30 Май, 2021 04:31 5 375 15

30 май 1431 г. 19-годишната Жана д'Арк е изгорена на клада

  • жана д'арк-
  • франция-
  • орлеанската дева

От „Осанна” до предателството на „благодарните” французи изминава само една година, още една я дели от „Изгорете я!”

30 май 1431 г. 19-годишната Жана д'Арк е изгорена на клада - 1
Снимка: Фейсбук

На 30 май 1431 г. във френския град Руан 19-годишната Жана д'Арк е изгорена на клада. В случая църковният съд е само слуга на хората, управляващи Англия от името на 10-годишния крал Хенри VІ и които ползват услугите на църквата, за да се разправят със своите противници.

От „Осанна” до предателството на „благодарните” французи изминава само една година, още една я дели от „Изгорете я!”, а 25 години след нейната екзекуцията папа Каликст III я признава за невинна и я провъзгласява за мъченица. През 1909 г. тя е обявена за блажена, а през 1920 г. вече е светица.

Според много изследователи участта на Жана напомня Христос, като кръстът е заменен с жертвената клада.

По време на Стогодишната война, започнала през 1337 г., Англия завладява обширни територии в Северна Франция. За да подчинят напълно Франция, англичаните само трябва да обединят окупираните райони с отдавна контролираните Гиен и кралство Аквитания на юг.

Важен момент е, че десетина години преди това бургундският херцог Йоан Безстрашни сключва съюз с англичаните, скоро той става стопанин на Париж и започва да управлява от името на малоумния крал Шарл VI заедно със съпругата му Изабела Баварска.

Поделянето на Франция между англичаните и бургундите вече е въпрос на близко бъдеще. Тогава идва часът на Жана д’Арк.

Тя е родена в село Домреми на границата на областите Шампан и Лотарингия в бедното семейство на Жак д’Арк и Изабел Роме. На 13-годишна възраст тя за първи път чува гласовете на архангел Михаил, света Екатерина Александрийска и, както се счита, на Маргарита Антиохийска.

След известно време именно те ѝ казали, че на нея е писано да свали обсадата на Орлеан, да върне дофина на трона и да изгони англичаните. Когато Жана става на 17 г., тя отива при капитана на град Вокулоьр Робер де Бодрикур и обявява своята мисия. След като е осмяна, се връща в селото си и след година опитва отново. Този път капитанът, поразен от нейната настойчивост, е по-внимателен, а когато Жана точно предсказва печалния за французите изход от т.нар. битка на херингите под стените на Орлеан, се съгласява да ѝ даде хора, за да може да отиде при краля.

За 11 дни Жана преодолява разстояние през неприятелската бургундска територия между Домреми и замъка Шинон, и на 4 март 1429 г. влиза в резиденцията на дофина Шарл. Дофинът ѝ устройва проверка, като поставя на трона друг човек, а самия той застава в тълпата от придворни. Жана издържа на изпитанието и го разпознава. Обявява, че е изпратена да освободи страната от английските господство и иска войска, за да свали обсадата на Орлеан.

В началото Шарл се колебае, но след като не открива нищо, което да опетни репутацията ѝ, той решава да ѝ даде войски и я назначава за главнокомандващ. Водещите френски военачалници Етиен де Виньол по прозвище Ла Гир, Потон де Сентрайл и граф Дюнуа, от последните сили на отбиващите английските атаки в Орлеан, са задължени да застанат под нейно командване.

След назначаването на Жана, за нея се изготвят специално дрехи, знаме и хоругви. Меч за нея е намерен в църквата Сент Картин де Фербоа, съгласно указанията на самата Жана. Според легендите този меч е принадлежал на Карл Мартел. След това тя тръгва за Блоа, сборният пункт за армията и вече начело на нея настъпва към Орлеан.

Новината за това, че армията е поведена от посланичка на Бог, предизвиква необичаен морален подем във войската. Загубилите надежда офицери и войници, покрусени от безкрайните поражения, се въодушевяват, обзети от храброст.

На 29 април Жана с неголям отряд прониква в Орлеан. На 4 май нейната армия удържа първата си победа, превземайки бастиона Сен Лу. Победите следват една след друга и през нощта на 7 срещу 8 май англичаните са принудени да свалят обсадата. Така задачата, която френските военачалници преди нея считат за неизпълнима, Жана решава за 4 дни.

След победата при Орлеан започват да наричат Жана „Орлеанската дева“.

След редица победи тя повежда армията към Реймс, където на 17 юли с.г. коронова дофина Шарл за крал на Франция под името Шарл VII, припомня в блога си Дани Иванов. Но размахът на народната война и огромната популярност на Жана д'Арк плашат краля и придворната аристокрация. Впоследствие тя е отстранена от ръководството на военните действия.

