Last news in Fakti

27 Януари, 2013 23:51 1 146 2

Берлускони похвали Мусолини в Деня на жертвите от Холокоста

  • мусолини-
  • холокоста
Берлускони похвали Мусолини в Деня на жертвите от Холокоста - 1
Снимка: Global Look Press

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони като по поръчка избра Деня на жертвите от Холокоста, за да похвали фашисткия диктатор Бенито Мусолини и очаквано се озова за пореден път под дъжд от критики.

В Милано, където в неделя бяха организирани множество прояви в памет на евреите, депортирани в нацистки концлагери, Берлускони нарече расовите закони на фашистка Италия „най-големия грях на Мусолини“, но отбеляза, че в много други сфери той е направил немалко полезни неща, предаде „Ройтерс“.

Магнатът освен това подчерта, че Италия не носи такава историческа отговорност за Холокоста, както Германия и обясни защо страната му е станала съюзник на Третия райх: „Ясно е, че тогавашното правителство, опасявайки се от пълната победа на фашистка Германия е предпочело да й стане съюзник, вместо да й противостои. В рамките на този алианс на нас ни е било натрапено унищожаването на евреите“.

По времето на Мусолини около 7000 евреи са били депортирани от Италия, а впоследствие близо 6000 от тях са били ликвидирани, напомня „Ройтерс“.

Тези изказвания на Берлускони, който оглавява обединението на десните партии за предстоящите през февруари в страната парламентарни избори, предизвикаха възмущение у много политици. Председателката на националната асамблея на Демократичната партия Рози Бинди нарече думите му „циничен опит да отдели срамните расови закони от фашистката диктатура“, а лидерът на центристите Пиерфердинандо Казини ги определи като „чудовищна глупост“.

По решение на ООН Международният ден в памет на жертвите на Холокоста се отбелязва на 27 януари в целия свят. Тази дата се свързва с освобождаването на концлагера Освиенцим през 1945 г. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    само така
  • 2 муспи

    0 0 Отговор
    Знаете ли защо на 27 Януари нямаше по нашите медии нищо за холокоста? Първо, те не са наши, в тях не работят българи, а окупатора е усетил че хората се кефят от страдащи евреи по снимките, макар и да са фалшиви. Бесовете са невероятно чувствителни към всичко което ги засяга лично. Усещат враждебен поглед в гърба си, шавват им ушите, на не се обръщат.
Новини по държави: