Last news in Fakti

15 Май, 2021 11:02 2 396 37

Бензинът във Вашингтон е на привършване

  • бензин-
  • гориво-
  • сащ-
  • вашингтон

Опашки се извиха на US бензиностанциите след кибератаката

Бензинът във Вашингтон е на привършване - 1
Снимка: БГНЕС

Бензинът в американската столица е на привършване дори и въпреки че най-голямата тръбопроводна мрежа в САЩ за пренос на горива поднови доставките след кибератака, а правителството увери водачите, че ситуацията скоро ще се нормализира, предаде Ройтерс.

Към вчерашния ден недостигът на бензин във Вашингтон, окръг Колумбия, се повиши от 79 процента предния ден на 87 на сто, съобщи "Газбъди" (Gasbuddy), компания за следене на пазара на горива. Президентът Джо Байдън увери шофьорите, че до края на седмицата обстановката ще се нормализира.

"Повечето от щатите и районите с недостиг са такива, в които паническото запасяване с гориво не спря, което вероятно е допринасящ фактор за бавното дотук възстановяване (на пазара)", каза Патрик де Хан от "Газбъди". "Ще отнеме няколко седмици."

Шестдневното нарушаване на работата на "Колониъл пайплайн" беше най-сериозната кибератака, регистрирана досега, и тя показа колко уязвима за киберпрестъпници е критична американска инфраструктура, отбелязва Ройтерс.

В четвъртък вечер компанията "Колониъл пайплайн" обяви, че е подновила работата на цялата си система, свързваща рафинериите по крайбрежието на Мексиканския залив с пазарите по Източното крайбрежие.

Масовото паническо зареждане на автомобилите обаче продължи и след възстановяването на работата на тръбопровода, което остави бензиностанциите в югоизточните части на САЩ празни, дори и да се намираха в райони далеч от тръбопровода.

В момент, когато все повече американци тръгват на път с автомобил с оглед на облекчаването на противоепидемичните мерки, цените на бензина по бензиностанциите достигнаха рекордни за последните години равнища. Средната му цена в национален план достигна до малко над 3 долара за галон, което е най-голямото поскъпване от октомври 2014 г., заяви Американската автомобилна асоциация.

В някои щати положението леко се подобри, но недостигът на бензин си остава все така остър. Около 70 на сто от бензиностанциите в Северна Каролина са без гориво, а във Вирджиния, Южна Каролина и Джорджия те са около 50 процента.

Във Вашингтон Денис Ли беше закъсал на бензиностанция, която е останала без гориво. Преди това през деня той опитал да зареди на четири бензиностанции, но нямал късмет.

"Резервоарът ми вече е съвсем празен и затова не искам да продължавам да карам повече", каза Ли, който е от Анаполис, Мериленд. "Отмених плановете си за днес и за уикенда, защото не предполагах, че кризата е толкова сериозна."

"Вероятно ще се увеличи вносът от Европа и това ще компенсира недостига, но ще отнеме време (горивата) да пристигнат", каза Крис Миджли от "Ес енд Пи Глобал Платс" (S&P Global Platts).


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хааа

    74 4 Отговор
    Сериозно? Не може да бъде! А едно време ние се редихме на опашки за бензин. Виж ти как в живота нещата се обръщат понякога.
  • 2 един от многото

    58 1 Отговор
    Ами да ходят пеша!

    Коментиран от #14, #27

  • 3 хнврп

    49 1 Отговор
    Ами да му вдигнат там малко цената на бензинеца, че е много евтиничък и за нищо го нямат. Много са се разглезили.
  • 4 Лост

    49 0 Отговор
    Дали ме интересува къде е закъсал Денис Ли?
  • 5 Соросоид

    52 2 Отговор
    Хакерската атака, която според мен си беше намигване заради нищожната сума за откуп - 5 мил.$, показа колко е крехка системата в т.н. "цивилизован свят". Свръхзадоволените консуматори-потребители изпадат в паника при съвсем леко разбутване на зоната им на комфорт. Жаждата за свръхпечалби ще ги затрие и ще установят по трудния начин, че критична инфраструктура, здравеопазване, енергетика, комуникации - трябва да са под държавен контрол и никакви либерално частни интереси не трябва да има там.

    Коментиран от #19

  • 6 Да да

    19 4 Отговор
    Няма проблем! Има коли на ток, там опашки няма!
  • 7 Stefanie 🎲

    7 23 Отговор
    Кремъл е виновен! Санкции! Гонете дипломати! Санкции! 🇱🇷🐂🐂🐂🇱🇷

    Коментиран от #10

  • 8 Азз

    17 2 Отговор
    Марешки какво чака?
  • 9 Ю Ес Ей

    32 3 Отговор
    При тях вече е комунизъм, опашки за бензин, всеки крие по една туба в багажника и още няколко в мазето. Време е за нова войничка и крадене на петрол.
  • 10 Хашим Тачи

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Stefanie 🎲":

    Ахаха как е откраднатият ник а?

    Коментиран от #32

  • 11 Само питам

    33 1 Отговор
    Тия и без война сдадоха багажа , а при едно военно положение ?
  • 12 Фалконети

    22 0 Отговор
    Зомбитата в краварника какво ще го правят после бензина дето се презапасиха ? В един момент ще се получи пренасищане на пазара и цените ще паднат .

    Коментиран от #17

  • 13 давай гринго

    27 1 Отговор
    Излиза че системата в обора е много уязвима. Ако някой думне тръбата ще ходят пеша. А те това не го могат !!!!
  • 14 ветеринар

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "един от многото":

    Да ходят ама като не могат ! Хванал ги е крачана.
  • 15 Умберто

    20 1 Отговор
    Мале ... ако трябва да ходят и на нивата с мотика ........
  • 16 истината

    22 1 Отговор
    Илон Мъск е хакнал тръбата , за да му се харчат електричките . Сега требва санкции !
  • 17 Абе

    20 1 Отговор

    До коментар #12 от "Фалконети":

    Споко, те са си наляли в резервоара и толкоз, най-много по някоя туба да имат, а техните лакоми коли направо го издухват за нула време......разход 15-20 на 100 за колите в краварника е нещо съвсем нормално. Ама е вярно, че им е евтин бензина, трябва да се вдигне двойно хахаха!
  • 18 оператор тръба

    11 1 Отговор
    Прекарахме малко краден петрол по тръбата , та за това е така.
  • 19 Всъщност

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "Соросоид":

    Много си прав! Такива атаки показват колко са уязвими и какви големи проблеми може да имат, и то без да се води реална война на тяхна територия, а само чат-пат да ги думкат хакери! В днешно време почти всичко се управлява с компютри и една малка армия от кадърни хакерчета е достатъчна да обърне с главата надолу целия "цивилизован" свят, както те сами се наричат!

    Коментиран от #37

  • 20 МТС

    19 1 Отговор
    Няма руски хакери!! Ама много удобна тази Русия, бе!! Може да се изимитира хакерство от която и да е страна!..умишлено да се "оставят" следи.. Вижте, кой има интерес от това?? Ами оня с електромобилите - Маск!! Усещате ли???

    Коментиран от #24, #26

  • 21 Банг-банг

    23 1 Отговор
    Селяндурите пълниха торбички с бензин, че видиш ли криза било... Обора може да се разруши и без война, само акъл се иска. Това е само тест, който не издържаха. А при нещо по-сериозно!?
  • 22 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    22 4 Отговор
    Краварите са пълни малоумници и перковци! Даваха един научно-популярен филм, как един американец се готви за изолиран живот в планината при евентуален апокалипсис. Консервирани храни за години време, всякакви неща, лично стопанство, кокошки гледани в изолация, тонове бензин и генератор, възможност за херметизация на жилището. Добре, ама дава ли си сметка, че всичко това няма да му помогне за повече от няколко дни! При изригване на супервулкан, въздуха по цялата земя може да стане негоден за дишане за години. Също и при ядрен апокалипсис не може да се криеш вечно под земята! И всичко това, защото ги било страх, че Русия може да ги нападне! Смешници!
  • 23 ха-ха-ха

    25 1 Отговор
    Звънкайте на Путин да ви опъне един "Американски поток" и "Американски поток 2", да има срещу, какво да се зъбите !
  • 24 Дива свиня

    21 1 Отговор

    До коментар #20 от "МТС":

    Ми то хакерската атака май ми напомня и за събарянето на близнаците. Търсят начин за нови военни действия, заграбване на ресурси срещу трета страна. Кой според вас е на прицела им?

    Коментиран от #34

  • 25 Помощник готвач

    18 2 Отговор
    Рецепта за разрушаване на обора отвътре:
    Няколко хакерски атаки.
    Безредици в негърските гета и градове.
    Паниката на потребителите.
    Страхът на богатите.
    Неразумните реакции на демецията.
    Няколко дни са достатъчни за крахът на кравариТе.
  • 26 Байдъно

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "МТС":

    каза, че разузнавателните служби на усата са изготвили доклад, че Русия няма отношение към атаката, но по-късно говорителката Саки заяви, че докладът може да заключава това относно Русия,
    но те усите трябва един вид да внимават.
  • 27 Ужасон

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "един от многото":

    Имат си нужда от раздвижване тези шишкавелци!
  • 28 Ам ам ам

    14 1 Отговор
    Това не е нищо. Когато америка започне да плаща петрола по борсови цени гаранция ще свърши.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гост

    10 1 Отговор
    Търсете в интернета кибер полигон 2021. Обърнете внимание от кой реорганизира, кой участва в него. Тая кибератака в Америка си е била просто упражненийце на това дето ни се подготвя скоро.
  • 31 67889

    9 1 Отговор
    След като контролират цената на петрола в световен мащаб с войни, нека сега да нямат и да видят как е
  • 32 Stefanie 🎲

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хашим Тачи":

    Ааа, много е гот. А тоя къде ти го открадна как или си верно Хашим Тачи Змията?🤣😘🤣😘🤣😘🤔🤔🤔

    Коментиран от #35

  • 33 ПКП Кърджали

    12 2 Отговор
    Ми Ходете пеша ве реднеци !
  • 34 тнт

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Дива свиня":

    Иран!
  • 35 Army Ranger

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Stefanie 🎲":

    Ника не е откраднат липсва оригиналното р пред h
  • 36 Костова

    1 0 Отговор
    Може би за недостигът на бензин в САЩ има по-прозаични причини като личната вражда на акден с канадския премиер Трюдо и спиране на канадските доставки на нефт. Като доставките на нефт може би са акт на някакви си зелени програми.
  • 37 Дамян

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Всъщност":

    С компютри се управляват дейности в много страни. Но и от кадрите също зависи. А напоследък в САЩ уменията и знанията не се гледат при назначаване на ръководна длъжност, а цвета на кожата, за да не се ощетят афроамериканците и сексуалната принадлежност, колкото може повече транссексуални и гейове.