На 23 май 1430 г., по време на едно от излизанията на французите от обсадения от бургундите Компиен, отбраняващите се в крепостта от страх да не би враговете им да влязат вътре, вдигат подвижния мост и Жана попада в плен. Бургундите я предават на англичаните. Църковният съд в Руан я обвинява в ерес и на 30 май 1431 г. я изгаря на клада.

През 1456 г. във Франция е организиран нов процес, на който е реабилитирана. През 1920 г. е канонизирана от Католическата църква. Сега света Жана д'Арк е национална героиня на Франция и заедно със Св. Денис, Св. Мартин, Свети Луи IX и Св. Тереза Лисио е покровителка на Франция.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А защо са я предали на враговете си?!

    31 7 Отговор
    Французи,сър,при тях предателството е национален спорт..

    Коментиран от #2, #12

  • 2 Bai Nudals

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "А защо са я предали на враговете си?!":

    Политика,бих казал.

    Коментиран от #11

  • 3 Bai Nudals

    15 3 Отговор
    Изгоряла е за да заеме,своето място в вечността.
  • 4 Изгори,за да светиш

    7 3 Отговор
    Имаше такъв бг сериал през 80-те.Мъките не са ми хобито..
  • 5 2121

    8 15 Отговор
    Французите винаги залитат ,където не трябва.Жана д,Арк е чувала гласове.Просто не е била адекватна, имала е психично отклонение,това съобщават документите.Франция,т. е. историците ,знаят много добре да нейното психично състояние.Не заблуждавайте, младото поколение в България ,нека да знаят истината.А, французите могат да признават ,когото си искат за светци.При католиците лъжата върви успоредно с истината.Потърсете документи.Има ги.Трудно се намират,но все пак съществуват.

    Коментиран от #6, #7, #9, #10

  • 6 Политика

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "2121":

    При религиите , по принцип лъжата върви успоредно парата. Уважение заслужават само тези искрено вярващи обикновени хорица .
  • 7 плевен

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "2121":

    Нещо като Грета Тумберг. Хубава кауза и недоизлекувано психо.
  • 8 qwerty

    5 2 Отговор
    Малоумния крал Шарл ... Ето как онаследяваната власт може да бъде опасна!
  • 9 Хо хо хо

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "2121":

    Че то всички религии са такива а Мохамед или Мохамад или Махмуд не ели същия пак чул гласовете на бога.И до ден днешен се взривявят в негово име.
  • 10 www

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "2121":

    Не е била психо! Психо са онези, дето съветват Вожда.
  • 11 аха

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Bai Nudals":

    Древен занаят, хибриден от два още по-древни.
  • 12 Лупи

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "А защо са я предали на враговете си?!":

    Ти сериозен ли си? Българи да говорят на тема предателство в други държави е меко казано смешно... До ден днешен те управляват предатели моето момче. 500 години си лъскал рязаната карабина на потни австралопитеци заради предатели и накрая за капак малкото чисти люде дето са дошли да освободят ганя безродний от чалмата пак са били предадени и то за стотинки или потупване по главата. Да, говори ми за предателството на французите нямам търпение да чуя още, не спирай! Аз мога още да продължавам, толкова сме добри българите в предателството, че продавайки си децата на еврогейовете за банани нищо няма да попречи на тия дето ги продават да си сменят цвета за една нощ и да ги продадат на руснаците на другия ден или на китайците. Може и чалма пак да сложим зависи от къде духне вятъра. Ако има народ по света, където предателството, раболепието и гъзолизачеството да са издигнати в култ и са начин на живот- УЕЛКЪМ ТУ БЪЛГЕРИЪ! 700 000 държавни служителя и чиновника = около 700 000 гласа за Боко (без купения вот и хептен лудите), дам говори ми за предатели ама от най-долните! Дето за 800 лв предават децата си! Говори ми!
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "... След редица победи тя повежда армията към Реймс, където на 17 юли с.г. коронова дофина Шарл за крал на Франция под името Шарл VII,..."
    ....Реймското евангелие над което са полагали клетва френските крале при коронясването си е „руски исторически паметник на старославянски” ...По всякакъв начин ни трият от световното битие.

    Коментиран от #15

  • 14 Роза

    3 1 Отговор
    Ненапразно във всички времена политиката е била оприличавана на проститутка,а католическата църква във всички времена се проявява като "достойна" нейна сестра!
  • 15 копи пейст

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    "В евангелие чист ръкопис български безценна драгоценност - наша древност на него клели са се вси царе францушки с велика набожност и дълбока вярност", пише . Георги Раковски в книгата "Българио, майко мила". И това е точно така.
    Реймско евангелие е написано на старобългарски език, поне първата му част, която е кирилският текст от евангелието. Това е научно доказан факт, докато за глаголическия има различни хипотези. И той обаче май е преписан от по-стар български оригинал, както смятат повечето специалисти.
Новини по държави: