалеи във Виена

  • виена-
  • велоалеи

Забелязва се тенденция жителите на Виена да използват все повече колелото като средство за придвижване, твърди местното издание heute.at, цитирано от българското електронно издание EnergyOnline.

Темпото, с което то се превръща от средство за забавление през свободното време в начин за превозване е наистина впечатляващо.

Градът също много инвестира да подсигури гражданите качествени велоалеи. Ако върнем лентата назад през 90-те години на 20 век тяхната дължина е била само 190 километра. А през 2011 година общата дължина достига 1206 километра.

Новата цел на общинарите да се повиши процента на колоездачи в цялостния трафик на града.

Плановете са сегашните 5 на сто да се удвоят до 2015 година , т.е всяко 10-то превозно средство да е колело. По тази причина община Виена продължава да разраства градската веломрежа като в някои отсечки колоездачите достига до 20 на сто от участниците на пътя. Пример за това е главната улица на 6-ти район – МарияХилферщрасе.

Общинарите предлагат на виенчани и гостите на града възможността срещу еднократна регистрация от 1 евро да ползват преференциално колелета в рамките на един час , без да плащат нищо.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХХ

    1 0 Отговор
    Браво! Ама дори по този показател, пак не можем ги стигна.
  • 2 LXL

    1 0 Отговор
    Тази статия трябва да я изпринтят, ламинират и да закачат по едно
    копие в общините на всеки град и в Президенството за стимул!
Новини по държави: