Last news in Fakti

14 Май, 2021 18:25 1 598 9

Димитър Цанчев: Процесът на разширяване на ЕС не може да става за сметка на интересите на държавите членки

  • димитър цанчев-
  • европейски съюз-
  • доверие-
  • държави кандидатки

Държавите кандидатки трябва да заслужат доверието на своите партньори от Европейския съюз със своето поведение

Димитър Цанчев: Процесът на разширяване на ЕС не може да става за сметка на интересите на държавите членки - 1
Снимка: БГНЕС

Постоянният ни представител в ЕС посланик Димитър Цанчев участва в организираната на 13 май 2021 г. от Гърция и Румъния неформална видеоконферентна среща на външните министри на ЕС с техните колеги от Албания и Република Северна Македония, предаде пресцентъра на МВнР.


„Договорите трябва да се спазват и това е едно от най-важните правила в международните отношения. България и Република Северна Македония подписаха през 2017 г. Договор за приятелство и добросъседство, който трябваше да постави основите на истинско сътрудничество и честен диалог. Това споразумение, както и Договорът от Преспа с Гърция, отвориха пътя на Скопие към европейска интеграция. За съжаление, отказът на Република Северна Македония да прилага договора с България е причина за днешното положение“, заяви пред участниците в конференцията посланик Димитър Цанчев.
Той се спря на проблемите, свързани с прилагането на споразуменията със Скопие, липсата на резултати от работата на съвместната историческа комисия, нарушаването на основните права на македонски граждани с българско самосъзнание и открито използване на език на омразата срещу България.
„Няма да ви изненадам, ако кажа, че ние сме сред най-големите привърженици на процеса на разширяване на ЕС в региона на Западните Балкани, но това не може да става за сметка на интересите на държавите - членки на ЕС. Българската позиция е ясна и прагматична. При встъпването си в длъжност новият служебен министър на външните работи заяви, че нашата позиция остава непроменена“, каза посланик Цанчев.
„Не може да се говори за загубено доверие в Европейския съюз. Държавите кандидатки трябва също да заслужат доверието на своите партньори от ЕС със своето поведение, което трябва да е честно и открито. България остава отворена за диалог и намиране на положително решение, заяви в заключение българският постоянен представител в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 EU схема

    6 2 Отговор
    Пирамидата на 21 век...
  • 3 Историята

    12 1 Отговор
    Изкъпи един македонец и ще получиш чист българин !

    Коментиран от #9

  • 4 БОЛШЕВИК

    7 2 Отговор
    Изобщо не ме интересува дали ще се раширява ЕС, чакам с надежда да се разпадне най- скоро време!
  • 5 гост

    16 0 Отговор
    Титомакедонците, които лъжат и мислят, че някой може да ни натисне за назидание не трябва въобще да ги пускаме в ЕС.
  • 6 Ал Капоне

    7 1 Отговор
    по-добре без тоя скапан съюз, изсипаха си всичкия боклук тука да го ядем и дишаме
  • 7 Искам

    3 2 Отговор
    Да отстъпим мястото си на РСМ в ЕС, а България да влезе в съюз със САЩ, Великобритания и Израел.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сърбин

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Историята":

    Забравил си кофата мръсна вода!:) Поговорката е сръбска!:0